Raskaus 15.07.2013 Päivitetty 07.09.2021

Kohdun kasvukivut voivat säikäyttää – Mistä kivut ja nipistely johtuvat?

Kun kohtu alkaa kasvaa, se voi aiheuttaa alavatsalle uudenlaisia tuntemuksia. Kohdun kasvukivut ovat yleinen odottajan vaiva, joka voi kuitenkin säikäyttää.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kohdun kasvu saattaa aiheuttaa vatsalla erilaisia pieniä kipuja, jotka ovat kuitenkin normaaleja. Monesti kohdun kasvukivut voivat muistuttaa hieman kuukautiskipuja. Kaikki eivät tunne kasvukipuja yhtä voimakkaina – osa odottajista ei ollenkaan.

Kohdun kasvukivut voivat jatkua pitkin raskautta

Useimmiten kohdun kasvukivut ovat voimakkaimmillaan alkuraskaudesta, kun kohtu venyy voimakkaasti ja lantion alueen verekkyys lisääntyy. Erilaiset tuntemukset alavatsalla voivat myös jatkua läpi raskauden.

Keskiraskaus on yleensä odottavalle äidille fyysisesti suhteellisen helppoa aikaa. Kohdun nopea kasvu saattaa kuitenkin myös silloin aiheuttaa lantion sivuilla tuntuvaa kiristävää kipua, joka johtuu kohdun kannatinsiteiden venymisestä.

Myös kehon hormonimuutosten aiheuttama kudosten löystyminen saattaa aiheuttaa kipuja alavatsalle ja häpyliitoksen alueelle. Lisäksi suolen toiminta saattaa hidastua ja ummetus saattaa aiheuttaa kovaakin kipua vatsan alueella. Etenkin loppuraskaudesta myös liitoskivut saattavat vaivata odottavaa äitiä.

Kunhan kohdun kasvukivut eivät ole jatkuvia tai lisääntyviä, ei niistä tarvitse huolestua.

Särkylääkkeistä parasetamolin käyttö on turvallista, kunhan noudattaa annosteluohjeita. Jos koet kovia kipuja, eikä särkylääke auta, ota yhteys neuvolaan tai päivystykseen.

Näin kohtu kasvaa odotusaikana

Raskausviikolla 24 kohdun pohja kohoaa jo navan korkeudelle. Tässä vaiheessa vanhat vaatteet alkavat tosissaan kiristää. Vaikka kaikki muut eivät ehkä vielä vatsaa huomaakaan, odottaja on jo havainnut, että navan alle on ilmestynyt selvä kumpare. Joillakin raskausvatsaa ei tässä vaiheessa voi olla enää huomaamatta.

Viikolla 28 kohdun pohja ulottuu suunnilleen alimpiin kylkiluihin asti, ja viikolla 35 se on korkeimmillaan, eli jo pallean tietämillä. Tämä voi tehdä syvään hengittämisen vaikeaksi, minkä takia ponnistusta vaativat touhut on aika jättää.

Raskausviikoilla 29.-36. lapsiveden määrä on suurimmillaan. Äidin olemus on mahtava, ja liikkuminen ja kumartelu, esimerkiksi kenkien jalkaan pukeminen, voi olla vaikeata.

Lue myös:

Raskausajan liitoskivut voivat viedä liikuntakyvyn – Näin helpotat kipuja

Raskaus voi aiheuttaa kovaakin vatsakipua – yleinen vaiva säikäyttää monet odottajat

Artikkeli päivitetty 6.11.2020. Lisätty tietoa kohdun kasvukivuista.

Lähteet: Terveyskylä, TAYS

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X