Virvon varvon! Näillä vinkeillä virpominen sujuu etiketin mukaan
Virpominen on pääsiäisperinne, jonka tarkoituksena on toivottaa onnea ja terveyttä.
Virpominen on monien rakastama pääisäisperinne. Virpomaan mennään palmusunnuntaisin eli viikkoa ennen pääsiäissunnuntaita.
Kiteytetysti virpominen tarkoittaa sitä, että virpoja heiluttaa koristelemaansa pajunvitsaa lausumansa virvontalorun tahdissa. Sitten virpoja luovuttaa virvottavalle vitsan pientä palkkiota vastaan. Yleensä virpojat ovat lapsia ja heille annettavat palkkiot ovat makeisia tai pieniä summia rahaa.
Ennen kuin lähtee käärimään suklaamuna- ja kolikkosatoa, on hyvä kerrata, mistä virpomisessa on pohjimmiltaan kyse ja miten onnentoivotukset voi välittää ja vastaanottaa tyylipuhtaasti.
Mistä virpominen sai alkunsa?
Alun perin virpominen on itäsuomalainen, ortodoksisuuteen liittyvä perinne.
Nykymuodossaan virpominen on sekoitus vanhaa itäistä virpomisperinnettä ja Ruotsista rantautunutta läntistä lastenperinnettä, jossa pikkunoidat kiertelevät pääsiäislauantaisin toivottamassa hyvää pääsiäistä. Nämä kaksi erillistä traditiota ovat siis yhdistyneet ajan saatossa niin, että nykyisin lapset käyvät virpomassa noidiksi eli trulleiksi pukeutuneina.
Sittemmin myös muihin naamiaisasuihin sonnustautuminen on yleistynyt, mahdollisesti karkki tai kepponen -kierroksen inspiroimana. Tämä halloweenin juhlintaan liittyvä tapa on hiljalleen rantautunut Yhdysvalloista Suomeen, eikä varsinainen virpominen liity siihen millään tavalla.
Terminä virpominen juontuu sanasta virpa, joka tarkoittaa pajunoksaa tai vitsaa. Itse asiassa etunimi Virpi viittaa samaan kantasanaan tarkoittaen hentoa oksaa.
Milloin mennään virpomaan?
Tavallisesti lapset menevät virpomaan palmusunnuntaina eli viikkoa ennen pääsiäissunnuntaita. Palmusunnuntai on kristillisen kirkkovuoden juhla. Palmusunnuntain nimi tulee Raamatun kertomuksesta, jossa Jeesus ratsastaa Jerusalemiin ja ihmiset laskevat hänen kulkureitilleen palmunoksia.
Pääsiäisen ja palmusunnuntain ajankohdat vaihtelevat vuosittain maalis- ja huhtikuun välillä. Pääsiäissunnuntai sijoittuu kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeiselle sunnuntaille. Vuonna 2024 palmusunnuntai on 24. maaliskuuta ja pääsiäistä vietetään 29. maaliskuuta–1. huhtikuuta.
Näin virpominen sujuu oikeaoppisesti
Monesti lapset menevät virpomaan vain sukulaisten, ystävien ja tuttujen luokse. Myös tuntemattomien ovia on lupa kolkuttaa, mutta ennen lorun lurittelua on kohteliasta tiedustella, saako virpoa. Mikäli vastaus on kieltävä, voi toivottaa hyvää pääsiäistä ja jatkaa matkaa.
Jos puolestaan olet itse kotona palmusunnuntaina, on huomaavaista varata makeisia tai muutamia kolikoita mahdollisille virpojille. Virvontaan ei kuitenkaan ole pakko suostua, ellei halua. Jos ei tahdo tulla virvotuksi tai tietää, ettei pysty antamaan virpomisesta kunnon palkkiota, on parasta olla avaamatta ovea ollenkaan.
Sen sijaan jos lupa virpomiselle heltiää, virpojat alkavat heiluttaa vitsoja ja lausuvat lorun. Perinteinen virvon varvon -loru menee näin: Virvon, varvon, tuoreeks, terveeks, tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle!
Etikettiin kuuluu luovuttaa virpomisvitsa henkilölle, joka antaa virvontaa vastaan palkkion. Vitsoja on siis hyvä valmistella useampi kappale, jos mielii virpomaan useampaan kohteeseen. Jos virpojat kiertävät porukassa, hyviin tapoihin kuuluu, että jokainen virpojista luovuttaa oman oksansa virvottavalle.
Kun virpomisvitsa on luovutettu ja sitä vastaan on saatu palkkio, virvottavan kiittäminen kuuluu asiaan, vaikka palkkio olisi jotain muuta kuin olisi odottanut. Myös virvottavan on kohteliasta kiittää virpojia siitä, että he tulivat virpomaan. Usein toivotetaan hyvää pääsiäistä puolin ja toisin.
Virpominen on sitä hauskempaa, mitä kauniimmaksi virpomisvitsan koristelee ja mitä enemmän on panostanut omaan noita-asuunsa tai muihin naamiaistamineisiin. Jos vitsat ovat huolimattomasti askarreltuja, vastaanottajalle syntyy helposti käsitys, että virpojat ovat ainoastaan suklaasaaliin perässä. Onneksi kiva koristelu ei vaadi paljon vaivaa.
Virpojan on hyvä muistaa ottaa mukaan myös kassi tai pussukka, jossa palkkiot pysyvät tallessa koko virvontakierroksen ajan.
Jaa oma kokemuksesi