Raskaus 19.03.2020 Päivitetty 21.04.2020

9 X korona, raskaus ja synnytys - vastaukset polttaviin kysymyksiin

Moni äiti varautuu nyt synnyttämään yksin. Koronaviruksen vuoksi synnytyssairaaloiden normaalikäytännöistä joudutaan poikkeamaan.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Koronavirus ja raskaus herättää lukuisia kysymyksiä eikä ihme, sillä raskausaikana ihminen on muutenkin herkimmillään. Poimimme vastauksia kysymyksiin, jotka askarrattuvat niitä, jotka ovat raskaana ja joiden synnytys on pian käsillä.

Koronavirus ja raskaus: Ovatko raskaana olevat riskiryhmää?

Eivät ole. THL ei listaa raskautta erityiseksi riskitekijäksi. Epäily koronatartunnasta raskaana ei ole syy mennä lääkäriin, vaan lähtökohtaisesti sairastetaan kotona hoitoon hakeutumatta.

Kuitenkin raskaana olevat ovat yleensä alttiimpia saamaan hengitystietartuntoja, joten on syytä pitää huolta suojaetäisyydestä muihin ihmisiin ja olla hygieniasta tarkka.

Kasvattaako koronatartunta ennenaikaisen synnytyksen riskiä?

Koronavirus ja raskaus ovat yhdistelmä, joka tunnetaan vielä huonosti. Tietoa karttuu tilanteen edetessä jatkuvasti lisää.

– Tämänhetkinen tieto covid-19-viruksesta, on vielä rajoitettua. Arvellaan, että tulehdus lisää jonkin verran riskiä ennenaikaisiin synnytyksiin, kertoo Eeva Ekholm, Tyksin synnytysosaston ylilääkäri.

Muiden koronavirusten, SARSin ja MERSin, on havaittu aiheuttavan keskenmenoja ja ennenaikaisia synnytyksiä, mutta ei kuitenkaan kehityshäiriöitä, todetaan THL:n sivuilla.

Miten neuvolakäynnit hoidetaan, jos äidillä on koronatartunta?

– Jos raskaana olevalla todetaan koronatartunta, hänen tulee pysyä kotona kuten muidenkin koronapotilaiden, ellei tila vaadi sairaalaseurantaa.  Neuvolakäynneille ei pidä mennä, vaan olla puhelimitse yhteydessä omaan neuvolaan. Raskauden seuranta suunnitellaan yksilöllisesti, kertoo Ekholm.

Vaikka terveiden lasten neuvolakäyntejä on paikkakuntakohtaisesti nyt rajattu, äitiysneuvolakäynnit on pyritty pääsääntöisesti toteuttamaan eri puolilla Suomea.

Koronavirus ja raskaus: Entä sikiöseulonnat ja riskiraskauksien seuranta?

– Tilanne harkitaan tapauskohtaisesti, mutta yleensä raskausajan seulonnoilla ei ole niin kiire, ettei odottava äiti ehtisi päästä karanteenista tai eristyksestä, toteaa Seppo Heinonen, HYKS-alueen Naistentaudit ja synnytykset -tulosyksikön toimialajohtaja.

– Oireisena tai karanteenin aikana ei saa tulla vastaanotolle tai sairaalaan, ellei tästä ole nimenomaisesti sovittu esimerkiksi voinnin vuoksi

Tutkimuskäynneille odottajan on kuitenkin tultava yksin ilman puolisoa tai muuta tukihenkilöä, ohjeistaa esimerkiksi HUS Naistenklinikka.

Miten koronatartunnan saanut synnyttää?

– HUSissa on laadittu suunnitelmat siitä, miten ja missä koronavirustartunnan saaneen tai altistuneen synnytys hoidetaan. Meillä on myös valmius tehdä keisarileikkaus tällaisissa tilanteissa, Heinonen sanoo. Hän ei kuitenkaan tarkenna suunnitelman sisältöä.

– Lisäksi olemme myös varautuneet siihen, että äitiä ja lasta voidaan synnytyksen jälkeen hoitaa siten, että muut synnyttäjät perheineen eivät altistu tartunnalle, Heinonen lisää.

Ekholm painottaa, että tartunnan saaneet äiti ja lapsi pysyvät synnytyksen jälkeenkin lähetysten.

– Äiti ja vauva eristetään yhdessä, ja äiti saa imettää.

Koronavirus ja synnytys: vastauksia kysymyksiin

Koronavirus ja synnytys: Tukihenkilö ei välttämättä ole tervetullut mukaan synnytyksen käynnistämiseen. Kuva: iStock

Synnytys korona-aikana: Pitäisikö nyt valita kotisynnytys?

Kotisynnytyksessä riskit ovat aina suuremmat kuin sairaalasynnytyksessä. Koronaviruksen vuoksi ei kannata alkaa loppuraskaudessa suunnitella kotisynnytystä, jos ei muutenkaan sellaista suunnitellut.

– Kotisynnytyksen riskit vaikuttavat suuremmilta kuin koronaviruksen riskit äidille ja vastasyntyneelle, arvioi Harvardin yliopiston professori ja äitiystietokirjailija Emily Oster vanhemmille suunnatussa uutiskirjeessä.

Kotisynnytyksissä on aina se mahdollisuus, että tarvitaankin nopeasti ambulanssikyyti sairaalaan.

– Tämä on pahimpia asioita joita tarvitsee tilanteessa, jossa terveydenhuolto on ylikuormittunut.

Kuka saa tulla mukaan synnytykseen?

HUSin sairaaloista on linjattu, että tukihenkilö voi saapua paikalle sitten, kun synnytys on käynnissä ja synnyttäjä lähtee kohti synnytyshuonetta. Esimerkiksi käynnistysvaiheessa sairaalassa ei voi olla mukana ketään synnyttäjän lisäksi.

Käytännöt vaihtelevat synnytyssairaaloittain ja tilanteet voivat muuttua nopeasti.

Koronavirus ja synnytys – Voiko vastasyntynyt vauva saada tartunnan?

– Vaikuttaa siltä, että tulehdus ei siirtyisi kohdunsisäisesti sikiöön, Eeva Ekholm toteaa Tyksistä.

Hyvin yksittäisiä koronavirustartuntoja on maailmalla raportoitu vastasyntyneillä, ja näissä tapauksissa tartunta on todennäköisesti tullut synnytyksen jälkeen kosketuksissa äidin kanssa.

Tuoreimman kiinalaisen tutkimustiedon mukaan vauvaikäiset ovat koronatartunnan saaneista lapsista haavoittuvaisimpia. Kuitenkin 90 prosentilla 0-vuotiaista oireet olivat huomaamattomia, lieviä tai melko lieviä.

Voinko pyytää ketään katsomaan vauvaa?

Sukulaisia ja ystäviä ei voi tällä hetkellä pyytää sairaalaan ihailemaan vastasyntynyttä ainakaan Naistenklinikalle ja Espoon sairaalan synnyttäneiden osastolle.

– Synnyttäjän mukana voi olla yksi tukihenkilö tai puoliso. Infektioaikana suosittelemme, että potilaat oleskelisivat pääsääntöisesti omissa huoneissaan, Seppo Heinonen kertoo.

Niukkaa vierailulinjaa voi olla syytä jatkaa kotiutumisen jälkeenkin, kunnes hallitus loiventaa ohjeistustaan ihmiskontakteista.

Lue myös: Koronavirus ja raskaus – mitä tiedetään esimerkiksi siitä, kannattaako nyt raskautta yrittää? ”Ehkä lykkäisin”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X