Raskaus 17.07.2020

Krista Siegfrids ja raskausaika Amsterdamissa: ”En halua stressata tai edes tietää liikaa – luotan kehooni, ja tämä asenne sopii minulle”

Krista Siegfrids ei halua pohtia raskauttaan tai tulevaa synnytystä etukäteen liian tarkasti. Sen sijaan hän tutustuu miehensä sekä myös vauvan tulevaan kotimaahan – ja on jo törmännyt matkan varrella kiinnostaviin kulttuurieroihin.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
Kari Hautala/Otavamedia

Laulaja Krista Siegfrids, 34, hehkuu raskausonnea. Elämä on yllättänyt, ja hyvällä tavalla: Krista tapasi rakkauden, ja muutti hänen perässään Alankomaihin alkukeväästä. Nyt pariskunta odottaa esikoistaan, jonka laskettu aika on marraskuussa.

– Tulin raskaaksi paljon nopeammin kuin olimme odottaneet. Se tapahtui oikeastaan heti sen jälkeen, kun päätimme yrittää! Krista nauraa puhelimen päässä Amsterdamissa.

Tuleva vauva kulkee Kristan Instagram-tilillä leikkisällä nimellä Baby Amsterdam. Perhe aikoo jäädä kaupunkiin asumaan ja rakentamaan sinne myös vauva-arkeaan, ainakin aluksi.

– Minä ja mieheni matkustamme molemmat paljon töidemme takia, joten tästä tulee varsinainen baby international. Vaikka asumme Amsterdamissa, tulemme vierailemaan yhdessä paljon myös Suomessa, joten toivottavasti myös vauva pitää matkustelusta.

Krista Siegfrids teki raskaustestin juuri ennen lentomatkaa

Krista sai tietää olevansa raskaana keväällä, juuri kun korona ja sen tuomat rajoitukset alkoivat näkyä Euroopassa.

– Kuukautiseni olivat myöhässä, mutta en olisi vielä osannut päätellä siitä sen kummempia. Kun kropassakin alkoi tuntua outoja tuntemuksia, päätin tehdä raskaustestin – ja sehän näytti vahvaa positiivista.

Krista teki testin vain tunteja ennen kuin hänen oli tarkoitus lähteä lentokentälle ja Suomeen työkeikalle. Avopuoliso oli ehtinyt lähteä jo töihin omalle toimistolleen.

– Soitin hänelle, että tulisi äkkiä takaisin kotiin, ja hän oli siitä ihan ihmeissään, Krista kertoo.

– Yritin antaa vihjeitä, että minulla olisi tärkeää kerrottavaa, mutta hän ei ymmärtänyt sitä ollenkaan. Lopulta oli pakko sanoa suoraan, että olen raskaana, tule kotiin! Sitten hän tulikin, Krista nauraa.

Myös perhe ja ystävät Suomessa ilahtuivat vauvauutisista suuresti. Kristan perhepiirissä on syntynyt viime aikoina pelkästään tyttölapsia, joten pariskunnan aavistuksena oli, että nyt, todennäköisyyksien valossa, saattaisi olla pojan vuoro.

– Mutta tyttö täältäkin on tulossa, eli sama linja jatkuu, jes! Krista hihkaisee.

Treenaaminen tuo hyvää oloa

Krista kertoo voineensa koko raskausajan hyvin.

– Alkukuukausina olin väsynyt, ja piti ottaa päikkäreitä. Muuten olen voinut superhyvin. Olo on ollut energinen ja olen pystynyt treenaamaan koko raskausajan.

Normaalisti paljon treenaavan Kristan kuntoiluun on raskausaikana tullut muutoksia. Kehoa pitää kuunnella aivan toisella tavalla, ja painoja on jätetty vähemmälle.

– Olen ottanut asioista selvää ja haluan treenata turvallisesti. Olen pystynyt edelleen treenaamaan monta kertaa viikossa, ja se on onni, sillä voin silloin paremmin.

Lue lisää: Liikunta raskaana herättää arvostelua – viimeisillään odottava Hilla Stenlund: ”Keho kertoo, milloin olla treenaamatta”

Raskausajan mielitekoina ovat olleet jäätelö ja marjat, erityisesti mansikat.

– Rakastan jäätelöä, ja varsinkin nyt haluaisin syödä sitä koko ajan. Snickers ja Magnum Almond ovat lemppareitani, ja niitä pitää olla koko ajan pakastimessa, Krista kertoo.

– Mitään suolaisen himoa ei ole ollut ollenkaan.

Korona-aika on mahdollistanut rennon raskausajan – ja uuden kielen opiskelun

Raskauden etenemistä Krista seuraa puhelimessa olevan sovelluksen avulla. Siihen hänet houkutteli avopuoliso, joka latasi sovelluksen ensimmäiseksi seuratakseen vauvan kehitystä.

Kristan tyyli käsitellä asioita on yleensä enemmän fiilispohjainen.

