Raskaus 02.02.2019 Päivitetty 09.09.2020

Kaksosraskauden oireet – Nämä merkit ennakoivat, että odotat kaksosia

Kaksosraskauden oireet voi olla vaikea tunnistaa. Niitä voivat olla esimerkiksi normaalia voimakkaampi pahoinvointi ja väsymys sekä vauhdikas vatsan kasvu, mutta oireet vaihtelevat yksilöllisesti.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Voiko kaksosraskauden oireet tunnistaa? Onko olemassa merkkejä, joista voisi jo alkuraskaudessa aavistella, että kohdussa kasvaa yhden vauvan sijasta kaksi?

Suomessa syntyy vuosittain kaksoset noin 700–750 perheeseen. Kaksossynnytyksiä on Suomessa noin 1,5 prosenttia kaikista synnytyksistä.

On olemassa monia tekijöitä, jotka voivat kasvattaa kaksosraskauden mahdollisuutta. Näitä ovat esimerkiksi odottajan ikä, aikaisemmat lapset sekä suvun aiemmat epäidenttiset kaksoset. Mutta millaisia ovat kaksosraskauden oireet?

Kaksosraskauden oireet vaihtelevat

Jokainen kaksosraskaus on yksilöllinen, mutta monikkoraskauksissa äidin vartalo joutuu aina tavallista raskautta kovemmalle.

Kaksosraskaus on mahdollista huomata jo alkuraskauden varhaisultrassa 6. raskausviikolla. Joskus monikkoraskaus tulee ilmi kuitenkin vasta myöhemmissä ultraäänitutkimuksissa, viimeistään 18–20. raskausviikkojen rakenneultraäänitutkimuksessa. Yllätyskaksoset ovat hyvin harvinaisia.

Tietyt kaksosraskauden oireet voivat viitata jo raskauden alkuvaiheessa siihen, että kyseessä on kaksosraskaus. Yleisiä oireita ovat esimerkiksi normaalia voimakkaampi pahoinvointi ja väsymys sekä vauhdikas vatsan kasvu.

Vatsa kasvaa nopeammin

Kohtu kasvaa kaksosraskaudessa nopeasti raskausviikkoihin nähden, jotta siellä olisi tilaa molemmille sikiöille. Kaksosraskaudessa kohdun koko vastaa jo 28. raskausviikolla täysiaikaista yksisikiöistä raskautta. Kaksosraskaus voi siis alkaa ulospäin tavallista nopeammin jo raskauden alkuvaiheessa.

Pahoinvointi voi olla rajumpaa

Kaksosraskauden oireet ovat usein normaaleja raskausoireita vahvempia. Esimerkiksi alkuraskauden pahoinvointi on usein monikkoraskauksissa voimakkaampaa. Pahoinvointi on kuitenkin hyvin yksilöllistä, eivätkä kaikki monikkoäidit kärsi pahoinvoinnista lainkaan.

Väsymys on voimakkaampaa

Monikkoraskaudet ovat keholle suuria ponnistuksia, ja siksi väsymys onkin kaksosraskauksissa usein tavallista voimakkaampaa.

Hemoglobiinin lasku

Kaksosraskaudessa voidaan huomata, että äidin hemoglobiini laskee eikä meinaa nousta, vaikka rautatabletit olisivat käytössä.

Alhaisen hemoglobiinin oireita ovat väsymys sekä heikentynyt fyysinen vointi: esimerkiksi rappusten kävely voi tuntua aikaisempaa raskaammalta. Jos hemoglobiini laskeee todella alas, voi se aiheuttaa myös huimausta sekä hengenahdistusta.

Joskus kaksosraskauden oireet ovatkin vain aavistus

Joskus äidinvaisto vain sen tietää: odottajalla voi olla jo heti alkuraskaudesta vahva tunne siitä, että kohdussa kasvaa kaksi lasta.

Raskausoireista voi yrittää päätellä jo alkuvaiheessa kaksosraskauden mahdollisuutta, mutta on hyvä myös muistaa, että raskausoireet voivat vaihdella suuresti, ja myös saman äidin yksikköraskaudet voivat olla keskenään hyvin erilaisia. Toisaalta myös kaksosraskauden oireet voivat olla hyvin vähäiset ja äidin vointi hyvä aina synnytykseen asti.

Lue myös: Kun yksi olikin kaksi – 6 korvaamatonta asiaa monikkoperheen vanhemmille

Lähde: Terveyskirjasto, Suomen monikkoperheet

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X