Vapaa-aika 21.09.2023

Hääkutsu on iso osa hääjuhlaa – Näin teet toimivat hääkutsut

Hääkutsun laatiminen voi aiheuttaa päänvaivaa, sillä sen toteutukseen on olemassa useita vaihtoehtoja. Tietyt perusasiat kuntoon laittamalla kutsusta tulee toimiva ja tyylikkäästi toteutettu.

Teksti
Eeva Pettersson

Hääkutsu on iso osa hääjuhlaa. Parhaimmillaan sen tyyli viestii koko hääjuhlan luonteesta. Kun hääkutsuja kirjoitetaan, ollaan juhlien järjestämisessä jo pitkällä. Silloin tiedetään oleellisimmat asiat: mitä tapahtuu, missä tapahtuu ja milloin tapahtuu. Mutta mitä kaikkea muuta hääkutsun laatimisessa on hyvä ottaa huomioon?

Hääkutsu sisältää ainakin nämä asiat

Hääkutsusta on käytävä ilmi juhlan aihe, paikka, aika, kutsujat ja vastauspyyntö. Hääkutsun lopussa on hyvä ilmoittaa selkeästi, mihin mennessä ja kenelle ilmoittautuminen halutaan tehdä.

Vastauspyyntöä pyydetään tavallisesti lyhenteellä V.P. tai ranskan kielen lyhenteellä R.S.V.P., mikä tarkoittaa olkaa hyvä ja vastatkaa.

Hääkutsu kannattaa pitää mahdollisimman ytimekkäänä.

Tietyt käytännön asiat, kuten ajo-ohjeet kirkolle ja juhlapaikalle, on hyvä kertoa liitteessä, joka lähetetään kutsukortin välissä.

Liitteessä kerrotaan perinteisesti myös majoitusvaihtoehdot, lisätiedot ilmoittautumisesta, yhteystiedot ja pukukoodi. Liitteessä voidaan myös pyytää kertomaan mahdollisista ruoka-aineallergioista. Mikäli hääpari toivoo saavansa lahjaksi rahaa, pyynnön voi esittää liitteessä haluamallaan tavalla, tilinumeron kera. Yleinen tapa on esimerkiksi kertoa kartuttavansa häämatkakassaa.

On myös mahdollista kertoa lahjalistasta, joka voi löytyä esimerkiksi sähköisesti erikseen luodun linkin takaa.

hääkutsu

Hääkutsujen lähetys

Hyvän tavan mukaan hääkutsut osoitetaan aina kaikille kutsuttaville henkilökohtaisesti. Kirjekuoreen kirjoitetaan siis selkeästi, kenelle kutsu on tarkoitettu.

Avio- ja avopareille ja perheille lähetetään yhteinen kutsu, mutta perheen täysi-ikäisille lapsille on kohteliasta tehdä omat hääkutsut. Jos kutsuttu ei ole parisuhteessa, voidaan lähettää avec-kutsu, jolloin seuralaisen saa valita itse. Mikäli häät halutaan juhlia ilman lapsia, kannattaa siitä erikseen vielä ilmoittaa liitteessä. Jos kutsu koskee myös lapsia, lisätään siitä kuoreen maininta ”perheineen”.

Hääkutsu olisi hyvä lähettää 6–8 viikkoa ennen häitä. Nykyään suositaan paljon Save the Date eli niin sanottuja Varaa päivä -kortteja, joilla kerrotaan vieraille hyvissä ajoin juhlan ajankohta.

Save the Date eli Varaa päivä -ilmoitus

Save the Date -ilmoitus eli Varaa päivä -ilmoitus on Yhdysvalloista rantautunut tapa viestiä ennakkoilmoituksena tulevasta hääpäivästä.

Kortilla tai viestillä ilmoitetaan hääjuhlan ajankohta ja mielellään myös paikkakunta sekä juhlaparin nimet. Ilmoitus on erityisen kätevä silloin, kun halutaan antaa kutsuvieraille aikaa matkajärjestelyihin tai työvapaiden järjestelyyn. Etenkin kesähäille, jotka osuvat keskelle vilkkainta lomasesonkia, Varaa päivä -ilmoitus voi olla paikallaan.

Tyylikkään Varaa päivä- kortin saa noudattamalla samaa tyylilinjaa tulevan hääkutsun, kirjekuoren ja esimerkiksi ruokalistan kanssa.

Varaa päivä -ilmoitus voi olla esimerkiksi postitettu kortti, joulukortissa oleva maininta, tekstiviesti tai WhatsApp-viesti. Varaa päivä -kortit tai viestit lähetetään tavallisesti jopa puoli vuotta tai vuotta ennen hääpäivää. Viralliset hääkutsut tarkempine tietoineen lähetetään myöhemmin. Sekin on hyvä mainita ilmoituksessa.

Sähköinen, painatettu vai itsetehty hääkutsukortti?

Kutsukortti toimii vieraiden ensikosketuksena häihin, ja onnistunut kutsu viestii tulevan juhlan tyylistä ja luonteesta. Häiden teema ja värimaailma voikin siis hyvin näkyä jo kutsukortissa, ja myös kirjekuoressa.

Perinteisen kukkateeman sijasta kutsukortissa voi näkyä abstraktimpi ilme.

Hääkutsu voi olla yksinkertaisen elegantti, rennon leikkisä, romanttinen tai muulla tavoin tulevan juhlan ja hääparin näköinen kortti. Väreillä, fontilla, kirjoitustyylillä, materiaaleilla ja muilla yksityiskohdilla kutsusta saadaan tehtyä hääparin näköinen. Miltä esimerkiksi kuulostaisi koivuvanerista tehdyt kutsut?

Sähköinen kutsukortti säästää rahaa ja luontoa, mutta käteen annettavasta hääkutsusta saa usein persoonallisemman ja arvokkaamman oloisen. Monet luottavat kutsukorteissa painotalojen jälkeen, osa taas askartelee kortit itse ja tulostaa tekstin kotitulostimella. Ei ole olemassa väärää tapaa.

Nykyään moni painattaa kutsukortit, mutta oma käsiala voi vastaavasti näkyä kirjekuoressa. Sen voi halutessaan koristella ja sulkea esimerkiksi sinettileimaisimella.

Yhä useampi päätyy tilaamaan kutsut ammattilaiselta. Tyypillisesti kutsujen lisäksi tilataan myös muuta, samaa tyylilinjaa mukailevaa materiaalia, kuten paikka- ja menukortteja juhlapaikalle.

Myös kutsun kuoren tyyli voi mukailla kutsun linjaa. Kuoret voi painattaa valmiiksi, ja niihin voi tehdä esimerkiksi osoitetarrat itse. Postista voi tilata postimerkkejä omalla valokuvalla. Vanhanajan sinetti tuo kirjekuoriin arvokkuutta.

Lähteet:

Haat.fi

Haat.fi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X