Raskaus 06.08.2019 Päivitetty 19.08.2021

Ihon hoito raskaana: Näin ehkäiset kuivumista ja raskausarpia

Raskausaikana iho joutuu lujille. Erilaisilla hoitotuotteilla voit hoivata ihoa ja jopa estää raskausarpien syntymistä. Kokosimme odottajalle 6 vinkkiä ihon hoidosta.

Teksti
Toimitus
Kuvat
123RF

Raskausarpien ehkäisy ei ole aina mahdollista, mutta huolellinen ihonhoito raskausaikana kannattaa silti. Lue vinkit raskausajan ihonhoitoon.

1. Raskausarpien ehkäisy: Öljy häivyttää arpia

Rauhoittavat öljyt vähentävät arvenpohjan punoitusta ja häivyttää näin jo syntyneistä raskausarpia. Öljyjä käytetään ennaltaehkäisevästi arpien muodostumista vastaan heti raskauden alusta asti.

2. Hoida rintoja lanoliinivoiteella

Rinnat ovat usein kovilla erityisesti imetyksen alussa ja myös niihin voi syntyä raskausarpia.

Aroille ja haavautuneille nänneille tarkoitettu lanoliinivoide on säilöntä- ja lisäaineeton luonnontuote, jota voi huoletta käyttää myös imettäessa. Voiteella voi hoitaa myös pieniä haavoja ja palovammoja.

Lue myös: Odottaja, näin raskaus muuttaa kehoasi

3. Kosteuta ilman hajusteita

Raskausarpien ehkäisy ei aina ole mahdollista, vaan niiden syntyminen riippuu yksilöllisistä ominaisuuksista. Huolellisesta ihon kosteuttamisesta ei silti ole ainakaan haittaa.

Hajusteettomat öljyt sopivat odotusaikaan. Käytä niitä kokovartalohierontaan ja ihon kosteuttamiseen.

4. Hoitogeeli suojaa ihoa veltostumiselta

Rinnoille tarkoitetut erilaiset hoitogeelit vahvistavat ihokudosta ja ovat omiaan erityisesti painonvaihteluiden aikana.

Valitse geeli, joka lupaa erityisesti suojata ihon veltostumiselta ja joka on hajusteeton eikä sisällä keinotekoisia väriaineita.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa

5. Raskausarpien ehkäisy: Kuori iho säännöllisesti

Raskausarpien ehkäisy ei ole aina mahdollista, mutta niitä voi yrittää välttää ja hoitaa säännöllisen, hellävaraisen kuorinnan avulla.

Kuorinta voi auttaa ehkäisemään raskausarpia, sillä se  poistaa kuolleita ihosoluja sekä edistää ihon hengittämistä ja uusiutumiskykyä. Kuorinta saattaa myös vähentää jo olemassa olevien arpien näkyvyyttä.

Joidenkin lähteiden mukaan myös kevyt hieronta raskausaikana saattaa vähentää raskausarpien syntyä.

6. Apua turvonneille jaloille

Väsyneille ja turvonneille raajoille voi käyttää juuri siihen tarkoitukseen suunniteltuja jalkageelejä tai -rasvoja. Ne ennaltaehkäisevät turvotusta ja kuumotusta jaloissa.

Blogi: Miten koittaa vähentää turvotusta raskauden aikana? -Äiti ja melukylän lapset

7. Raskausajan ravintolisät hoitavat myös ihoa

Raskaana oleville on tarjolla monenlaisia ravintolisiä. Niiden avulla varmistat vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin odotusaikana.

Raskaana olevan naisen tärkeimpiä ravintoaineita ovat folaatti, D-vitamiini, rauta, kalsium ja omega-3-rasvahapot. Raskaana olevan kannattaa syödä purkista ravintolisänä ainakin D-vitamiinia ja foolihappoa.

Lue myös: 

Raskausarpien ehkäisy: Miten raskausarpia voi ehkäistä tai hoitaa?

Näin hormonit muuttavat odottajaa

Artikkeli päivitetty 20.3.2020 klo 12.25. Juttuun lisätty tietoa ihon kosteutuksen ja kuorinnan vaikutuksesta raskausarpiin.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X