Raskaus 28.04.2020

Synnytyssairaalat: Korona-aika järkyttänyt odottajia - psykologin tukea saa nyt matalalla kynnyksellä

Etävalmennuksessa käsitellään muun muassa epäreiluuden tunnetta ja kiukkua siitä, jos kumppani ei saa olla synnytyssairaalassa.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock
5 kommenttia

Korona ja pandemian ruokkima synnytyspelko ovat saaneet sairaalat reagoimaan. Koronan aiheuttamat poikkeustoimet synnytyssairaaloissa huolestuttavat monia odottajia: tartuntariski pelottaa sekä se, että tukihenkilöiden pääsyä synnytyssairaaloihin on rajattu.

Kaksi Suomen suurinta toiminnassa olevaa synnytyssairaalaa, Naistenklinikka ja Espoon sairaala ovat saaneet paljon yhteydenottoja raskaana olevilta. Niinpä HUS antaa nyt keskustelutukea erityisesti niille odottajille, joita pelottaa synnytys korona-aikaan.

Tunteva eli Turvallisuuden tunteen vahvistaminen synnytyksessä ja lapsivuodeosastolla -valmennuksessa annetaan tukea, jotta synnytys ja sen jälkeiset päivät sujuisivat tuoreella perheellä onnistuneesti.

Valmennukset toteutetaan Microsoft Teams -sovelluksella, ja yksi valmennus kestää puolitoista tuntia. Ohjaajina toimivat HUSin synnytyspelkoihin perehtyneet psykologit.

Ryhmävalmennuksessa on kerrallaan enintään kahdeksan odottajaa.

– Valmennus on odottavalle äidille kertaluonteinen, ja se on suunniteltu siten, että voimavaroja lisäävien taitojen vahvistamista voi jatkaa itsenäisesti ryhmätapaamisen jälkeen, valmennuksia järjestävä psykologi Sara Nurminen kertoo tiedotteessa.

Mukaan etävalmennukseen on mahdollista päästä nopeasti. Kuva: iStock

Mukaan valmennukseen matalalla kynnyksellä

Valmennukseen pääsee neuvolan lähetteellä. Kynnys lähetteelle on HUSin mukaan matala, ja mukaan voi päästä nopeastikin.

Etusijalla ovat odottajat, joilla on takanaan 34 raskausviikkoa.

”Kävimme läpi synnytyssairaalaan yksin jäämisen herättämää epäreiluuden kokemusta, kiukkua, voimattomuutta ja pelkoa.”

HUS kertoo, että Tunteva-valmennukseen alkoi tipahdella lähetteitä heti, kun valmennuksesta tiedotettiin ensi kerran huhtikuun 17. päivänä. Ensimmäinen valmennus järjestettiin tiedottamista seuranneella viikolla.

Teams on järjestäjien mukaan soveltunut hyvin valmennuksen toteuttamiseen.

– Kävimme yhdessä osallistujien kanssa läpi synnytyssairaalaan yksin jäämisen herättämiä tunteita, kuten epäreiluuden kokemusta, kiukkua, voimattomuutta ja pelkoa. Tutkimme myös keinoja turvallisuuden ja hallinnan tunteen lisäämiseksi, tapaamisia vetänyt psykologi Ea Huhtala kertoo tiedotteessa.

Korona ja synnytyspelko: Valmennuksesta myöhemminkin hyötyä

Etävastaanottoja järjestetään nyt koronan vuoksi muissakin tapauksissa. Synnytyssairaaloissa aiemmin kokoontuneet, vaikeasti synnytyspelkoisille tarkoitetut Nyytti-ryhmät toimivat nyt myös etäyhteyden avulla.

Myös näiden ryhmien kokoontumiset ovat sujuneet HUSin mukaan mainiosti etänäkin.

HUS kannustaakin ottamaan synnytyshuolensa puheeksi, sillä matalan kynnyksen valmennuksesta voi olla myöhemminkin hyötyä.

