Raskaus 06.05.2023 Päivitetty 03.07.2023

Nainen väitti nenänsä levenneen kolminkertaiseksi raskausaikana – Asiantuntija kertoo, onko ilmiö todellinen ja mistä se johtuu

Raskausaika voi tuoda tulleessaan yllättäviä muutoksia. Moni kokee esimerkiksi nenänsä levinneen odotusaikana. Kysyimme asiantuntijalta, mistä on kyse.

Teksti
Susanna Sarimaa
Kuvat
iStock

Raskaus voi tuoda mukanaan ihmeellisiä oireita ja muutoksia. Yksi outo seuraus odotusajasta voi olla nenän leveneminen, eli niin kutsuttu raskausnenä.

Raskausneniä on jaettu aktiivisesti esimerkiksi TikTokissa. Tunnisteella #pregnancynose on palvelussa tällä hetkellä kymmeniä miljoonia katselukertoja. Yhdessä Tiktok-suosioon nousseessa videossa tiktokkaaja kertoo nenänsä levenneen jopa kolminkertaiseksi normaaliin verrattuna.

Sosiaalisen median kuvissa ja videoissa nenät todella näyttävät kasvaneen ja muuttaneen muotoaan. Myös asiantuntija vahvistaa ilmiön olevan todellinen.

– Turvotus lisääntyy raskausaikana muun muassa verimäärän kasvun vuoksi, joten sekä sormet että varpaat ja jalat voivat tuntua sen vuoksi isommilta. Tämä koskee myös muita ”ulokkeita”, eli tässä tapauksessa myös nenää, toteaa Johanna Moilala, Oulun kaupungin äitiyshuollon vastuuterveydenhoitaja.

Raskaushormoneilla on myös vaikutusta limakudoksiin, jolloin nenä voi näyttää suuremmalta. Limakalvojen turvotus taas voi johtaa tukkoisuuteen. Erityisesti yöllä voi sen takia hengitys tuntua vaikeammalta.

– Esimerkiksi flunssat jäävät monella roikkumaan herkemmin raskausaikana ja poskiontelovaivat ovat yleisempiä.

Tutkimusten mukaan nenän tukkoisuus häviää kuitenkin onneksi yleensä pari viikkoa synnytyksestä, eikä tautikierrekään siksi jää vauvan syntymän jälkeen päälle.

”Kauneusihanteet luovat paineita”

Joillakin naisilla osa raskausaikana kropassa aiheutuneista muutoksista voi jäädä pysyviksi synnytyksen jälkeen, kuten hiusten paksuuntuminen tai kasvaneet rinnat.

Jotkut ovat myös sitä mieltä, että nenä jäisi raskauden jäljiltä pysyvästi leveämmäksi. Tälle näkemykselle ei kuitenkaan ole fysiologista selitystä eikä tutkimuspohjaa. Palautuuko nenä siis oikeasti raskauden jälkeen?

– Turvotus ainakin häviää, ei toki välittömästi, Moilala sanoo.

Raskauden tuomat muutokset ovat yksilöllisiä, ja yleensä palautuminen ottaa oman aikansa. Moilala muistuttaa, että raskaudenjälkeiseen palautumiseen kannattaa suhtautua maltilla.

– Jos keho muuttuu yhdeksän kuukauden ajan, ei se voi palautua silmänräpäyksessä. Tietyt asiat voivat tarvita vähintään saman verran aikaa palautuakseen.

Moilala toteaa, että monelle ulkomuodon muuttuminen raskausaikana voi olla vaikea ajatus, mutta hänen mielestään muutoksia ei kannata turhaan pelätä.

– Kauneusihanteet ja some luovat naisille ulkonäköpaineita, hän muistuttaa.

Turvotus lisääntyy synnytyksen lähestyessä

Joskus törmää myös väitteeseen siitä, että nenän leveneminen raskausaikana ennakoisi synnytyksen pian alkavan. Pitääkö tämä paikkansa?

– En ole kuullut tästä, mutta kyllä  turvotus kasvoissa ja muuallakin kehossa monesti lisääntyy ennen synnytystä, Moilala toteaa.

Hän kertoo sen todennäköisesti johtuvan hormonimuutoksista, jotka aiheuttavat supistelua ja sitten synnytyksen käynnistymistä. Periaatteessa lienee siis mahdollista, että nenäkin levenneen näiden hormonimuutosten seurauksena.

Artikkelia on päivitetty 3.7.2023.

Lue myös: 10 noloa mutta normaalia raskausoiretta: Kärsitkö sinäkin näistä salaa?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X