Raskaus 03.01.2021

Nub-teorian mukaan jo ensimmäinen ultrakuva paljastaa vauvan sukupuolen – Husista kerrotaan, kuinka luotettava ”kyhmyteoria” on

Nub-teoria on noussut suureen suosioon viime aikoina. Jos genitaalikyhmyn kulma suhteessa selkärankaan on alle 10 astetta, vauva on todennäköisesti tyttö.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock ja Katja Mikkonen/Otavamedia

Nub-teoria on keino selvittää sikiön sukupuoli jo ensimmäisen ultraäänitutkimuksen aikoihin. Teoria perustuu sikiön jalkojen välissä sijaitsevaan genitaalikyhmyyn.

Jos kyhmyn (englanniksi nub) kulma suhteessa selkärankaan on yli 30 astetta, vauva on todennäköisesti poika. Jos kulma on alle 10 astetta, kyseessä on todennäköisesti tyttö.

Ensimmäinen ultra eli varhaisraskauden ultraäänitutkimus tehdään Suomessa odottajille raskausviikoilla 11+0–13+6.

– Genitaalikyhmy alkaa näkyä jo vähän aikaisemmin, mutta se on helpompi havaita, mitä isommille viikoille mennään, kertoo osastonlääkäri Pia Ebert Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Bulevardin sikiöseulontayksiköstä.

Jos ultraäänitutkimus tehdään seula-ajan alkupäässä, nub-teorian luotettavuus on noin 50 prosentin luokkaa, kun taas loppupäässä varmuus on yli 90 prosentin luokkaa.

– Mutta täysin varma sukupuoli ei silloinkaan ole, Ebert painottaa.

Nub-teoriaan ei oteta ultrauksessa kantaa

Nub-teoria on noussut suureen suosioon viime aikoina. Esimerkiksi monissa Facebookin vauvaryhmissä odottajat jakavat omia ultrakuviaan ja pyytävät muita tulkitsemaan, onko oma vauva  mahdollisesti tyttö vai poika.

Arvuutteluihin on syytä suhtautua leikkimielellä.

– Maallikko voi tulkita jonkin rakenteen nubiksi, joka onkin tosiasiassa esimerkiksi napanuoran lenkki. Liikkumattomaan kuvaan pitää suhtautua hyvin kriittisesti.

Ebert on huomannut, että vanhempien kiinnostus tulevan lapsensa sukupuolesta on aikaistunut. Ennen sukupuolta tiedusteltiin rakenneultrassa, mutta nyt moni haluaisi tietää sen jo ensimmäisessä ultrassa.

– Osalla on selvästi tieto nub-teoriasta ja kysytään, näkyykö genitaalikyhmyä. Osa puolestaan tiedustelee yleisemmin, näkyykö sukupuoli jo.

Nub-teoria kertoo sikiön sukupuolen genitaalikyhmyn ja selkärangan välisen kulman suuruudesta.

Genitaalikyhmyn ja selkärangan välisestä kulmasta voidaan arvioida, onko vauva todennäköisemmin tyttö vai poika.

Vaikka kätilö huomaisi varhaisraskauden ultraäänitutkimuksen aikana, että vauva olisi nub-teorian mukaan tiettyä sukupuolta, sitä ei ainakaan HUSin sikiöseulontayksikössä kerrota.

– Olemme tehneet päätöksen, että emme ilmoita genitaalikyhmyn perusteella sukupuolta, vaikka sen näkisimme. Tieto on liian epävarma. Tutkimuksen on myös tarkoitus olla tasavertainen kaikille, joten sitten kaikilta pitäisi etsiä kyhmy.

Jos vanhemmat pyytävät kätilöä etsimään ultraäänilaitteella genitaalikyhmyä, jotta he saisivat siitä mahdollisimman hyvän kuvan itse myöhemmin tulkittavaksi, sitäkään ei tehdä. Asialle ei nimittäin ole lääketieteellistä perustetta eikä seulan kannalta merkitystä.

