Raskaus 16.01.2022

Odottaja, vähempi on parempi kosmetiikan käytössä – vältä hajuvesiä, kertoo uusi suositus

Uudet suositukset painottavat kohtuutta kosmetiikan käytössä raskauden aikana. Helppo yksittäinen tapa vähentää kemikaalikuormaa on jättää hajustetut tuotteet kokonaan pois. 

Teksti
Anna Ferrante
Kuvat
iStock

Odottavan äidin kannattaa pitää kosmetiikkalaukku mahdollisimman kevyenä. Raskauden aikainen kemikaalialtistus on jossain määrin väistämätöntä, sillä altistumme erilaisille kemikaaleille ruuan, sisäilman, vaatteiden ja pesuaineiden myötä jatkuvasti.

Kosmetiikka on kuitenkin yksi iso kemikaalialtistuksen lähde, ja sen määrälle voi myös itse tehdä jotakin.

Jo vanhoissa, vuodelta 2013 peräisin olevissa neuvolasuosituksissa odottajaa ja imettäjää kehotetaan käyttämään kosmetiikkaa kohtuudella ja välttämään turhaa kosmetiikan käyttöä.

Uudet, helmikuun alussa julkaistavat suositukset ovat muuten pitkälti samoja, mutta niissä on nostettu suosituksiin kehotus valita ensisijaisesti hajusteettomia kosmetiikkatuotteita ja välttää hajuvesien käyttöä kokonaan.

Miksi juuri hajustetut tuotteet ja hajuvesi ovat vältettävien listalla, tutkimuspäällikkö Raija Klemetti THL:stä?

– Hajuvedet kuten muutkin hajusteet voivat sisältää aineita, joilla on estrogeenin eli naishormonin kaltaista vaikutusta. Sama riski koskee myös kemikaalisen suojan antavia aurinkovoiteita, eli myös niitä on hyvä välttää raskauden aikana ja valita fysikaalinen aurinkosuojavoide.

Klemetti huomauttaa, että kokonaan kosmetiikan käyttöä ei tarvitse raskaanakaan jättää.

Henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen ja ihonhoito on tärkeää ja lisää odottajan hyvinvointia. Meikatakin voi. Kaikessa kosmetiikan käytössä kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus ja valita mahdollisimman hellävaraisia, hajusteettomia versioita.

– Kun puhutaan turhan kosmetiikan välttämisestä, niin se voi tarkoittaa eri ihmisille todella eri asioita. Jotkut välttävät kokonaan kaikkea, toisilla pois voi jäädä osa meikeistä tai voiteiden käyttö vähentyä.

Uudet suositukset kehottavat jättämään hajuvedenkäytön raskaana.

Hiusten raidoitus kokoväriä parempi

Ehdottomia kieltoja suositukset eivät voi eivätkä halua antaa.

Kosmetiikkaan liittyvät ratkaisut jäävät jokaisen oman harkinnan varaan. Esimerkiksi hiustenvärjäys on asia, jota raskaana oleville ei suositella hiusvärien usein sisältämien, mahdollisesti perimään vaikuttavien aromaattisten amiinien ja yliherkkyysreaktioiden takia.

Värikemikaalit voivat imeytyä päänahasta verenkiertoon, samoin kuin mikä tahansa iholle levitettävä kemikaali.

Raskauden aikana ihon pintaverenkierto lisääntyy, jolloin myös aineiden imeytyminen iholta verenkiertoon voi lisääntyä. Silti värjäysasiassa ei ole ehdotonta kieltoa, vaan päätöksen tekee lopulta odottaja itse.

– Jos hiuksia haluaa välttämättä raskauden aikana värjätä, kannattaa valita raidoitus kokovärin sijasta. Raidoitus ei ole suorassa kosketuksessa päänahkaan eikä kemikaalien imeytymistä verenkiertoon tapahdu, Klemetti vinkkaa.

Myös ripsien pidennykset ja rakennekynnet kannattaa suositusten mukaan laitattaa muulloin kuin raskauden aikana.

Näissä toimenpiteissä käytetään liuottimia, joista osa luetaan edellä mainittuihin aromaattisiin amiineihin. Jos raskaana oleva työskentelee näiden aineiden parissa esimerkiksi kosmetologina, on hyvä olla yhteydessä työterveydenhuoltoon ja saada ohjeita mahdollisista suojaustoimenpiteistä.

Edellisiin suosituksiin verrattuna isompaa huomiota uusissa suosituksissa saavat tatuoinnit.

– Monelle odottajalle tulee yllätyksenä, että selän alueella sijaitseva iso tatuointi voi aiheuttaa ongelmia epiduraalin laitolle synnytyksessä. Puudutuspiikkia ei mielellään laiteta tatuointivärin läpi, sillä sen vaikutuksia ei tunneta. Jo neuvolassa olisi hyvä ottaa tämä asia puheeksi, jos tällaisia isoja tatuointeja selässä on, Klemetti sanoo.

Kaikkien kemikaalien turvallisuutta odottajalle ei ole tutkittu

Uusia tatuointeja raskauden aikana ei kannata ottaa, eivätkä useimmat tatuointiliikkeet niitä edes suostu tekemään odottaville äideille.

Sama koskee microblading-käsittelyjä, sillä vaikka niissä väri pistetään vain ihon pintakerroksiin, niihin liittyy silti sama allergioiden ja infektioiden riski kuin tatuoinneissakin.

Tatuointivärien kohdalla kuten yleisemminkin kosmetiikan kemikaalien ollessa kyseessä, moni suositus perustuu niin sanotusti varman päälle pelaamiseen. Monien kemikaalien turvallisuutta odottavalle äidille ja sikiölle ei ole tutkittu, kuten ei niiden mahdollista imeytymistä ja siirtymistä äidiltä sikiöön.

– Eläinkokeiden perusteella voi saada selville joitakin riskejä, mutta ihmiskokeita ei tietysti oikein voi tehdä. Siksi paras ohje on kohtuus kokonaiskäytössä ja annettujen suositusten noudattaminen. Näin sikiön hyvinvointiin mahdollisesti kielteisesti vaikuttavien kemikaalien määrää voi vähentää, Klemetti tiivistää.

Uudet kosmetiikkasuositukset raskaana olevalle ja imettäjälle julkaistaan 15.2. Niiden sisältö on nähtävillä jo nyt Duodecimin sivuilla.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X