Näin raskaus vaikuttaa hiuksiin – 9 kysymystä hiusten hyvinvoinnista
Miten raskaus vaikuttaa hiuksiin? Saako odottaja värjätä? Miksi hiukset lähtevät imetysaikana? Kokosimme vastaukset äitien hiuspulmiin.
1. Miten raskaus vaikuttaa hiuksiin?
– Tukka voi tuntua raskauden aikana tuuheammalta ja kiiltävämmältä kuin normaalisti. Tämä johtuu siitä, että elimistön aineenvaihdunta ja verenkierto tehostuvat ja istukan tuottamat hormonit vaikuttavat kehossa. Kasvuvaiheessa olevien hiusten määrä lisääntyy ja irtoavien hiusten määrä pienenee. Siksi hiukset tuntuvat paksummilta, KMS Californian kouluttaja Anu Pajukari kertoo.
– Raskaushormonit vaikuttavat yksilöllisesti. Jotkut odottajat eivät koe mitään muutoksia. Vaikka hiusten kunnon paraneminen on yleisempää, joillakin odottajilla hiukset voivat ohentua ja rasvoittua.
2. Mitä muutoksia tukassa voi tapahtua raskausaikana?
– Hormonit voivat vaikuttaa siten, että hiusten väri muuttuu raskauden aikana tummemmaksi. Joillakin odottajilla hiukset saattavat kihartua ja toisilla taas suoristua, Anu Pajukari kertoo.
– Muutokset kannattaa ottaa huumorilla, sillä hiukset palautuvat usein normaaliin tilaansa, kun hormonit tasaantuvat, Heidi Alastalo Master Educator IdHair Finland Oy:stä.
– Päänahan ihossa voi tapahtua muutoksia. Hiuspohja saattaa rasvoittua tai kuivua normaalia enemmän. Hiuspohjan ongelmiin on omat hoitotuotteet, Heidi lisää.
3. Saako hiuksia värjätä raskauden aikana?
– Tutkimustietoa on vähän. Hapetteen sisältävä kestoväri on päässä ainakin puoli tuntia, joten värin sisältämiä aineita voi imeytyä ihoon. Olen itse sitä mieltä, että ainakin alkuraskauden aikana hiusvärejä pitäisi välttää, toksikologian dosentti Eeva-Liisa Sainio sanoo.
– Odottajat haluavat välttää kemikaalikuormaa. Lainsäädäntö ei kiellä hiusten värjäystä raskausaikana, mutta raskaana ollessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta värjäyksessä. Hiusta ei saa värjätä, jos hiuspohja on rikki tai asiakas on saanut herkkyysreaktioita jo ennen raskautta, Heidi Alastalo toteaa.
4. Mitä rajoituksia värjäykseen liittyy?
– Hiuksia voi värjätä mielestäni kohtuudella. Suositeltavaa on, että hiusten väriä ei muuteta radikaalisti, esimerkiksi tummasta vaaleaksi. Iso värinmuutos saattaa vaatia monta käsittelyä ja odottaja voi herkistyä helpommin.
– Joissakin tapauksissa hormonien aiheuttama rasvoittuminen voi estää värin tarttumista hiusten tyveen, Anu Pajukari kertoo.
5. Mitä vaihtoehtoja on hiusten värjäykselle?
– Hiuksiin voidaan laittaa raitoja. Raidoituksen aikana väriaine ei koske hiuspohjaan. Vaihtoehtona kemialliselle värjäykselle on hiukset sävyttävä sampoo ja hoitoaine, Heidi Alastalo sanoo.
6. Miksi hiukset lähtevät tukkoina imetyksen aikana?
– On normaalia, että hiuksia irtoaa tavallista enemmän noin 1–3 kuukauden kuluttua synnytyksestä, vaikka äiti ei imettäisikään. Synnytyksen jälkeen hormonitasapaino palautuu normaaliin tilaan. Kasvuvaiheessa olevien hiusten määrä vähenee, ja hiuksia irtoaa, Anu Pajakari kertoo.
– Kaikki äidit eivät koe rajua hiustenlähtöä synnytyksen jälkeen.
7. Miten nopeasti hiukset kasvavat takaisin?
– Hiustenlähtö kestää yleensä pari kuukautta, ja hiukset palautuvat ennalleen puolen vuoden tai viimeistään vuoden kuluttua. Monesti ohimoille ja tyveen kasvaa uutta hennompaa hiusta, joka vahvistuu ajan myötä, Anu Pajukari kertoo.
8. Voiko hiusten kasvua edistää?
– Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio auttaa kehoa palautumaan raskauden ja imetyksen tuomista muutoksista ja edistää myös hiusten kasvua. Hiuspohjan hieronta vilkastuttaa verenkiertoa ja lisää hiusten hyvinvointia, Anu Pajukari sanoo.
– Raskauden jälkeen hiuspohjakin alkaa luovuttaa hiven- ja ravintoaineita maidontuotantoon. Äiti tarvitsee erityisesti vitamiineja imetyksen aikana. Hiuspohjan hyvinvointia voidaan edistää hoitavilla tuotteilla. Myös hiusten kasvua voi tehostaa tuotteilla, jotka pidentävät kasvuvaihetta, Heidi Alastalo lisää.
9. Voiko hiuksia värjätä imetysaikana?
– Tähän pätee sama kuin raskausaikaan, hiusten ja hiuspohjan kunnon mukaan ja kohtuudella, Anu Pajukari toteaa.
Jaa oma kokemuksesi