– En halua tietää liikaa. Nautin siitä, että elän tätä raskautta ja tunnen kaiken kehossani, Krista kertoo.

– Kerran katsoin vahingossa synnytysvideoita Youtubesta, enkä tee sitä enää ikinä!

Krista kertoo itsekin yllättyneensä siitä, miten rauhallinen hän on koko raskauden ajan ollut.

– Kun sain tietää olevani raskaana, ensimmäinen ajatukseni oli, että miten kaikkien töiden ja keikkojen suhteen nyt käy. Mutta sitten tuli korona, ja kaikki keikat menivät joka tapauksessa. Olen ottanut asenteen, että nyt vain rentoudun ja otan rauhallisesti. Nautin tästä, että olen voinut tehdä muita asioita.

Kun aikaa on nyt ollut, Krista on opiskellut aktiivisesti hollantia.

– Olen opiskellut opettajan kanssa nyt 3–4 kuukautta, ja pystyn puhumaan small talkia kaupungilla asioidessani. Myös miehen kanssa jutellaan jo kotona hollanniksi.

Kielen hallitseminen on tärkeää, sillä siitä tulee myös yksi vauvan arjen kielistä.

– Ruotsi on äidinkieleni, ja puhun sitä vauvan kanssa, kun taas mieheni puhuu hollantia. Haluamme kuitenkin säilyttää myös englannin, sillä se on meidän keskinäinen pääkielemme. Vauva saa siis kolme kieltä heti alusta alkaen, mikä on ihanaa.

Hollannissa vauvan nimi on hyvä päättää jo ennakkoon

Vauvan hoitoon ja kasvatukseen liittyen pariskunta on sen sijaan jo törmännyt ensimmäiseen kulttuurieroonsa.

– Hollannissa suositellaan, että vauva viedään nukkumaan alusta asti omaan huoneeseensa, josta hänet voi hakea, jos hän itkee. Suomessa taas sanotaan, että vauvan pitää olla lähellä ja samassa huoneessa vanhempien kanssa, Krista kertoo.

– Tämä oli miehelleni shokki. Ja minulle taas oli shokki, että täällä laitetaan pieni vauva heti omaan huoneeseen!

Asia ratkaistiin niin, että Kristan mielipide voitti. Hän uskoo, että vauvan hoitaminen yöllä on helpompaa, kun hän saa olla lähellä vauvaa.

– Kulttuurieroihin tulemme varmasti silloin tällöin törmäämään. Mutta otetaan yksi asia kerrallaan.

Myös vauvan nimeä on pitänyt alkaa miettiä hyvissä ajoin. Alankomaissa on käytäntö, jonka mukaan vauvalle on annettava nimi kolmen päivän sisällä syntymästä.

– Vauva tulee syntymään Amsterdamissa, joten meidän pitää tehdä päätös aikaisin. Löysimme jo nimen, johon me molemmat ihastuimme kovasti, emmekä usko, että voisimme löytää parempaa, Krista kertoo.

– Haluamme nimen, joka toimii niin täällä kuin Suomessakin. Toinen ja kolmas nimi tulevat olemaan meidän molempien suvuista, hän paljastaa.

Lue myös: Etkö keksi lapsen nimeä? Tässä 20 000 ehdotusta! Jättimäisessä nimipankissa Inni, Karlotta, Lumituuli, Anakin, Roihu, Änäs, Velimies…

Krista Siegfrids: ”Instagram-seuraajat antavat vinkkejä synnytyskirjoista”

Kuten elämässä muutenkin, Krista ei halua stressata tai suunnitella synnytystään etukäteen liikaa.

– Olen aina – myös urallani – tehnyt niin, että visualisoin mielessäni, että kaikki menee hyvin. Uskon siihen, ja pysyn rauhallisena kun ajattelen näin, hän kertoo.

– Tiedän toki, että mitä tahansa voi tapahtua. Mutta luotan omaan kroppaani, ja tämä asenne sopii minulle.

Jos Krista menisi jonkinlaiseen valmennukseen tai kurssille, kuulostaisi jokin sporttinen vaihtoehto eniten omalta.

– Se voisi olla synnytysjoogaa tai vastaavaa. Instagramissa seuraajani ovat suositelleet minulle myös joitakin hyviä synnytykseen liittyviä kirjoja, ja jonkin sellaisen saatan lukeakin, hän kertoo.

– Mutta minulle toimii parhaiten se, että vain elän ja olen.

Elämä on opettanut Kristalle, ettei hänen kannata huolehtia asioista, joihin ei voi vaikuttaa.

– Keskityn vain siihen, mihin pystyn vaikuttamaan juuri nyt. Ajattelen, että kun voin hyvin ja elän terveellisesti, vauvakin voi silloin hyvin. Toivon, että sama, rauhallinen fiilis jatkuu raskauden loppuun saakka näin hyvänä.

Lue myös: Tiktakista tuttu laulaja Petra Gargano on raskaana! Esikoistaan odottaessaan Petran raskausaikaa varjosti huoli

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X