Raskaus 09.09.2015 Päivitetty 02.01.2024

Miten erottaa harjoitussupistukset oikeista? Näin tunnistat ennakoivat supistukset

Ennakoivat supistukset eli harjoitussupistukset valmistavat kohtua synnytykseen. Lue, miten erotat ennakoivat supistukset synnytyssupistuksista.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
Colourbox

Synnytystä ennakoivat supistukset ovat odotusaikana yleisiä: yleensä harjoitussupistukset tulevat odottajalle tutuksi viimeistään viimeisellä raskauskolmanneksella.

Ennen synnytystä kohtu harjoittelee tulevaa urakkaansa, synnytystä varten vetäytyen kokoon ja muuttuen kovaksi. Ennakoivat supistukset voivat olla epämukavia, lievästi kivuliaita tai jopa kivuliaita.

Lue myös: Synnytyssupistukset voivat tuntua lamaannuttavilta – tunnista ne ja helpota oloasi 4 lempeällä asennolla

Harjoitussupistukset lakkaavat, synnytyssupistukset eivät

Ennakoivat supistukset ja varsinaiset synnytyssupistukset ovat eri asia. Mutta miten odottaja erottaisi toisistaan harjoitussupistukset ja varsinaiset synnytyssupistukset, kun hänellä ei ole kummastakaan kokemusta?

Tunnistat ennakoivat supistukset seuraavista merkeistä:

  • Harjoitussupistukset lakkaavat. Oikeat synnytyssupistukset eivät lakkaa, ne kestävät pidempään ja tihentyvät vähitellen.
  • Ennakoivan supistuksen kipu on lievempää ja kapea-alaisempaa kuin varsinaisen synnytyssupistuksen. Varsinaiset synnytyssupistukset säteilevät usein särkynä alavatsan lisäksi selkään ja jalkoihin asti.
  • Harjoitussupistukset tuntuvat aaltomaisilta, kohtu menee kovaksi ja palautuu hetken kuluttua. Tämä saattaa liittyä liikkumiseen ja tuntua epämukavalta, joskus jopa kivuliaalta. Varsinaiset synnytyssupistukset ovat säännöllisiä ja yleensä selkeästi kipeitä. Synnytyssupistusten aiheuttamaa kipua on kuvattu kuukautistyyppiseksi, ja se voi tuntua alavatsassa, koko vatsassa, alaselässä tai reisissä.

Joskus ennakoivat supistukset on vaikea tunnistaa

Joillakin naisilla ennakoivia supistuksia on paljon, toisilla vähän tai jopa ei lainkaan.

Harjoitussupistuksiin pätee siis sama kuin odotuksiin: jokainen raskaus on erilainen, ja jopa saman äidin eri raskaudet voivat olla aivan erilaisia. Joskus ennakoivat supistukset voivat olla myös hämmentävän voimakkaita.

Kätilö, hoivapalveluyrittäjä Leena Kiurulla oli ennen lapsensa syntymää kuukauden ajan voimakkaita ennakoivia supistuksia.

– Minun oli vaikea erottaa harjoitussupistukset synnytyssupistuksista, vaikka olen alan ammattilainen. Tilanne oli itsellenikin yllätys. En nukkunut kuukauteen kunnolla, hän kertoo.

Jos ennakoivia supistuksia on paljon tai ne ovat kivuliaita, kannattaa aina käydä tarkistuttamassa kohdunsuun tilanne – etenkin siinä tilanteessa, että raskausviikkoja on vähemmän kuin 37.

Harjoitussupistukset – Milloin supistelusta pitää huolestua?

Yleensä harjoitussupistukset ovat vaarattomia ja rauhoittuvat levolla.

Toistuvissa ennakoivissa supistuksissa olennainen kysymys on, lyhentävätkö ja avaavatko ne kohdunkaulaa. Joillakin saattaa olla parikymmentäkin kivutonta supistusta päivässä ilman, että ne vaikuttavat kohdunsuun tilanteeseen.

Jos kivuttomia supisteluja tai yksittäisiä, kivuliaaksi koettuja supisteluja tuntuu usein, odottajan kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan. Liikunta, väsymys ja stressi voivat edesauttaa ennakoivien supistusten ilmenemistä, mutta kohdunsuussa ilmeneviin ennenaikaisiin muutoksiin odottaja ei juuri voi itse vaikuttaa.

Ota yhteyttä päivystykseen, jos harjoitussupistukset:

  • eivät lakkaa levolla.
  • toistuvat säännöllisesti 10–15 minuutin välein.
  • voimistuvat, tihentyvät ja niihin liittyy kipua, painontunnetta tai veristä vuotoa.

Ennenaikaisen synnytyksen riskiä lisääviä tekijöitä ovat äidin aiempi ennenaikainen synnytys, monisikiöraskaus ja se, että edellisestä synnytyksestä on kulunut hyvin vähän aikaa. Myös emättimen bakteeritulehdukset ja virtsatieinfektiot voivat lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä, joten ne on tärkeää hoitaa.

Asiantuntijana kätilö Leena Kiuru Perhehoiva Kiurusta.
Lähteenä on käytetty myös Matilda Katajamäen ja Outi Gyldénin Suomalaista vauvakirjaa (Otava).

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X