Mikä ihmeen glykyrritsiini? Suomalaisten rakastama ainesosa voi aiheuttaa sikiön kehitykselle haittaa
Glykyrritsiinin vaaroihin on herätty vasta viime vuosina. Odottajien on syytä vältellä ainesosaa, jota löytyy suomalaisten suosikkiherkuista.
Glykyrritsiini eli lakritsihappo on ainesosa, jota löytyy lakritsikasvin kuivatuista juurista. Niistä valmistetaan etenkin suomalaisille maistuvaa mustaa herkkua, lakritsia ja salmiakkia.
Herkullisesta makuvivahteestaan huolimatta glykyrritsiini ei ole täysin ongelmaton. Tutkimuksissa on havaittu, että se muun muassa edistää verenpaineen kohoamista ja lisää turvotusta, mikä ei ole etenkään raskaana oleville toivottavaa.
Suurimmalla osalla odottajista verenpaine pysyy suotuisissa lukemissa. Osa raskaana olevista on kuitenkin alttiita verenpaineen kohoamisella, mihin liittyy riskejä niin sikiön kuin odottajan kannalta. Verenpainetta seurataan neuvolakäynneillä ja riskitapauksissa myös kotioloissa.
Muiden haittavaikutustensa lisäksi glykyrritsiinin on myös havaittu lisäävän stressihormoni kortisolin vaikutusta sikiöön. Glykyrritsiini estää sellaisen entsyymin toimintaa, joka vaimentaa kortisolin vaikutusta. Kortisoli on pieninä määrinä sikiön kehitykselle välttämätöntä, mutta suuret annokset ovat haitallisia.
Epäsuotuisiin vaikutuksiin lukeutuvat myös keskenmenovaara ja mahdollinen yhteys lapsen kehityshäiriöihin. Näistä syistä salmiakkia ei nykyään suositella raskaana oleville lainkaan.
Glykyrritsiini voi vaikuttaa lasten kognitiiviseen kehitykseen
Vuonna 2017 julkaistiin Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Glaku-tutkimus, jossa havaittiin enemmän kognitiivisia vaikeuksia niillä 13-vuotiailla lapsilla, jotka olivat odotusaikana altistuneet glykyrritsiinille äidin runsaan lakritsinsyönnin vuoksi.
Kyseiset äidit olivat syöneet lakritsia vähintään 250 grammaa viikoittain. Verrokkiryhmän äidit sen sijaan eivät olleet syöneet lakritsia lainkaan tai hyvin vähän.
Glykyrritsiinille enemmän altistuneet lapset suoriutuivat verrokkiryhmää heikommin päättelytesteistä, noin seitsemän älykkyysosamäärän erolla. Heillä oli myös vanhempien havaintojen mukaan enemmän ADHD-tyyppisiä ongelmia. Lisäksi tyttöjen murrosikä oli alkanut aikaisemmin ja edennyt pidemmälle.
Glykyrritsiinin turvallisia raja-arvoja ei vielä tunneta
Aiemmin glykyrritsiini ei vielä kuulunut raskausaikana vältettävien ruoka-aineiden listalle. Suomessa tuli voimaan vuonna 2016 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositus, jonka mukaan odottajien kannattaa välttää lakritsin ja salmiakin syömistä glykyrritsiinin vuoksi.
Pienet annokset, kuten muutama makeinen tai lakritsijäätelö, eivät ole suosituksen mukaan haitaksi.
Niitä, jotka ovat synnyttäneet ennen tuoreimpia ravitsemussuosituksia, eivätkä ole vältelleet lakritsia ja salmiakkia raskausaikana, saattaa kalvaa huoli. On kuitenkin hyvä muistaa, että melko moni suomalainen on odotusaikana altistunut glykyrritsiinille, joten menneisyydessä tapahtuneesta mustien makeisten nautiskelusta ei kannata tuntea ylenmääräistä syyllisyyttä.
Lähteet: Duodecim-lehti & Helsingin yliopisto
Jaa oma kokemuksesi