Raskaus 13.03.2020 Päivitetty 20.10.2020

Koronavirus ja raskaus - mitä tiedetään esimerkiksi siitä, kannattaako nyt raskautta yrittää? ”Ehkä lykkäisin”

Koronavirus ruuhkauttaa terveydenhuollon palveluita, mutta odottaville äideille pyritään silti järjestämään muun muassa sikiöseulontoja.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Koronavirukselta eivät valitettavasti säästy odottajatkaan. Kannattaako vauvakuumeilijan jättää raskautumisyritykset toistaiseksi? Äidin koronavirustartunta saattaa vaikuttaa raskausajan terveystarkastuksiin ja synnytyksen kulkuun.

Koronavirus ja raskaus

Vielä ei ole kerätty riittävästi tutkimustietoa siitä, miten koronavirus vaikuttaa raskauteen. Mitä huomioon otettavaa tuo laajalti ennenkokematon yhdistelmä: koronavirus ja raskaus?

Harvardin yliopiston professori Emily Oster toteaa, että raskaana olevan kannattaa nyt vältellä suuria väkijoukkoja ja pitää välimatkaa toisiin ihmisiin.

– Mutta ehkei siihen ole välttämättä paljon enempää syytä vain raskauden takia, Oster kirjoittaa pitämässään vanhemmille suunnatussa uutiskirjeessä.

Oster on kirjoittanut tieteellisellä otteella kaksi Yhdysvalloissa suuren suosion saanutta äitiyskirjaa Cribsheet ja Expecting Better. Osterin mukaan kerätyistä potilastiedoista ei ole mitään tukea sille, että korona olisi raskaudessa erityisen haitallinen. Hän kuitenkin muistuttaa, että on hankalaa ennustaa, kuinka pitkään koronavirus ruuhkauttaa terveydenhuollon palveluita.

– Muutamat seuraavat kuukaudet saattavat olla hieman hankalampia lääkäriin pääsyn kannalta. Ja naiset tarvitsevat terveydenhuollon palveluita yleensä enemmän silloin, kun ovat raskaana, Oster sanoo.

– Jos sinulle ei ole niin väliä, tulisitko raskaaksi nyt vai kolme kuukautta myöhemmin, ehkä kehottaisin lykkäämään yrittämistä. Jos sinulla on jo takanasi muutama vuosi hedelmöityshoitoja ja olet juuri saamassa alkion siirron, ei ehkä kannata jäädä odottamaan.

Korona kuormittaa eri maiden terveysjärjestelmiä nyt siitä riippuen, kuinka pitkälle epidemia on rajojen sisällä edennyt. Oster kommentoi Yhdysvaltojen tilannetta, mutta kuormitus on todellisuutta Suomessakin.

Jos raskaus on jo onnellisesti aluillaan, pääsee odottaja Suomessa sikiöseulontoihin ja riskiraskauksien seurantaan.

– Tilanne harkitaan tapauskohtaisesti, mutta yleensä seulonnoilla ei ole niin kiire, ettei odottava äiti ehtisi päästä karanteenista tai eristyksestä. Oireisena tai karanteenin aikana ei saa tulla vastaanotolle tai sairaalaan, ellei tästä ole nimenomaisesti sovittu esimerkiksi voinnin vuoksi, toteaa Seppo Heinonen, HYKS-alueen Naistentaudit ja synnytykset -tulosyksikön toimialajohtaja.

Tutkimuskäynneille odottajan on kuitenkin tultava yksin, kerrotaan HUS Naistenklinikan Facebook-päivityksessä.

–  Jos olet terve, tulethan vastaanotolle yksin. Valitettavasti tukihenkilöt ja puolisot eivät voi tulla mukaan, Heinosen allekirjoittamassa päivityksessä todetaan.

Miten synnytys onnistuu, jos äidillä on todettu koronatartunta? 

– HUSissa on laadittu suunnitelmat siitä, miten ja missä koronavirustartunnan saaneen tai altistuneen synnytys hoidetaan. Meillä on myös valmius tehdä keisarileikkaus tällaisissa tilanteissa, Heinonen sanoo. Hän ei kuitenkaan tarkenna suunnitelman sisältöä.

– Lisäksi olemme myös varautuneet siihen, että äitiä ja lasta voidaan synnytyksen jälkeen hoitaa siten, että muut synnyttäjät perheineen eivät altistu tartunnalle.

Koronavirus ja raskaus: Lepo kannattaa

Koronavirus ja raskaus: Odottajan kannattaa nyt vältellä suuria väkijoukkoja ja levätä riittävästi. Kuva: iStock

Sukulaisia ja ystäviä ei kuitenkaan voi tällä hetkellä pyytää sairaalaan ihailemaan vastasyntynyttä ainakaan Naistenklinikalle ja Espoon sairaalan synnyttäneiden osastolle.

– Synnyttäjän mukana voi olla yksi tukihenkilö tai puoliso. Infektioaikana suosittelemme, että potilaat oleskelisivat pääsääntöisesti omissa huoneissaan.

Miten käy imetyksen, jos äidillä on korona?

Jos imettävällä äidillä on havaittu koronatartunta, mutta hän jaksaa edelleen imettää, ei imettämistä tule välttää, Unicef ohjeistaa verkkosivuillaan. Imettäminen ehkäisee yleisesti vauvaa sairastumasta hengitystieinfektioihin.

Äitiä kuitenkin kehotetaan käyttämään hengityssuojainta imettäessä ja pesemään käsiään ennen ja jälkeen imetyksen. Myös kodin pintoja kannattaa pyyhkiä ja siivota säännöllisesti – varsinkin sellaisia, joihin sairastunut on koskenut tiheään.

Koronatartunta voi kuitenkin tehdä olon heikoksi. Jos vauvan imettäminen tuntuu liian raskaalta, voi kokeilla, jaksaisiko pumpata maitoa. Syöttövastuun voi näin siirtää esimerkiksi isälle.

Lue myös: 9-vuotiaalla helsinkiläislapsella korona – Äiti: ”Minun piti hirveästi selitellä tilannetta, jotta saisimme apua”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X