Raskaus 09.09.2023 Päivitetty 18.03.2024

Koska raskaustesti on viimeistään positiivinen?

Raskaustestit ovat herkkiä istukkahormonin eli koriongonadotropiinin (hCG) havaitsemiseksi, eikä verikoe tai ultraäänitutkimus ole sen tueksi tarpeellinen ilman erityistä huolenaihetta.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Milloin raskaus näkyy testissä?  Näyttääpä testi yhtä tai kahta viivaa, miinusta tai plussaa, ”raskaana” tai ”ei raskaana”, muista nämä asiat raskaustestin tekemiseen liittyen.

Koska raskaustesti viimeistään positiivinen?

Raskaustestien herkkyydet vaihtelevat. Kun munasolu on hedelmöittynyt ja kiinnittynyt kohdun seinämään, virtsassa alkaa näkyä pieniä määriä hCG-hormonia. Jotkut raskaustestit ovat niin herkkiä kyseiselle hormonille, että testin voi tehdä jo viisi päivää ennen kuukautisten oletettua alkamista.

– Testi näyttää, oletko raskaana, kun raskaustesti reagoi hCG -hormoniin tai siihen, että sitä ei löydy virtsasta, Maria Tyynelä seksuaaliterveystuotteisiin erikoistuneelta RFSU Oy:ltä kertoo.  

Milloin raskaus näkyy testissä?

Raskaana keho alkaa tuottamaan hCG-hormonia, jonka kaikki kotikäyttöiset raskaustestit kyllä havaitsevat. Ei pitäisi olla mahdollista, että oikein tehty raskaustesti ei näyttäisi positiivista tulosta missään vaiheessa raskautta.

Kuukautiskierron liian aikaisessa vaiheessa tehty testi ei ole kuitenkaan luotettava.

– Syitä väärille negatiivisille tuloksille voivat esimerkiksi olla, että testi on tehty liian aikaisin, hCG-hormonia ei voida havaita, testi on jollain tavalla vioittunut tai testi on tehty väärin, Tyynelä luettelee.

Lue myös: hCG eli istukkahormoni saa raskausoireet alkamaan ja testin plussaamaan – näin suuresti viitearvot vaihtelevat raskauden aikana

Pitääkö raskaus varmistaa verikokeella?

Kun raskaustesti näyttää positiivisen tuloksen, suositellaan ottamaan yhteyttä omaan lääkäriin tai terveydenhuollon ammattilaiseen.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin kertoman mukaan pelkkä raskaustestin positiivinen tulos riittää normaalisti etenevässä alkuraskaudessa varmistamaan raskauden, eli muita tutkimuksia ei tarvita.

Suomessa kaikille raskaana oleville kuuluu raskausviikoilla 11–13 tehtävä yhdistelmäseula-ultraääni, joka riittää sitten alkuraskauden tutkimukseksi, jos alkuraskaudessa ei ole edeltävästi tullut ongelmia tai komplikaatioita.

Lue myös: Raskaus viikko viikolta

Suomessa raskausviikoilla 11–13 tehtävä yhdistelmäseula-ultraääni riittää alkuraskauden tutkimukseksi, ellei komplikaatioita ole ilmennyt.

Virheellinen positiivinen raskaustesti on hyvin harvinainen

Raskaustestit ovat 99-rosenttisesti  luotettavia, kun ne tehdään käyttöohjeen mukaan kuukautisten oletettuna alkamispäivänä tai sen jälkeen. Heikkokin toinen viiva tai plussa testitikussa on positiivinen tulos ja kertoo alkaneesta raskaudesta.

Raskaustesti voi kuitenkin näyttää tietyissä, hyvin harvinaisissa, tapauksissa myös virheellistä positiivista tulosta.

– Positiivinen tulos voi olla virheellinen, jos testi on jollain tavalla vioittunut tai jos testiä ei ole tehty oikein, Tyynelä huomauttaa.

Lisäksi Amerikan syöpäyhdistyksen mukaan pienellä osalla kivessyöpää sairastavista potilaista hCG-hormonin määrä kehossa nousee, mikä voi johtaa harvinaisissa tapauksessa positiiviseen raskaustestitulokseen myös miehillä.

Raskaus voidaan varmistaa verikokeella tai ultraäänellä erityistapauksissa

Kaupalliset raskaustestit eivät ole käytössä erikoissairaanhoidossa, vaan tarkka hCG-arvo määritetään aina verikokeella, jos selvitään alkuraskauteen liittyviä tilanteita tai ongelmia.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri kertoo, että mikäli alkuraskaudessa tulee niukkaa veristä vuotoa ilman voimakasta kipua, on hyvä tehdä ultraäänitutkimus raskauden tilanteen tarkistamiseksi 1–2 viikon kuluessa. Tällöinkin erillistä hCG-arvon tarkistusta verikokeesta tarvitaan silti vain harvoin. Ultraääni voidaan tehdä neuvolassa tai terveyskeskuksessa osaamisesta ja laitteista riippuen, tai neuvola tekee kiireellisen (noin viikko) lähetteen sairaalan naistentautien polille tilanteen tarkistamiseksi.

Jos alkuraskaudessa tulee sen sijaan hyvin runsasta vuotoa ja/tai voimakasta alavatsakipua, tilanne vaatii usein päivystyksellisen arvion sairaalan naistentautipäivystyksessä, johon tehdään päivystyslähete perusterveydenhuollosta. Tässä tapauksessa päivystyksessä otetaan muiden laboratoriokokeiden lisäksi veren hCG-arvo, jonka arvo yhdistetään ultraäänen löydökseen ja voidaan arvioida onko kyse esimerkiksi keskenmenosta (hCG raskausviikkoihin nähden matala) tai kohdunulkoisesta raskaudesta (hCG on koholla, mutta kohdun sisällä ei näy ultraäänitutkimuksessa raskautta).

Lue myös: 3D/4D-ultraan halutaan kiintymyssuhteen vahvistamiseksi – joskus saattaa löytyä myös huomaamatta jäänyt rakennepoikkeavuus

Kun raskaustesti on positiivinen, mutta raskauden kestosta ei ole tietoa

Jos raskaustestin positiivinen tulos yllättää eikä raskautumisen mahdollista ajankohtaa ole pääteltävissä tai laskettavissa kuukautiskierron tai yhdynnän perusteella, voidaan ohjata alkuraskauden ultraäänitutkimukseen.

Varhaisultraan voi hakeutua halutessaan myös yksityiselle puolelle raskauden keston määrittämiseksi tai muusta syystä. Erillistä verinäytteestä otettavaa hCG-kontrollia ei tarvita tällöinkään ennen ultraäänitutkimusta.

Lähteet: Naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin haastattelu, RFSU, Clearblue

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X