3D/4D-ultraan halutaan kiintymyssuhteen vahvistamiseksi – joskus saattaa löytyä myös huomaamatta jäänyt rakennepoikkeavuus
4D-ultra mahdollistaa vauvan näkemisen tarkemmin kuin perinteisessä ultrassa. Kolmiulotteinenkaan ultraäänitutkimus ei takaa vauvan kasvojen näkemistä.
3/4D-ultra on ylimääräinen ja tarkka ultraäänitutkimus, johon vanhemmat voivat halutessaan mennä omalla kustannuksella.
Suomessa tarjottavat kaksi vapaaehtoista sikiöseulontaa suoritetaan 2D-ultraäänitutkimuksina raskausviikkojen 10–12 ja 18–21 tienoilla.
Seulontojen tavoitteena on raskauden keston määrittäminen, sikiöiden lukumäärän toteaminen sekä sikiön rakenne- ja kromosomipoikkeavuuksien havaitseminen.
Perinteisten ultraäänitutkimusten rinnalle on yleistynyt myös 3D/4D-ultra, joissa voidaan tarkastella sikiön liikkeitä kolmiulotteisesti. Suurin etu 2D-ultriin verrattuna on sikiön hahmotettavuus.
3D/4D-ultran tekniikkaa voidaan hyödyntää niin sikiön rakennepoikkeavuuksien tutkimiseen kuin vanhempien kiintymyssuhteen vahvistamiseksi vauvaan.
– Monet haluavat tutustua tulevaan lapseensa jo odotusaikana paremmin – ikään kuin luoda vauvan mielessä konkreettisemmaksi. Monesti tällä on iso merkitys myös toiselle vanhemmalle, joka ei elä raskautta omassa kehossaan, yksityisen äitiysneuvola Perhe-Arten toimitusjohtaja, kätilö Maiju Starck kuvailee.
Ultraavat lääkärit hoitavat rakenteellisen puolen tarkastelun, kun taas kätilöt keskittyvät enemmän varhaisen vuorovaikutuksen näkökulmaan.
4D-ultra on turvallinen
Raskausaikana tehtävistä sikiön ulträänitutkimuksista ei ole todettu olevan haittaa sikiön terveydelle, kun ne tehdään oikeilla voimakkuuksilla ja niihin käytetään tarkoituksen mukainen aika.
– Raskausaikana käytettävät voimakkuudet ovat erilaisia kuin esimerkiksi kauneuden hoidossa käytettävät ultraäänivoimakkuudet. Näitä kauneudenhoitoon liittyviä ulträänihoitoja ei sen sijaan suositella tehtäväksi raskausaikana, Starck huomauttaa.
3D-/4D-ultraäänitutkimuksessa osa rakennepoikkeavuuksista voidaan nähdä perinteistä 2D-ultraäänitutkimusta tarkemmin. 4D-ultra mahdollistaa sen, että esimerkiksi sikiön sydän, aivot, kasvot, raajat, selkä ja vatsanpeitteet saadaan tutkituksi hyvin tarkasti.
– Julkisen puolen seulontatutkimukset ovat kuitenkin hyvin luotettavia. Varsin harvoin ylimääräisessä ultrassa tulee esiin rakennepoikkeavuuksia, Starck toteaa.
3D/4D-ultrassa voi nähdä vauvan kasvot, mutta ei varmuudella
Paras aika tehdä 4D-ultra on suunnilleen 24–28 raskausviikoilla, mutta niitä tehdään myöhemminkin.
Lääketieteellisen merkityksen ohella kolmiulotteinen ultraäänikuva lujittaa lapsen ja vanhempien suhdetta raskausaikana. Tutkimuksessa voidaan esimerkiksi saada erittäin luotettavasti selville lapsen sukupuoli tai nähdä kasvonpiirteet, mikäli vauva on sopivassa kulmassa.
– Se, miten 3D/4D-ultra onnistuu, riippuu monesta tekijästä. Lopputulokseen vaikuttavat sikiön asento, lapsiveden määrä, äidin vatsanpeitteiden paksuus ja istukan paikka, Starck luettelee.
Hän kertoo, että joillekin vanhemmille on kova paikka, jos vauvan kasvoja ei saada näkyviin.
– Muistutamme aina, että vauva on pomo ja päättää näyttääkö esimerkiksi kasvonsa. Täytyy muistaa, että etenemme tutkimuksessa täysin vauvan ehdoilla.
3/4D-ultra maksaa noin parinsataa euroa
Raskauden 3D/4D-ultra kustantaa Suomessa keskimäärin 200–250 euroa. Tutkimukseen voi liittyä esimerkiksi ohjausta ja keskustelua vauvasta, raskaudesta tai synnytyksestä.
Starck ei usko, että julkisen puolen 2D-sikiöseulonnat korvautuvat kokonaan kolmiulotteisella tekniikalla.
– Todennäköisemmin seulonnoissa aletaan käyttää enemmän esimerkiksi NIPT-näytettä sikiön terveydentilan arviointiin. 3D/4D-ultra seulonnan täydentävänä osana saattaa kuitenkin lisääntyä.
Lähteet: Aava, Felicitas Mehiläinen, Terveyskirjasto, Terveystalo
Jaa oma kokemuksesi