10 noloa mutta normaalia raskausoiretta: Kärsitkö sinäkin näistä salaa?
Alkuraskauden ilmavaivat, röyhtäily, hikoilu ja ikävät hajut – raskausaika voi olla täynnä erilaisia oireita. Osa raskauden aiheuttamista oireista voi nolottaa niin paljon, että niistä ei kerrota edes lääkärille. Listasimme normaalit mutta kiusalliset raskausoireet, joista harva kehtaa puhua.
1. Ummetus ja ilmavaivat kiusaavat raskausaikana
Erilaiset vatsakivut ovat raskausaikana yleisiä. Ilmavaivat ja ummetus johtuvat suoliston toiminnan hidastumisesta. Monesti vaiva alkaa jo alkuraskaudessa, kun elimistösi yrittää hyödyntää kaiken nauttimasi ravinnon, jotta vauva saisi tarpeeksi ravinteita.
Vessassa ponnistelu voi aiheuttaa myös peräpukamia eli peräaukon laajentuneita laskimoita. Pukamat voivat tehdä ulosteesta veristä.
Ratkaisu: Jos vatsasi on kovalla, juo paljon vettä ja syö kuituja, kuten kasviksia, hedelmiä ja täysjyvätuotteita. Peräpukamia voi hoitaa istumakylvyillä ja pukamavoiteilla. Jos kärsit ilmavaivoista, vältä kaaleja, sipuleja, palkokasveja, kahvia ja hiilihappopitoisia juomia. Suuret kuituannokset voivat pahentaa ilmavaivoja, joten syö maltillisesti parin tunnin välein.
2. Kohdun paino aiheuttaa röyhtäilyä
Ilmavaivojen lisäksi raskaus ja röyhtäily ovat yleinen yhdistelmä, sillä ruoansulatuksen hidastuminen aiheuttaa myös närästystä ja röyhtäilyä. Närästys voi pahentua raskauden loppuvaiheessa, kun vauva painaa vatsalaukkua, ja mahanesteet nousevat suuhun.
Ratkaisu: Välttele närästystä aiheuttavia ruoka-aineita, kuten paprikaa, kurkkua, suklaata, kahvia, rasvaa ja vahvoja mausteita. Kokeile mahahappoa neutraloivia lääkkeitä, kuten Rennietä, tai algiinihappovalmiste Gavisconia, joka estää mahahappoa nousemasta ruokatorveen. Molemmat lääkkeet sopivat raskaana oleville.
3. Valkovuoto lisääntyy ja emättimen haju muuttuu
Verenkierron vilkastuminen kohdun ja emättimen alueella sekä estrogeenitason nousu lisäävät valkovuotoa. Vaginan tuoksu voi muuttua, ja se saattaa tuntua voimakkaammalta, kun hajuaistisisi herkistyy.
Ratkaisu: Käytä hengittäviä puuvilla-alushousuja ja tee alapesu 2–3 kertaa päivässä. Älä tee alapesua saippualla, äläkä käytä pikkuhousunsuojaa jatkuvasti, ettei emättimen bakteeritasapaino häiriinny. Verinen tai voimakkaasti kalalle tuoksuva vuoto pitää tutkituttaa, sillä se voi olla merkki emätintulehduksesta tai raskauteen liittyvistä ongelmista.
4. Hiivatulehduksen riski kasvaa raskausaikana
Jos alapäätäsi kutittaa, ja valkovuoto on todella runsasta, kokkareista ja pahanhajuista, kyseessä voi olla hiiva. Hiivatulehduksen riski nousee raskausaikana, ja hautovat siteet ja saippualla tehdyt alapesut voivat laukaista sen. Hiivatulehdus on onneksi sikiölle vaaraton sairaus.
Ratkaisu: Varmista gynekologilta, että kyseessä on hiiva eikä jokin vakavampi emätintulehdus. Keskustele myös hoidosta, sillä kaikki lääkärit eivät suosittele emätinkapseleita hiivan hoitoon raskausaikana. Sen sijaan kapseleiden kanssa samassa pakkauksessa myytäviä voiteita pidetään turvallisina.
5. Hormonit ja painonnousu saavat hien lentämään
Aineenvaihdunnan kiihtyminen ja painon nousu voivat kiihdyttää hikoilua hurjasti, ja hien haju voi muuttua tavallista pistävämmäksi. Runsas hikoilu on kiusallista mutta vaaratonta, sillä se on kehosi tapa viilentää itseään.
