Raskaus voi aiheuttaa kovaakin vatsakipua – yleinen vaiva säikäyttää monet odottajat

Vatsakivut ja raskaus | Raskausajan vatsakipu voi säikäyttää, mutta useimmiten se on harmitonta. Jo pelkästään kohdun kasvu voi raskauden aikana aiheuttaa odottavalle äidille erilaisia vatsakipuja. Myös hormonien aiheuttama kudosten löystyminen ja esimerkiksi muutokset suolen toiminnassa voivat aiheuttaa kipua.

Teksti Toimitus
Kuvat iStock
Vatsakivut ja raskaus

Vatsakivut ja raskaus ovat yleinen yhdistelmä: vatsakipuja voi esiintyä pitkin raskausaikaa mutta hyvä uutinen on, että useimmiten ne ovat harmittomia.

Alkuraskauden vatsakivut

Etenkin ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana äidillä saattaa olla alavatsallaan painontunnetta, nipistelyä tai teräviä, mutta nopeasti ohimeneviä kipuja. Kohdun kasvu ja venyminen voivat aiheuttaa odottajalle myös kuukautiskipuja muistuttavia tuntemuksia ja vihlontaa.

Alkuraskauden vatsakipu voi olla kramppimaista ja voimakastakin, mutta se yleensä se on vaaratonta ja raskauteen kuuluvaa. Kivut loppuvat yleensä viimeistään ensimmäisen raskauskolmanneksen päättyessä.

Joissakin tapauksissa voi olla kyseessä myös alkuraskauden keskenmeno, mutta silloin kipuihin liittyy yleensä myös vuotoa. Keskenmenossa kipu voi myös säteillä alavatsan, selän tai lantion alueelle.

Mikäli kivut ovat rajuja tai toispuoleisia, kannattaa hakeutua lääkäriin. Tuolloin kyseessä voi olla esimerkiksi kohdunulkoinen raskaus, joka on saattanut alkaa esimerkiksi munatorvessa.

Vatsakipuja pitkin raskautta

Odottaja voi kärsiä vatsakivuista myös raskauden myöhemmässä vaiheessa. Monesti raskausajan vatsakivut alkavat kävelylenkillä tai jonkin fyysisen askareen parissa, mutta ovat useimmiten vaarattomia.

Vatsalla tuntuvia vihlaisuja kutsutaan repäisykivuiksi, ja ne johtuvat kohdun kannattimien venymisestä, kohdun kasvamisesta ja verekkyyden lisääntymisestä kohdussa ja sen sivuelimissä.

Lisäksi hormonien aiheuttama kudosten löystyminen aiheuttaa joillekin naisille raskausaikana epämiellyttäviä kipuja alavatsalle ja häpyliitoksen alueelle.

Myös suolen toiminta hidastuu usein raskausaikana. Ummetus voi aiheuttaa odottajalle kovaakin vatsakipua raskausaikana ja etenkin loppuraskaudessa jopa täysi virtsarakko voi aiheuttaa kipua.

Vatsakivut ja raskaus: Miten toimia kivun yllättäessä?

Raskauden aikaisiin kipuihin voi turvallisesti käyttää parasetamolia yhden gramman kerta-annoksina enintään kolme annosta vuorokaudessa.

Joskus vatsakipu voi olla myös merkki virtsatietulehduksesta, joka iskee raskauden aikana herkemmin kuin muulloin. Se saattaa olla kokonaan oireeton tai oireilla raskauden aikana epätyypillisesti.

Jos odottavalla äidillä on epämääräisiä vatsakipuja, virtsanäyte kannattaa aina tarkastaa. Neuvolasta saat ohjeet ja välineet virtsanäytteen ottoon sekä lähetteen näytteen laboratorioon toimittamista varten.

Äkillinen ja erittäin voimakas ylävatsakipu voi myös joskus olla raskausmyrkytyksen oire. Sen oireet ilmenevät raskauden puolivälin jälkeen.

Ota rohkeasti yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin, jos pelkäät, ettei kaikki ole kuten pitäisi.

Lue myös:

Kohdun kasvukivut voivat säikäyttää – Mistä kivut ja nipistely johtuvat?

Artikkeli päivitetty 11.11.2020. Juttuun lisätty tietoa vatsakivuista raskauden eri vaiheissa.

Lähteet: TAYS, Terveyskylä

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä