Synnytyssupistukset voivat tuntua lamaannuttavilta – tunnista ne ja helpota oloasi 4 lempeällä asennolla
Synnytyssupistukset voivat pakottaa makaamaan aloillaan, mutta yleensä parhaalta tuntuvat pystyasento ja pieni liike.
Synnytyssupistukset voivat tuntua henkisestikin raskailta ja pidemmän päälle loputtomilta. Onneksi on olemassa paljon erilaisia kivunlievityskeinoja.
Yksi helpoimpia ja tärkeimpiä keinoja kivunlievityksessä on oma aktiivinen rooli. Pieni liike ja pystyasento nopeuttavat ja auttavat yleensä sietämään synnytyskipuja paremmin läpi synnytyksen.
Kävelitpä, seisoitpa, istuitpa tai kyykistyitpä, pystyasennossa painovoima auttaa yleensä kohtua tekemään paremmin töitään. Yhdistämällä pienen liikkeen pystyasentoon sinun on helpompi rentoutua. Samalla happi kulkee veren mukana paremmin sekä sinulle että vauvallesi. Liikkeen avulla autat vauvaa myös etenemään synnytyskanavassa oikeaan suuntaan.
Synnytykset ovat aina erilaisia. Kun synnytyssupistukset alkavat, kokeile erilaisia asentoja, jotka tuntuvat itsestä hyvälle siinä hetkessä. Vaikka joku asento tuntuisi aluksi hyvälle, samaan asentoon ei suinkaan tarvitse jäädä koko synnytyksen ajaksi. Asentoja kannattaa vaihdella rohkeasti aina kun siltä tuntuu.
Kokosimme yhteen avuksesi neljä erilaista asentoa, joita voit hyödyntää niin kotona kuin sairaalassa.
1. Kyykky
Asennon hyödyt synnyttäjälle: Kyykkyasennossa lantio pääsee avautumaan kokonaisuudessaan, painovoima auttaa vauvaa laskeutumaan ja supistukset työntävät voimakkaimmin pienokaista oikeaan suuntaan.
Tee näin: Ota pieni koroke pakaroidesi alle tai sido köysi oven kahvaan. Apuvälineiden avulla voit keventää varsinaista kyykkyä, sillä varsinkin tottumattomalle, kyykkyasento on todella raskas.
Avaa jalat itselle sopivaan haara-asentoon ja laskeudu alas. Anna pakaroiden valua kunnolla alas. Ota niin paljon tukea kuin tarvitset, tehdäksesi asennosta itsellesi mukavan.
Kyykyssäkin voit kevyesti liikkua ja keinutella lantiota viemällä painopistettä puolelta toiselle.
2. Synnytyssupistukset: Etunoja tuolia vasten
Asennon hyödyt synnyttäjälle: Etunoja-asento muun muassa tehostaa supistuksia, nopeuttaa synnytystä, lievittää kipua, tekee lisätilaa lantioosi ja auttaa vauvaasi laskeutumaan synnytyskanavassa, ja tukee sekä äidin että vauvan hapensaantia.
Tee näin: Ensimmäisten synnytyssupistusten alkaessa etsi kotona sopiva tuoli, tai seinä, jota vasten voit nojata. Avaa jalkoja auki.
Hengitä rauhallisesti itselle sopivalla tahdilla. Ajattele uloshengityksellä huokaisevasi ja rentouttavasi lantiota. Yhdistä asentoon pientä lantion keinuttelua omien tuntemusten mukaan.
3. Lantion pyörittely pallolla
Asennon hyödyt synnyttäjälle: Jumppapallolla on yleensä helppo ja miellyttävä istua. Se on kevennetympi versio kyykystä. Synnytyssupistukset lieventyvät hyvän asennon ansiosta.
Jumppapalloa voi käyttää kotona mahdollisuuksien mukaan tai sairaalassa silloin, kun liikkuminen on rajoitetumpaa esimerkiksi sydänäänten seurannan vuoksi. Jumppapallon kanssa on helppo myös yhdistää muita synnytyssupistusten kivunlievitykseen sopivia välineitä, kuten tens-laitetta tai lämpöpussia.
Tee näin: Istu jumppapallolle ja avaa reilusti jalkoja auki. Avaamalla jalkoja kunnolla lantioon tulee lisätilaa. Keinuttele lantiotasi eri suuntiin pallolla omien tuntemusten mukaan.
Pyöritä lantiota eteen, taakse ja sivulle. Lisäksi voit pyöritellä jaloilla avustaen lantiollasi ympyröitä tai kahdeksikkoja eri suuntiin.
4. Synnytyssupistukset vastaan kontallaan
Asennon hyödyt synnyttäjälle: Konttausasennossa on helppo rentouttaa erityisesti alaselkää. Konttausasento sopii myös silloin, jos vauvan kasvot ovat äidin vatsaa kohti.
Sairaalassa synnytyksessä konttausasentoa voidaan käyttää myös silloin, kun synnytys etenee vauhdilla, mutta kohdunsuu ei ole vielä täysin auennut.
Tee näin: Käy nelinkontin lattialle. Halutessasi voit tuoda kädet hieman ylemmäs pienelle korokkeelle tai jumppapallolle. Avaa jalat riittävän auki.
Pyörittele lantiota ja selkää eri suuntiin omien tuntemustesi mukaan. Voit myös peruuttaa lantiolla taaksepäin jalkojen väliin siten, että pakarat valuvat alaspäin kohti kantapäitäsi.
Lähteet: FAF Personal Trainer Päivi Pelkonen, Aktiivinen synnytys, HUS, Tyttöjen talo, Essote
Jaa oma kokemuksesi