Raskaus 09.07.2023 Päivitetty 18.03.2024

Kertooko linea negra lapsen sukupuolesta tai ylipäätään mistään? Niin sanottu raskausviiva ei ilmesty kaikille

Raskausvatsaan piirtyvä tumma juova eli linea negra on hormonien aikaansaannosta.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Vartalon keskilinjan jännesauma, linea alba, voi tummua raskauden aikana. Tällöin vatsaan saattaa piirtyä tumma ja erottuva linea negra, jota tuttavallisemmin kutsutaan raskausviivaksi.

Linea negra on noin senttimetrin levyinen pystysuora viiva, joka alkaa häpyluusta. On yksilöllistä, kohoaako viiva napaan asti, navan yli tai ilmestyykö viivaa ollenkaan.

Linea negran merkitystä ei tiedetä. Asiantuntijat ovat kuitenkin arvelleet, josko tumma viiva äidin vatsassa olisi luonnon tapa auttaa vastasyntynyttä löytämään rinnalle paremmin, kun näkökyky on vielä heikko.

Juova ei liity lapsen sukupuoleen, vaikka niinkin on uskottu

Vanhan kansan uskomuksissa elää käsitys, että alavatsalle tai korkeintaan napaan asti piirtyvä linea negra kertoisi tytöstä ja navan ylittävä viiva puolestaan pojasta.

Toisen uskomuksen mukaan tyttölasta odottavilla olisi tumma raskausviiva ja poikaa odottavilla viiva jäisi haaleaksi, jos sitä tulee ollenkaan.

Ei ole kuitenkaan tieteellistä tutkimusta, joka vahvistaisi tällaisia uskomuksia.

Miten linea negra muodostuu?

Raskausaikana hormonit aiheuttavat kehoon monia muutoksia, joista yksi on ihon tummuminen. Se johtuu kohonneista estrogeeni- ja keltarauhashormonitasoista, jotka kiihdyttävät melaniinin eli ihoa tummentavan pigmentin tuotantoa.

Melaniinia esiintyy enemmän tietyillä ihoalueilla, kuten esimerkiksi nännien, syntymämerkkien ja arpien ympärillä. On tavallista, että raskauden aikana myös pisamat ja aiemmat pigmenttiläiskät tummenevat.

Lue myös: Miksi miehillä on nännit ja viisi muuta faktaa, joita et nänneistä tiennyt

Kaikille ei tule linea negraa

Linea negra ilmestyy sitä todennäköisemmin, mitä tummempi iho raskaana olevalla on. Pigmenttiviiva piirtyy joillain vatsaan lähes mustana, toisilla ei lainkaan. Viivan värin määräytyminen on yksilöllistä.

linea negra

Melaniinia esiintyy joillain ihoalueilla enemmän kuin toisilla.

Yleensä viiva piirtyy näkyviin toisella raskauskolmanneksella noin 4–5 kuukauden tietämillä. On tyypillistä, että viiva tummuu raskauden edetessä.

Tumman juovan ilmestymistä raskausvatsaan ei tarvitse säikähtää, koska viiva on täysin harmiton.

Linea negra katoaa yleensä pian synnytyksen jälkeen

Terveyskirjaston mukaan linea negra häviää jo ensimmäisten viikkojen aikana lapsen syntymästä.

Monet muut nettisivustot puhuvat kuitenkin viivan haalistumisesta noin kolmen kuukauden sisällä. Niiden mukaan ole mahdotonta, että viivan haihtumiseen kokonaan menee jopa pidempään.

Lähteet: Terveyskirjasto, Askel Terveyteen, What to Expect

Lue myös: Nainen väitti nenänsä levenneen kolminkertaiseksi raskausaikana – Asiantuntija kertoo, onko ilmiö todellinen ja mistä se johtuu

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X