Odottajan tupakointi lisää keskenmenoriskiä – näin saat apua lopettamiseen
Raskaudenaikainen tupakointi on Suomessa yhä valitettavan yleistä. Lääkäri ja tutkija Mikael Ekblad kertoo tupakan vaikutuksista sikiöön ja siitä, miten odottajien tupakointia voisi vähentää.
Odottajan tupakointi vaikuttaa haitallisesti sikiöön. Lähes 10 000 sikiötä altistuu vuosittain kohdussa nikotiinille, häkäkaasulle, raskasmetalleille ja muille tupakansavun yhdisteille.
Yleisimmät haittavaikutukset ovat ennenaikainen synnytys, sikiön pienipainoisuus ja pienempi päänympärys. Jopa 15 prosenttia ennenaikaisista synnytyksistä johtuu äidin tupakoinnista.
– Tupakointi nostaa keskenmenoriskin puolitoistakertaiseksi. Myös istukan repeämän ja sikiökalvojen ennenaikaisen repeämän riskit kasvavat, Mikael Ekblad toteaa.
Tupakalle altistuneiden vauvojen syntymäpaino on noin 200 grammaa pienempi ja heidän päänympäryksensä puoli senttiä pienempi kuin muilla vauvoilla.
– Tutkimuksissa on havaittu, että raskauden aikaiselle tupakoinnille altistuneilla pikkukeskosilla on merkittävästi pienemmät etuaivolohko- ja pikkuaivotilavuudet verrattuna tupakalle altistumattomiin keskosiin. Nuo aivoalueet ovat tärkeitä myöhemmän psyykkisen kehityksen kannalta, Ekblad kertoo.
Mikäli äiti lopettaa tupakoinnin raskauden aikana, sikiön kasvu vastaa niiden sikiöiden kasvua, jotka eivät ole altistuneet äidin tupakoinnille.
– Siksi on hyvin tärkeää, että äiti lopettaisi vielä raskauden aikana tupakoinnin, Ekblad muistuttaa.
Tupakointi raskausaikana: näin lopetat
Äidin tupakointi vaikuttaa lapsen myöhempään terveyteen
Äidin raskausajan tupakointi vaikuttaa myös lapsen myöhempään terveyteen.
– Vaikka tupakalle altistuneet vastasyntyneet ovat yleensä painoltaan pienempiä, äidin tupakointi lisää silti lapsen ylipainon riskiä ja riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tupakointi on yhdistetty lapsilla myös kohonneeseen astmariskiin. Lisäksi heillä on useammin toistuvia uloshengitysvaikeuksia ensimmäisen kahden ikävuotensa aikana.
Äidin tupakointi vaikuttaa myös lapsen myöhempään lisääntymisterveyteen. Tupakointi huonontaa poikien sperman laatua ja heidän kivestensä koko on usein pienempi kuin muilla pojilla.
Tupakointi on yleisintä alkuraskaudessa
Suomessa tupakoinnin torjunta on lainsäädännön osalta maailman kärjessä. Silti odottavien suomalaisäitien tupakointi ei ole vähentynyt viimeisen 30 vuoden aikana. Peräti 14 prosenttia eli joka 7. raskaana oleva tupakoi Suomessa. Yleisintä tupakointi on alkuraskaudessa.
Ruotsissa tupakoivien odottajien määrä on huomattavasti vähäisempi, noin 6–8 prosenttia raskaana olevista tupakoi.
Teini-ikäisten ja nuorten naisten tupakoinnin vähentyminen on yksi ratkaiseva tekijä siihen, polttaako nainen raskaana ollessaan vai ei. Vielä 2000-luvun puolivälissä joka 4. suomalainen teinityttö poltti tupakkaa.
Kannustus auttaa enemmän kuin syyllistäminen
Mikael Ekbladin mielestä neuvoloiden tulisi ottaa aktiivisempi rooli odottajien tupakasta vieroittamisessa. Positiivinen tuki ja tarkkaan suunniteltu vieroitusohjelma auttavat tupakoivaa odottajaa lopettamaan.
– Syyllistävä ote ei helpota odottajan tupakoinnista vieroittautumista. Tärkeintä on kannustaa äitiä asettamaan itse itsellensä tavoitteeksi tupakoinnin lopettamisen. Noin puolet tupakoivista äideistä haluaa tukea lopettamiseen vielä loppuraskaudessakin.
Mikäli raskautta suunnitteleva nainen tupakoi, hänen tulisi saada ennaltaehkäisevää tukea ja neuvontaa lopettamiseen. Tuen olisi hyvä jatkua läpi raskausajan ja vielä vauvan syntymän jälkeenkin, jolloin riski retkahtaa polttamaan voi jälleen nousta suureksi.
Häkämittarit myös Suomen neuvoloihin
Ulkomailla yleiset häkämittarit näyttävät odottajalle konkreettisesti tupakoinnin haitallisuuden. Isossa Britanniassa on jo yleisessä käytössä odottavien äitien hoidossa häkämittari, jolla mitataan uloshengityksen häkäpitoisuutta. Isossa Britanniassa niiden on todettu auttavan äidin tupakoinnin lopettamismotivaatiota ja lisäävän pystyvyyden tunnetta lopettamiseen.
Häkämittareita on otettu käyttöön myös Suomessa muun muassa Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Satakunnan äitiysneuvoloissa.
– Mittareita pitäisi ottaa käyttöön neuvoloissa enemmänkin, sillä häkäpitoisuus kertoo äidille sikiöriskin konkreettisuudesta, Ekblad toteaa.
Jaa oma kokemuksesi