Ratkaisu: Käytä väljiä ja hengittäviä vaatteita ja välttele keinokuituja. Suosi kerrospukeutumista, jotta voit vähentää vaatteita, kun hikoilukohtaus iskee. Välttele kofeiinia, sillä se voi pahentaa hikoilua. Hakeudu lääkäriin, jos hikoiluun liittyy turvotusta, sydämentykytystä tai huimausta. Tällöin kyse voi olla raskausmyrkytyksestä, joka vaatii lääkärihoitoa.
6. Verenkierron muutokset aiheuttavat suonikohjuja emättimeen
Emättimeen ja jalkoihin voi tulla raskausaikana suonikohjuja, jotka ovat kiemuraisia pakkautumia verisuonissa. Veren määrä lisääntyy raskausaikana, ja laskimoläppien toiminta voi heikentyä. Läpät auttavat verta virtaamaan sydämeen, mutta jos ne eivät toimi kunnolla, veri pakkautuu kohjuina alavartaloon.
Ratkaisu: Välttele liikaa istumista ja seisomista. Jaloittelu ja jalkojen nostaminen ylös auttavat verisuonia pumppaamaan verta alavartalosta kohti sydäntä. Myös tukisukat voivat laskea suonikohjuja ja vähentää jalkojen ja alapään turvotusta.
7. Kuorsaus pahentuu raskauden loppuaikana
Kudosten nesteturvotus voi tehdä nielusta ahtaan, mikä aiheuttaa nenän tukkoisuutta ja kuorsaamista. Vauvan kasvaessa kohtu alkaa painaa palleaa. Yöllinen jyrinä ja univaikeudet kiusaavatkin etenkin raskauden viimeisellä kolmanneksella.
Ratkaisu: Kohota päätäsi tyynyillä ja kokeile kyljellään nukkumista. Kuorsaamisesta kannattaa puhua lääkärille, jos olet ylipainoinen tai kärsit huimauksesta ja pahoinvoinnista. Tällöin kuorsaaminen voi kertoa kohonneesta verenpaineesta, joka altistaa raskausmyrkytykselle.
8. Lantion löystyminen saa pissan lirahtelemaan
Relaksiinihormoni löysyttää lantion lihaksia ja kiinnikkeitä, jotta lantio olisi joustava synnytyksessä. Lantion alueen löystyminen ja rakkoa painava kohtu aiheuttavat virtsankarkailua, tihentynyttä virtsaamisentarvetta ja nivuskipuja.
Ratkaisu: Lantionpohjalihasten treenaaminen geishakuulien avulla voi parantaa pidätyskykyä. Treeniä kannattaa jatkaa varovasti synnytyksen jälkeen, jos virtsankarkailu jatkuu. Jos lirahtelu on runsasta, käytä terveyssiteitä tai virtsankarkailuun tarkoitettuja suojia.
9. Nännit voivat tummua ja kasvaa valtaviksi
Nännit tummuvat ja kasvavat usein raskausaikana. Joidenkin teorioiden mukaan tämä on luonnon keino varmistaa, että vauva erottaa maidonlähteen. Rinnoista voi alkaa tulla myös maitoa jo raskausaikana.
Ratkaisu: Valtavat ruskeat nännit eivät ehkä ole kovin esteettiset, mutta ne palautuvat yleensä ennalleen imetyksen loputtua. Käytä liivinsuojuksia, jos maito alkaa herua ja sotkee vaatteesi. Jos nännit ovat kuivat ja arat, hiero niihin perusvoidetta tai rasvaista lanoliinivoidetta.
10. Kasvoihin voi ilmestyä ruskeita maksaläiskiä
Ihoon voi ilmestyä raskausaikana ruskeita laikkuja eli maksaläiskiä. Raskaushormonit lisäävät ihon pigmenttituotantoa, ja auringon uv-säteet tummentavat ihon niistä kohdista, joiden pigmenttituotanto on kiihtynyt.
Ratkaisu: Et voi vaikuttaa hormonituotantoosi, mutta voit ehkäistä läiskien muodostumista käyttämällä aurinkosuojavoiteita ja välttelemällä aurinkoa. Todella tummia maksaläiskiä voidaan vaalentaa ihotautilääkärin määräämillä hydrokinonivoiteilla.
Lähteet: Bellybelly, Parents, Terve.fi, Tervesuomi.fi, Terveyskirjasto, Vau.fi, WebMD
Kommentit (1)
Poukkoilevien mainosten takia jäi juttu lukematta. Tehkää toimiva sivua mainoksista huolimatta