– Kätilöllä on rajoitettu aika katsoa merkittäviä asioita, ja kyhmyn etsiminen veisi aikaa pois siitä. Ymmärrän, että sukupuoli voi olla perheelle tärkeä tieto, mutta se voidaan tarkistaa sitten rakenneultrassa.

Lisäksi sukupuolen selvittämiseen varhaisraskaudessa liittyy vielä eettinenkin näkökulma.

– Ei haluta, että raskautta keskeytetään sukupuolen vuoksi. Suomessa ajatus voi kuulostaa vieraalta, mutta joissain kulttuureissa toinen sukupuoli voi olla toivottavampi kuin toinen.

Rakenneultrassa sukupuoli ei ole virallinen osa tutkimusta

16. raskausviikon jälkeen nub-teoria ei enää päde, sillä sen jälkeen genitaalikyhmyä ei ultraäänellä näy. Jatkossa sikiön sukupuoli voidaan selvittää ulkoisten sukuelinten perusteella.

Sikiön ulkoiset sukuelimet alkavat erilaistua jo 7. raskausviikon paikkeilla, mutta aikaisintaan 16. raskausviikolla tai sen jälkeen voidaan nähdä, onko perheeseen tulossa tyttö vai poika.

Rakenneultraäänitutkimus ajoittuu raskausviikoille 18+0−21+6, joten jos vauva vain sattuu silloin olemaan sopivassa asennossa, sukupuoli on usein mahdollista havaita.

– Sukupuolen tarkistus ei toisessakaan seulassa kuitenkaan ole osa seulatutkimusta. Seulan tarkoitus on saada ajoissa kiinni merkitsevistä rakennepoikkeavuuksista. Sukupuoli ei vaikuta lapsen elinkykyyn tai olisi syy, miksi raskaus pitäisi keskeyttää. Siksi ei välttämättä tarvitse tutkia, Ebert kertoo.

Monesti kätilö kuitenkin näkee rakenneultrassa, onko vauva poika vai tyttö. Jos odottaja ei itse halua vielä tietää sukupuolta, sikiön sukupuoli kirjataan järjestelmään tämän tiedon kera, jotta kukaan muu ei sitä myöhemmin vahingossa paljasta.

Joskus vauva ei välttämättä ole selvästi poika tai tyttö

Aina vauva ei ole yksiselitteisesti sukuelintensä perusteella joko poika tai tyttö. Tällöin puhutaan intersukupuolisuudesta. Arvioiden mukaan Suomessa syntyy vuosittain noin 10–850 intersukupuolista lasta.

Intersukupuolisuus todetaan useimmiten vasta syntymän jälkeen, koska se ei välttämättä käy selvästi ilmi rakenneultrassa.

Joskus intersukupuolisuus saattaa kuitenkin tulla esille jo raskausaikana sattumalöydöksenä.

– Asia voi paljastua esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa sikiölle on tehty kromosomitutkimus, kuten NIPT-tutkimus, joka on kertonut lapsella olevan joko tytön tai pojan kromosomit. Jos sitten rakenneultrassa ulkoiset sukupuolielimet ovat tämän tiedon kanssa ristiriitaiset, vauva voi olla intersukupuolinen.

Mikäli asia tulee ilmi, odottaja pääsee halutessaan jatkotutkimuksiin, sillä sikiön rakenteissa on tällöin poikkeavuutta.

– Taustalla saattaa olla esimerkiksi kromosomihäiriö, geneettinen häiriö tai rakennepoikkeavuus. Tai sitten tila, jossa sikiön hormonituotannossa on entsyymipoikkeavuuden takia muutos, jonka vuoksi ulkoiset genitaalit muodostuvat poikkeavasti. Nämä ovat asioita, joita pystytään jo raskauden aikana tutkimaan.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X