Perhe-elämä 08.05.2023 Päivitetty 22.04.2024

Yllätä äiti tänä vuonna! 10 luovaa ja ikimuistoista tapaa toivottaa ”hyvää äitienpäivää”

Toivotusten ei välttämättä tarvitse lukea kortissa. Hyödynnä mielestäsi paras onnitteluidea.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Korttiin raapustettu ”hyvää äitienpäivää” on kiva ja perinteinen tapa onnitella. Joskus pieni vaihtelu voi kuitenkin tehdä ihmeitä.

Kaksplus kokosi kymmenen vaihtoehtoista tapaa välittää terveiset äidille tai mummolle. Nämä luovat onnentoivotukset jäävät mieleen pitkäksi aikaa!

1. Anna kortin sijaan taulu

Mitä jos kirjoittaisitkin kauniilla käsialalla suosikkimietelauseesi äitiydestä tai keksisit äidille runon? Kruunaa kokonaisuus äidin tyyliin sopivilla kehyksillä. Lopputuloksena on henkilökohtainen sisustustaulu, jota voi pitää esillä kirjahyllyssä tai seinällä vuoden jokaisena päivänä.

Vaihtoehtoisesti voit teetättää kuvan äidistä, teistä kahdesta tai koko perheestä ja asetella sen kehyksiin.

2. Kerro se kuorrutteessa

”Hyvää äitienpäivää” on aika pitkä teksti etenkin pyöreään kakkuun. Pelkkä ”äiti” tai ”äidille” ovat harkinnan arvoisia vastineita, jos et ole varma tilan riittävyydestä.

Jauhopeukalo taiteilee kakun kuorrutteineen itse, kiireinen tilaa tarjottavan konditoriasta.

3. Kirjoita suureellisesti ”hyvää äitienpäivää”

Idea on yksinkertainen, mutta toteutus vaatii jonkin verran vaivaa. Kirjoita toivotus johonkin yllättävään paikkaan ja ota siitä kuva. Kuvan voi teettää fyysiseksi esineeksi tai sen voi lähettää viestitse vastaanottajalle.

Onnittelutekstin materiaali voi olla melkeinpä mitä tahansa: nurmikolle voi koota kiviä ja keppejä tai asfalttiin voi piirtää liidulla. Kunnianhimoisimmat laativat tekstin jättikirjaimin ja nappaavat ilmakuvan dronella.

4. Kukkalähetti ovelle

Jos et pääse ojentamaan kukkakimppua äidille itse, tilaa kukkakimppu äidin ovelle. Pyri ajoittamaan lähetys niin, että äiti on varmasti kotona!

hyvaa aitienpaivaa
Kukkakimpun sijaan äidille voi ostaa myös kranssin tai huonekasvin.

5. Tilauskuoro esiintymään

Vielä astetta omaperäisempi yllätys on tilata trubaduuri tai kuorokvartetti laulamaan äidille valitsemasi laulu. Tämä idea sopii erityisen hyvin, jos äitisi arvostaa suuria eleitä ja häneltä löytyy myös huumorintajua.

Turvallinen sijainti yllätyslaulun vastaanottoon on kotiovi. Toki jos äiti nauttii huomion keskipisteenä olemisesta, hän saa toivotuksesta suurimman ilon irti julkisella paikalla, kuten kesken ravintolaillallisen.

6. ”Hyvää äitienpäivää” salakielellä

Kehittele koodikieli, ja äidin tehtävänä on murtaa koodi! Hyvä tapa lähteä liikkeelle on valita tietty symboli kullekin kirjaimelle tai käyttää numeroita, jotka vastaavat järjestykseltään aakkosia (A=1, B=2, C=3 ja niin edelleen).

Huomaa kuitenkin, että hyvää äitienpäivää -toivotuksessa on peräti viisi ä-kirjainta. Muutenkaan juhlapäivänä ei ole kovin vaikeaa arvata, mitä pitkässä toivotuksessa lukee.

Siispä korttiin tai paperille on hyvä kirjoittaa samaa koodikieltä käyttäen jotain muutakin. Olet rakas -lisäys tai vinkki äitienpäivän mahdollisesta ohjelmasta ovat toimivia vaihtoehtoja.

