Vauva 28.04.2018 Päivitetty 29.05.2023

Vauvan sukupuoli: Testaa, saatko vanhan kansan uskomusten mukaan tytön vai pojan

Ennenvanhaan vauvan sukupuoli yritettiin selvittää mitä erikoisemmilla tavoilla. Testaa, pätivätkö nämä tyttöihon tai poikamahan merkit omaan raskauteesi.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Vanha kansa uskoi, että vauvan sukupuoli on mahdollista päätellä äidin katseesta ja jopa tavasta, jolla hän saunoi. Tuimailmeinen kiukaanpaukuttaja odotti poikaa, pehmeät silmät ja sihisevät löylyt taas ennustivat tyttöä. Osuuko mikään näistä sinun kohdallasi oikeaan?

Pitkä pigmenttiviiva ennustaa poikaa

Yksi tapa yrittää päätellä vauvan sukupuoli on naisen vatsaan raskausaikana muodostuvan pigmenttiviiva. Jos linea negra -viiva loppuu napaan, vauva oli tyttö. Navan yläpuolelle jatkuva viiva taas oli pojan merkki. Mutkittelevan viivan uskottiin viittaavan poikaan, suoran tyttöön.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa tehtiin pieni tutkimus lapsen sukupuoleen liittyvistä uskomuksista vuonna 2006. Kiinnostavaa on se, että 72 prosenttia naisista, joiden pigmenttiviiva oli mutkitteleva, sai pojan.

Tutkijat muistuttavat kuitenkin, että aineisto oli suppea, eikä selvitys täyttänyt tieteellisen tutkimuksen kriteerejä.

Tyttömaha on ylhäällä, poikamaha alhaalla

Nykyäänkin voi kuulla väitteen, jonka mukaan vauvan sukupuoli on mahdollista päätellä mahan muodosta. Tyttöä odottavan vatsa on korkea ja leveä. Poika taas laskeutuu alemmaksi, vatsa on pallomainen ja työntyy voimakkaasti eteen.

Poikaa odottavalla on tuima katse

Vanhan pirkanmaalaisen uskomuksen mukaan poikaa odottavan äidin katse oli tuima. Äidin lempeät silmät taas viittaavat siihen, että tulossa oli tyttö.

Vauvan sukupuoli paljastuu sikiön sykkeestä

Kun tutkimusmenetelmät kehittyivät, mutta 4D-ultrakuvista ei osattu vielä haaveilla, vauvan sukupuolta ennustettiin sydänäänistä. Kätilöt väittivät, että nopea syke ennusti tyttöä, matala poikaa.

Yli 140 sydämenlyöntiä minuutissa oli kuulemma tytön merkki, matalampi syke pojan. Epäselvää on, kumpaan sukupuoleen tasan 140 lyönnin syke viittasi.

vauvan sukupuoli

Vauvan sukupuoli yritettiin ennenvanhaan ennustaa mitä moninaisimmin tavoin.

Poikatukka on paksu ja kiiltävä

Jos naisen hiukset olivat raskausaikana paksut ja hyväkuntoiset, vauva oli vanhan tietämyksen mukaan poika. Tyttöä odottavan hiukset taas olivat ohuet, huonokuntoiset ja kitukasvuiset.

Nykyään tiedetään, että hiusten muutokset raskausaikana johtuvat hormoneista – vauvan sukupuoli ei asiaan vaikuta.

Hehkuva iho ennustaa tyttöä

Äidin hyväkuntoinen iho oli entisaikoina tyttölapsen merkki. Poikavauva taas kuivatti ihon. Toinen ihoon liittyvä uskomus tosin oli ristiriidassa tämän väitteen kanssa. Tyttövauvan sanottiin nimittäin aiheuttavan äidille aknea – eli se siitä hehkuvasta ihosta.

Johtuivatpa kuivuus ja näppylät vauvan sukupuolesta tai hormoneista, nämä vinkit auttavat pitämään ihon kunnossa raskausaikana.

Vauvan sukupuoli määrää raskaushimot

Myös raskausajan mielitekojen on väitetty paljastavan vauvan sukupuolen. Himo feminiinisiksi miellettyihin herkkuihin, kuten makeaan, suklaaseen ja hedelmiin, oli tytön merkki. Poikaa odottavan uskottiin syövän mieluummin suolaista ja hapanta.

Tyttö aiheuttaa pahoinvointia…

Rajun aamupahoinvoinnin uskottiin johtuvan tyttövauvasta. Jos äiti selviytyi raskaudesta vähäisellä oksentelulla, tiedossa oli poika.

Poikkeuksellisen rajun pahoinvoinnin eli hyperemeesin syy on edelleen mysteeri. Istukka- ja estrogeenihormonien korkea taso näyttäisi kuitenkin selittävän pahoinvointia paremmin kuin tyttövauva.

… ja poika suonenvetoa

Pojankaan odottaja ei valitettavasti päässyt helpolla, sillä poika aiheutti äidille suonenvetoa ja jalkojen palelua. Tyttöä odottavan jalat taas olivat miellyttävän lämpimät, vaikka aamut kuluivatkin pää pöntössä.

Vauvan sukupuoli selviää saunassa

Sukupuolen ennustajat pitivät korvat höröllä saunassa. Vanhat viisaat tiesivät, että jos kiuas paukahti äidin löylytellessä, vauva oli poika. Tyttölöylyt taas olivat lempeän sihisevät.

Saunamies siittää tytön

Myös isän saunomistavat paljastivat lapsen sukupuolen. Ahkerasti saunovien miesten nimittäin uskottiin siittävän tyttöjä.

Makuuhuoneen feng shui määrää vauvan sukupuolen

Vanhojen oppien mukaan vauvan sukupuoli on mahdollista päätellä ja jopa valita makuuhuoneen sisustuksen mukaan. Jos sänky on poikittain lattialautoihin nähden, lemmenpesässä laitetaan alulle tyttöjä. Jos äiti nukkuu tyyny pohjoiseen päin, odotettavissa on poikia.

Lähteet: Bellybelly, Siuro-info, Yle

Lue myös:

Haluatko tietää, saatko tytön vai pojan? Satoja vuosia vanha kiinalainen syntymäkalenteri paljastaa

Gender reveal -juhlat  – Näin vauvan sukupuoli paljastetaan 2010-luvun tyyliin

 

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X