Raskaus 19.07.2013 Päivitetty 04.04.2024

Raskaus voi aiheuttaa kovaakin vatsakipua – yleinen vaiva säikäyttää monet odottajat

Raskausajan vatsakipu voi säikäyttää, mutta useimmiten se on harmitonta. Jo pelkästään kohdun kasvu voi raskauden aikana aiheuttaa odottavalle äidille erilaisia kipuja. Myös hormonien aiheuttama kudosten löystyminen ja esimerkiksi muutokset suolen toiminnassa voivat aiheuttaa kipua alavatsalla.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Vatsakivut ja raskaus ovat yleinen yhdistelmä: kipuja voi esiintyä vatsan alueella pitkin raskausaikaa mutta hyvä uutinen on, että useimmiten vatsakipu on raskausaikanakin harmitonta.

Syyt raskausajan vatsakipuihin vaihtelevat usein raskauden edetessä.

Alkuraskauden vatsakivut

Vatsakipu on alkuraskaudessa monelle tuttu vaiva. Etenkin ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana äidillä saattaa olla alavatsallaan painontunnetta, nipistelyä, pistäviä tai teräviä, mutta nopeasti ohimeneviä kipuja. Kohdun kasvu ja venyminen voivat aiheuttaa odottajalle myös kuukautiskipuja muistuttavia tuntemuksia ja vihlontaa.

Alkuraskauden vatsakipu voi olla kramppimaista ja voimakastakin, mutta se yleensä se on vaaratonta ja raskauteen kuuluvaa. Kipu saattaa olla merkki suolen toiminnan hidastumisesta. Myös kohdun kasvaminen voi aiheuttaa kipuja: alkuraskaudessa venyy voimakkaasti ja lantion alueen verekkyys lisääntyy.

Alavatsakivut ovat siis alkuraskaudessa normaaleja. Joissakin tapauksissa voi olla kyseessä myös keskenmeno, mutta silloin kipuihin liittyy yleensä myös vuotoa. Keskenmenossa kipu voi myös säteillä alavatsan, selän tai lantion alueelle.

Mikäli vatsakivut ovat rajuja tai toispuoleisia, kannattaa hakeutua lääkäriin. Tuolloin kyseessä voi olla esimerkiksi kohdunulkoinen raskaus, joka on saattanut alkaa esimerkiksi munatorvessa.

Alkuraskauden vatsakivut loppuvat yleensä viimeistään ensimmäisen raskauskolmanneksen päättyessä.

Lue myös: Kohdun kasvukivut voivat säikäyttää – Mistä kivut ja nipistely johtuvat?

Vatsakipuja pitkin raskautta

Vaikka keskiraskaus on yleensä suhteellisen helppoa aikaa, voi odottaja kärsiä vatsakivuista myös raskauden myöhemmässä vaiheessa. Aina syitä särkyjen taustalla ei ole helppoa selvittää, mutta usein alavatsakipu liittyy muutoksiin odottajan lantion luustossa ja tukirangassa.

Monesti raskausajan vatsakivut alkavat kävelylenkillä tai jonkin fyysisen askareen parissa, mutta ovat useimmiten vaarattomia. Vatsalla tuntuvia vihlaisuja kutsutaan repäisykivuiksi, ja ne johtuvat kohdun kannattimien venymisestä, kohdun kasvamisesta ja verekkyyden lisääntymisestä kohdussa ja sen sivuelimissä.

Lisäksi hormonien aiheuttama kudosten löystyminen aiheuttaa joillekin naisille raskausaikana epämiellyttäviä kipuja alavatsalle ja häpyliitoksen alueelle.

Myös suolen toiminta hidastuu usein keskiraskauden aikana. Ummetus voi aiheuttaa odottajalle kovaakin vatsakipua ja etenkin loppuraskaudessa jopa täysi virtsarakko voi aiheuttaa kipua.

Vatsakivut ja raskaus: Miten toimia kivun yllättäessä?

Raskauden aikaisiin kipuihin voi turvallisesti käyttää parasetamolia yhden gramman kerta-annoksina enintään kolme annosta vuorokaudessa.

Joskus vatsakipu voi olla merkki esimerkiksi virtsatietulehduksesta, joka iskee raskauden aikana herkemmin kuin muulloin. Se saattaa olla kokonaan oireeton tai oireilla raskauden aikana epätyypillisesti.

Jos odottavalla äidillä on epämääräisiä alavatsakipuja, virtsanäyte kannattaa aina tarkastaa. Neuvolasta saat ohjeet ja välineet virtsanäytteen ottoon sekä lähetteen näytteen laboratorioon toimittamista varten.

Äkillinen ja erittäin voimakas ylävatsakipu voi myös joskus olla raskausmyrkytyksen oire. Sen oireet ilmenevät raskauden puolivälin jälkeen.

Ota rohkeasti yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin, jos pelkäät, ettei kaikki ole kuten pitäisi.

Lähteet: TAYS, Terveyskylä

Artikkeli päivitetty 11.11.2020. Juttuun lisätty tietoa vatsakivuista raskauden eri vaiheissa.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X