Raskaus 06.07.2017 Päivitetty 05.12.2022

Bloggaaja kyllästyi vauvavatsan kommentointiin: ”Kommentoisitko toisen vatsan kokoa, jos siellä ei kasvaisi vauva?”

Naisen vartalo on jatkuvan arvioinnin kohteena, eikä raskaus muuta asiaa. Kaksplussan bloggaaja Laura sai tarpeekseen vauvavatsaansa kohdistuvista kommenteista ja kirjoitti blogiinsa paljon puhuttaneen tekstin, jossa hän painottaa kaikenkokoisten vauvavatsojen arvokkuutta.

Teksti
Anna Mäkelä
Kuvat
Laura / Tehtävänimikkeenä Laura

Toisen ihmisen painon tai vatsan koon kommentoimista pidetään yleisesti epäkohteliaana, mutta kun kommentoinnin kohteena on raskaana oleva nainen ja vauvavatsa, vaikuttaisi tilanne olevan monen mielestä toinen. Kaksplussan bloggaaja Laura kirjoitti aiheesta napakan postauksen Tehtävänimikkeenä Laura -blogiinsa.

– Miksi on ihan okei arvostella toisten vauvavatsoja? Tulisiko mieleesi kommentoida toisen vatsan kokoa, jos tietäisit ettei siellä kasva toista ihmistä? Tuskinpa. Miksi siis luulet, että se on hyväksyttävää sitten kun siellä kasvaa toinen ihminen? ihmettelee Laura kirjoituksessaan.

Kolmatta lastaan odottava Laura on kyllästynyt kuulemaan kommentointia niin omasta kuin toistenkin raskaana olevien naisten kehoista ja haluaa korostaa jokaisen raskauden yksilöllisyyttä.

– Kommenttisi voi kolahtaa, vaikket tarkoittaisi mitään pahaa. Vaan kun useimmiten juuri sitä sinä taidatkin haluta, bloggaaja napauttaa arvostelijoita tekstissään.

Laura kokee, että aina löytyy ihmisiä, joiden mielestä odottajan vatsa on tavalla tai toisella vääränlainen. Jos se ei ole liian suuri, on se liian pieni. Hän haluaakin painottaa, että vauvavatsalle ei ole kokorajoituksia.

– Kun vatsassa on vauva, se on vauvavatsa joka siinä kuvassa näkyy. Oli vauva sitten herneen tai vesimelonin kokoinen, blogiäiti kirjoittaa.

Vauvavatsa arvostelun kohteena

Bloggaaja ei ole ainut äiti, joka on kyllästynyt raskausvatsan koon ihmettelyyn ja kommentointiin. Myös blogin lukijat tunnistavat epähienon tavan arvioida toisen vatsaa.

– Minun on vaikea ymmärtää vauvamahan arvostelua. En käsitä mihin perustuu se, että raskaana oleva on yleistä riistaa arvostelulle. En ole koskaan itse arvostellut kenenkään mahoja, vain sanonut kauniiksi, kirjoittaa nimimerkki Jemina postauksen kommenttiosiossa.

Myös toinen Kaksplussan bloggaaja Desire nosti hiljattain Desire Nyman -blogissaan esiin ihmistyyppejä, jotka ottavat turhankin innokkaasti osaa toisen raskauteen. Yksi Desiren esittelemistä ihmistyypeistä on XS–XL-tutkija:

– Tämä on se henkilö joka kysyy, oletko varma, että et ole saamassa kaksosia, tai jos laskettu aikasi on huomenna, eikä kolmen kuukauden päästä. Tämä on myös se henkilö, joka kertoo miten pienikokoinen olet, jos et vielä omista kunnon pallovatsaa tai ole ryhävalaan kokoinen, ja kysyy, missä piilottelet vauvaasi, jos nyt oikeasti ylipäätänsä olet raskaana. Et oikein pysty sanomaan, onko tämä tarkoitettu humoristisena heittona vai ei, mutta se saa olosi epämukavaksi, Desire kirjoittaa samastuttavasti.

Sekä Lauran että Desiren viesti on sama: Raskaana olevan naisen kehon kommentointi ei ole sen asiallisempaa kuin toisen ihmisen vartalon kommentointi muulloinkaan.

– Tuskin kuitenkaan tulet kertomaan pari viikkoa synnytyksen jälkeen minulle, että vatsan pitäisi olla jo litteä ja raskauskilojen historiaa? Vauvalla tai ilman, älä ikinä arvostele muiden ulkonäköä, Laura päättää kirjoituksensa.

Lue myös:

Lukijat kertovat: Näin raskausvatsaani kommentoitiin

Pienen raskausvatsan tavoittelu – vaarallinen muoti-ilmiö?

Mitä jos raskausmaha ahdistaa ja inhottaa? Perheterapeutti vastaa

Lue myös

Kommentit (1)

Ihmiset avaa onaa eläämäänsä nykyään niin paljon somessa ettei ole mikään ihme että tulee komenntteja dit mistä vedetään herneet nenään. Tässäkin asiassa järjen käyttö on sallittu. Mitä masuun tulee niin söpö vauva masu.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X