Raskaus 16.04.2021

Harvinaiset synnyttäjien aivoverenkiertohäiriöt tuplaantuivat Suomessa – riski on suurin korkeassa iässä lapsen saavilla naisilla

Erityisesti raskausmyrkytys lisää riskiä sairastua. Siihen viittaavat oireet tulisi ottaa vakavasti.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Raskaana olevien ja lapsivuodeajan harvinaisten aivoverenkierronhäiriöiden määrä on kaksinkertaistunut 30 vuodessa Suomessa. Erityisesti aivoinfarktit ja aivolaskimotukokset ovat lisääntyneet.

Asia käy ilmi uudesta tutkimuksesta, jossa osallisina ovat HUS, Helsingin yliopisto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Tutkimus rajautuu vuosiin 2012–2016. Määriä verrattiin vuosien 1987–1991 tarkastelujaksoon.

Noin 15 raskaana olevaa tai juuri synnyttänyttä sairastuu vuosittain

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että vuosittain Suomessa sairastuu keskimäärin 15 raskaana olevaa tai äskettäin synnyttänyttä, Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Liisa Karjalainen kertoo tiedotteessa.

Aivoverenkierronhäiriöitä oli selvästi enemmän iäkkäämmillä synnyttäjillä.

– Jotta pystyimme varmentamaan diagnoosin ja sairastumisen todellisen ajoittumisen raskaus- tai lapsivuodeaikaan, kävimme läpi rekistereistä tunnistettujen tapausten potilasasiakirjat. Kyseessä on ensimmäinen kansallinen tutkimus, jossa tällainen varmistus on tehty, Karjalainen kertoo.

Aivoverenkierronhäiriön riski on suurin heti synnytyksen jälkeen ja ensimmäisinä viikkoina synnytyksestä.

Erityisesti tupakointi nostaa riskiä

Seikoista, joihin synnyttäjän on mahdollista itse vaikuttaa, yhdeksi merkittäväksi tekijäksi nousee tupakointi.

Myös korkea verenpaine ja migreeni altistavat aivoverenkierronhäiriöille.

– Tupakoinnin lopettamiseen tulee kannustaa ja siinä tukea. Verenpainetta seurataan neuvolassa raskausaikana ja jos se kohoaa, ohjeistetaan myös kotiseurantaan. Verenpaineen seurantaa tulee jatkaa myös synnytyksen jälkeen, erityisesti, jos se raskausaikana oli koholla. Jos verenpaine jää koholle tai kohoaa entisestään erityisesti muihin oireisiin yhdistettynä, siihen pitää reagoida, Karjalainen sanoo.

Aivoverenkierronhäiriöön viittaavat oireet tulee ottaa vakavasti.

Raskausmyrkytys, pre-eklampsia, on kuitenkin tärkein tunnistettu tila, joka altistaa raskaana olevia ja synnyttäneitä aivoverenkierron häiriöille.

Aivoverenkiertohäiriöihin sopiviin oireisiin, kuten päänsärkyyn, huimaukseen ja puolioireisiin tulee suhtautua vakavasti. Pre-eklampsia voi hankaloitua tai ilmetä myös synnytyksen jälkeen ja esiintyä myös ilman proteinuriaa eli valkuaisvirtsaisuutta.

– Sen tunnistaminen ja hoito on ensiarvoisen tärkeää myös aivoverenkiertohäiriöiden ehkäisemiseksi, Karjalainen lisää.

Tutkimuksessa hyödynnettiin kansallisia rekistereitä, Syntyneiden lasten rekisteriä ja Hoitoilmoitusrekisteriä, joista tunnistettiin aivoverenkiertohäiriön raskauden tai lapsivuodeajan aikana vuosina 1987–2016 sairastaneet naiset. Aivoverenkiertohäiriöiksi luettiin aivoinfarkti, aivokudoksen sisäinen verenvuoto, lukinkalvonalainen verenvuoto ja aivolaskimotukos.

Anna.fi: Kärsitkö sormien turvotuksesta? Tämän sormien turvotus voi kertoa terveydestäsi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X