– Lyhyelläkin psyykkisellä valmennuksella voi olla ihmisen jaksamiselle suuri merkitys. Opittuja tunnetaitoja voi hyödyntää jatkossakin tilanteissa, joissa stressi tuntuu ylivoimaiselta. Toivomme, että jokainen synnyttäjä voisi tulla synnyttämään luottavaisin mielin, toteaa psykologi Ea Huhtala tiedotteessa.

Lue myös: Lukijat kertovat: näin selätin synnytyspelon

Kommentit (5)

Kaikki valetta mitä synnytyssairaalat nyt tekee.Ei edes saa tulla äitiysneuvolaan mukaan tueksi tai kaveriksi tämä on paniikkihäiriöisille äideille erittäin kova paikka.Ja vielä synnytyksen jälkeen joutuu jäämään hoitajan varaan josta ei ole mitään hyötyä en aijo puhua tuntemattomalle mitään.Haluan oman mieheni sinne en muita.

Ihan täyttä hölynpölyä ainakin omalla kohdallani. Kyllä tämä on vaan sairaalan keino saada vaikuttamaan ulospäin, että muka tehdään ja välitetään vaikka totuus täysin toinen. Ja kukaan ei edelleenkään pysty linjauksia perustelemaan, koska homma ontuu niin monessa muussa kohdassa – ja sairaala tietää sen. Siksi emme saa asiallisia perusteltuja vastauksia esittämiimme kysymyksiin, jotka kyseenalaistavat koko homman kokonaishyödyn/haitan.

Sitä en vain ymmärrä, että miten jonkun psykologisen valmennuksen pitäisi auttaa siihen käytännön ongelmaan, ettei osastolla työskentelevillä välttämättä ole aikaa joka välissä auttaa synnyttänyttä lapsen (ja äidin itsensä) hoidossa. Olen kuullut jo monia kokemuksia, joissa vauva tai äiti on saanut maata omissa eritteissään pahimmillaan tuntikausia ennen kuin henkilökunta on ehtinyt vessa- tai vaipanvaihtoavuksi. Tai että vauva on viety jonnekin käytävälle huutamaan, kun äiti on ollut synnytyksen jäljiltä liian heikko/väsynyt/kivuissaan/lääkitetty vauvaa hoitaakseen. Toki suurimmalla osalla osastoaika sujuu varmasti ihan hyvin, mutta jos käy huono tuuri ja omalle kohdalle sattuu ruuhkainen aika ja/tai vaikea synnytys jälkioloineen, on vastasynnyttänyt ilman tukihenkilöä tuossa tilanteessa aika oman onnensa nojassa.

En päässyt minäkään lähetettä. Kun kysyin neuvolan terveudenhoitajalta niin lähetettä ei tullut koska tämä on synnytyspelkoisille eikä siten sovi mulle. Ei olla synnyttämisestä edes puhuttukaan neuvolassa tai missään koska valmennukset on peruttu. Ensimmäinen lapsi tulossa enkä tiedä yhtään mitä odottaa ja ihan kivunlievityksistäkin on saanut itse netistä lukea. Tää verkkovalmennus on ilmeisesti nyt ainoa palvelu mitä on tarjottu tässä poikkeustilanteesaa, niin on ihmeellistä et siihen osallistumiseen vaaditaan neuvolan siunaus eikä sinne noin vain pääsekään jos vain itse kokee sitä tarvitsevansa. Lapsi on täysiaikainen 18.5 alkaen eli vikoja viedään…

Minulle ei neuvolasta lähetettä ole annettu vaikka rv 34 täynnä ja tukihenkilön rajaus ahistaa paljon ja hus alue. Tosin, koska tämän kurssin tavoite on osittain antaa eväät selviämiseen ”epäreiluuden tunteen” kanssa, niin koen sen manipulaationa hiljentää ja rauhoitella vastarintaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X