Raskaus 28.11.2022

Erikoinen maailmanennätys? Pariskunta sai kaksoset 30 vuotta aiemmin pakastetuista alkioista

Amerikkalaispariskunta sai lokakuussa 2022 kaksoset, mutta alkiot pakastettiin jo vuonna 1992.

Teksti
Anna Huuhtanen
Kuvat
iStock

– Tavallaan he ovat meidän vanhimmat lapsemme, vaikka ovat nuorimmat, toteaa Philip Ridgeway.

Kuusilapsisen amerikkalaisperheen äiti Rachel ja isä Philip Ridgeway saivat lokakuussa kaksoset alkioista, jotka on pakastettu jo 30 vuotta aiemmin. Tapauksesta kertoo CNN.

CNN:n mukaan pakastealkiot oli lahjoittanut nimettömänä pysyttelevä pariskunta, jonka omissa hedelmöityshoidoissa käytettiin koeputkihedelmöitystä.

Alkiot pakastettiin huhtikuussa vuonna 1992. Niitä säilytettiin yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla vuoteen 2007 asti, jolloin pariskunta päätti luovuttaa ne alkiolahjoitusklinikalle. He toivoivat, että joku toinen pariskunta voisi vielä käyttää niitä.

Toive kävi toteen, kun Ridgewayt kiinnostuivat alkioista.

Rachel ja Philip Ridgewaylla on entuudestaan 8-, 6- 3- ja lähes 2-vuotiaat lapset. Kukaan heistä ei ole saanut alkuaan hedelmöityshoidolla tai lahjoitetusta munasolusta.

Philip Ridgeway kertoo CNN:lle, että heillä oli toiveissa valita sellaisia alkioita, jotka olivat olleet säilössä jo kauan.

Ridgewayt päätyivät valitsemaan sellaiset alkiot, joiden he ajattelivat lahjoittajanumeron perusteella olleen odottamassa vastaanottajia kauemmin. Tarkoituksena ei kuitenkaan ollut etsiä kaikista pisimpään pakastettuna ollutta alkiota.

Lopulta kolme alkiota istutettiin Rachel Ridgewayn kohtuun 29 vuotta ja 10 kuukautta sen jälkeen, kun ne oli pakastettu. Kaksi siirroista onnistui.

Vauvat syntyivät 31. lokakuuta. He saivat nimekseen Lydia ja Timothy.

Lue myös: Mira on hankkinut kolme lasta yksin hedelmöitysklinikalla: ”Olen ylpeä tavastani perustaa perhe”

Mahdollisesti vanhimmat alkiot, joista on syntynyt lapsi

Yhdysvaltalaisen National Embryo Donation -keskuksen mukaan kyseessä saattavat olla kaikkein vanhimmat alkiot, joista ovat kehittyneet ja syntyneet elävät lapset.

CNN:n mukaan on kuitenkin mahdollista, että vieläkin vanhempia alkiota on joskus käytetty.

Aiempi ennätyksen haltija oli tiettävästi vuonna 2020 syntynyt Molly Gibson, joka sai alkunsa yli 27 vuotta pakastettuna olleesta alkiosta.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC tilastoi maassa lisääntymisteknologiaan liittyvää dataa, mutta se ei pidä kirjaa siitä, kuinka kauan alkiota on pidetty pakastettuna – siksi todellisen ennätyksen haltija onkin epävarma.

Asiantuntijoiden mukaan alkioita on mahdollista pakastaa määrittelemättömän pitkäksi ajaksi, sillä riittävän alhaisessa lämpötilassa biologiset prosessit hidastuvat olennaisesti.

Lapsettomuushoitoihin erikoistunut lääkäri Zaher Merhi kertoo CNN:n haastattelussa, että alkion iän ei pitäisi vaikuttaa lapsen terveyteen. Tärkeämpää on munasolun lahjoittaneen naisen ikä.

Lue myös: Hedelmällisyystesti voi antaa osviittaa siitä, millaiset ovat mahdollisuudet lapsen saamiseen

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X