B-streptokokki ja raskaus: Tartunta on riski vauvalle
B-streptokokki on aikuisilla yleinen mutta vaaraton bakteeri, joka voi tarttua vauvaan synnytyksen yhteydessä kohtalokkain seurauksin. Nyt sitä on onneksi alettu seuloa odottavilta äideiltä.
Suuret synnytyssairaalat seulovat raskaana olevilta tai synnytyssairaalaan tulevilta B-streptokokkia. Kysyimme ylilääkäri, naistentautien erikoislääkäri Veli-Matti Ulanderilta HYKS:in Naistentautien ja synnytysten yksiköstä, mistä tässä on kyse.
Mikä on B-streptokokki?
Beetahemolyyttinen streptokokki on terveelle aikuiselle vaaraton bakteeri, jota esiintyy esimerkiksi suolistossa ja iholla. Synnyttämään tulevista naisista lähes neljänneksellä emättimen bakteerikantaan kuuluu myös B-streptokokki.
Kyseessä on normaali, tavanomaiseen bakteerikirjoon kuuluva bakteeri, joka voi kuitenkin aiheuttaa GBS-tulehduksen (GBS tulee sanoista Group B Streptococcus).
Miksi B-streptokokkia seulotaan synnyttäjiltä?
Jos bakteeri tarttuu vastasyntyneeseen synnytyksen yhteydessä, seuraukset ovat usein vakavia. GBS-tulehdus on harvinainen vastasyntyneellä, mutta jos lapsi saa tartunnan synnytyskanavasta, hän voi saada vaikean infektion tai jopa yleisen verenmyrkytyksen. Tällöin sairauteen voi liittyä myös vammautumisen riski.
Suurin osa vauvoista sairastuu ensimmäisten elinvuorokausiensa aikana, mutta oireilu voi alkaa myös viiveellä. Suurimmissa synnytyssairaaloissa oli ennen seulontoja vuosittain muutama GBS-tapaus.
Miten seulonta käytännössä tapahtuu?
Pääkaupunkiseudun sairaaloista Kätilöopistolla tehdään kaikille synnyttämään tuleville B-streptokokki-pikatesti, ja testi laajenee muihinkin HUS:n alueen sairaaloihin syksyn 2015 aikana.
Tampereen seudulla B-streptokin kantajuutta tutkitaan jo loppuraskaudessa ottamalla emätinnäyte.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa, että kaikissa Suomen synnytyssairaaloissa seulottaisiin B-streptokokkia. Aiemmin ohje oli, että riskiryhmiin kuuluville annettiin antibioottihoito.
Ketkä odottajat ja synnyttäjät kuuluvat B-streptokokin suhteen riskiryhmään?
B-streptokokin aiheuttaman tulehduksen riskitekijöitä ovat synnytys ennen raskausviikkoa 37, varhainen lapsiveden meno (pitkittynyt synnytys) ja aiempi vastasyntyneen GBS-infektio.
Miten B-streptokokkia ehkäistään ja hoidetaan?
Raskaana olevan B-streptokokkia ei yleensä kannata hoitaa. Synnytyksessä annetaan antibioottia suoraan laskimoon, ja vain alle prosentilla synnyttäjistä synnytys on niin nopea, ettei antibioottia ehditä antaa.
Jos vastasyntyneellä epäillään GBS- tulehdusta, hoito aloitetaan heti penisilliinillä tai ampisilliinillä.
Lue myös: Streptokokki A jyllää nyt voimakkaana – korkea kuume yksi keskeinen oire
Lähteenä on käytetty myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen artikkelia B-ryhmän streptokokki (Thl.fi).
Jaa oma kokemuksesi