7. Laadi kirje

Aikuinen tytär tai poika voi ilahduttaa äitiä tai mummoa kirjoittamalla hänelle syvällisen kirjeen, jossa kerrotaan, kuinka rakas kirjeen vastaanottaja onkaan.

Pikkulapset voivat laatia hauskan kirjeen toisen vanhemman, muun aikuisen tai isosisaruksen avulla. Lasta voi pyytää kertomaan, millainen äiti tai mummo hänen mielestään on ja mitä tämän kanssa on kivaa tehdä.

hyvaa aitienpaivaa
Aikuinen voi auttaa lasta kirjeen kirjoittamisessa.

Avuksi voi ottaa valmiin pohjan, jonka tyhjät kohdat täytetään lapsen vastausten perusteella. Esimerkiksi:

Äidin nimi on ____. Äiti on ___, ____ ja ____. Äiti käy töissä ____. Äiti sanoo usein, että ____. Äidin lempiruokaa on ____ ja lempiväri on ____. Äidin kanssa on mukavaa ____ ja ____. Äidillä on usein yllään ____. Äiti tekee mieluiten ____. Aamuisin äiti ____. Iltaisin äiti ____. Äidissä parasta on ____. Lempipuuhaani äidin kanssa on ____.

Kirjeen alussa voi toivottaa hyvää äitienpäivää, ja myös päiväys kannattaa merkitä myöhempää muistelua varten. Lapsen piirros tai maalilla painettu kädenjälki somistavat kirjettä.

Kirje soveltuu monenlaisiin elämäntilanteisiin sikäli, että kirjeonnittelut voi lähettää postissakin, jos ei pääse ojentamaan kuorta itse.

8. Toivekappale radioon

Tässäpä erityisen mainio hyvää äitienpäivää -toivotus, jos pohdit sopivaa muistamistapaa iäkkäämmälle äidille tai isoäidille. Lähetä toive radioon ja pyydä äitiä tai mummoa avaamaan kanava aikana, jolloin tiedät, että kappale soitetaan terveistesi kera.

9. Tilaa ”hyvää äitienpäivää” etikettiin

Saisiko äitisi suosikkisuklaata, lempiviiniä tai muuta herkkua tilattua kustomoidulla paketilla tai etiketillä varustettuna? Ota selvää vaihtoehdoista ja ilahduta äitiä persoonallisella lahjalla.

Huumorintajuinen äiti osaa arvostaa myös onnittelutekstillä varustettuja sukkia.

10. Sanomalehti-ilmoitus

Jälleen mainio ajatus etenkin vanhempaa sukupolvea ajatellen. Kirjoita terveiset esimerkiksi pienellä värssyllä varustettuina. Jos äiti tai mummo ei tilaa tai osta kyseistä lehteä, hanki hänelle irtokappale muistoksi.

hyvaa aitienpaivaa
Lehti-ilmoitus on klassinen, mutta harvinaistunut muistamisen tapa.

Sanomalehti-ilmoitukset ovat melko hintavia, joten voit pyytää myös muita lapsia tai lapsenlapsia osallistumaan onnittelutekstin laatimiseen. Jakakaa kustannukset ja mainitkaa ilmoituksessa, ketkä ovat terveisten takana.

Kohti hyvää äitienpäivää

Eivätkö luovat toivotukset tällä kertaa napanneet? Tai kaipaisitko kenties lisävinkkejä äitienpäivän viettoon?

Perinteisiin kortteihin saa täytettä kauniilla runoilla tai mietelauseilla. Räätälöityjä säkeitä löytyy sekä äidille että mummolle.

Inspiraatiota äitienpäivälahjan hankintaan voit etsiä Kaksplussan lahjakoosteesta. Yli 150 lahjaideaa eri ikäisille naisille voit puolestaan nähdä täältä.

Mikäli etsiskelet reseptejä äitienpäivään, katso helpot leivontaohjeet, jotka lapsetkin osaavat toteuttaa.

Kaksplus toivottaa hyvää äitienpäivää (ja sen odotusta) kaikille asianosaisille!

Anna.fi: Äitien parhaat neuvot, jotka ovat jättäneet jälkensä suomalaisten sydämiin

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X