Poikkeuksellinen sf-mitta voi huolettaa odottajaa – Onko muuttujille altis mittaustapa luotettava keino seurata kohdun kasvua?
Kohdun sf-mittaa seurataan neuvolassa läpi raskauden. Onko siitä oikeasti hyötyä? Voiko mitta paljastaa vauvan ison tai pienen koon?
Sf-mitalla eli symfyysi-fundus-mitalla seurataan kohdun kasvua raskausaikana. Sf-mitta otetaan lantion edestä häpyluun reunasta kohdunpohjan korkeimpaan kohtaan.
Mittaustulosta verrataan yleiseen keskiarvoon, jonka perusteella voidaan seurata sikiön ja kohdun kasvua raskauden kuluessa.
Lue myös: Pienen raskausvatsan tavoittelu – vaarallinen muoti-ilmiö?
Sf-mitan seuraaminen aloitetaan neuvolassa tavallisesti rakenneultran jälkeen eli raskausviikkojen 19–22 paikkeilla. Sitä ennen kohdun kasvun seuraamisesta ei ole hyötyä, koska kohtu on sen verran pieni.
– Sf-mitta ei kerro vauvan kokoa, vaan hyvin karkeasti sen, miten kohtu kasvaa, kertoo kätilö Maiju Starck.
Neuvolalle mitta on siitä huolimatta tärkeä apuväline, koska sen avulla pystytään jollakin tavalla arvioimaan kohdun kasvua ja seulomaan joukosta äitejä, jotka tarvitsevat tarkemman arvion sikiön kasvusta.
– Julkisen puolen neuvolassa ei ole ultrausmahdollisuutta, siksi sf-mitta ja pidemmillä raskausviikoilla ulkotutkimus ovat ainoita apuvälineitä, joilla kohdun ja vauvan kasvua pystytään neuvolassa seuraamaan, Starck selittää.
Sf-mitta on epätarkka seulontatapa, sillä se on monille muuttujille altis. Mittaan vaikuttavat äidin ruumiinrakenne, vauvan asento kohdussa ja mittaajan käsiala. Jos mittaaja vaihtuu jokaisella neuvolakäynnillä, tulokset eivät ole keskenään vertailukelpoisia.
– Mittauksissa voi tulla helposti virheitä. Mittaustulos saattaa heittää useammalla sentillä, jos mittaajana on toinen henkilö, tai jos vauva on vaihtanut mittausten välissä asentoa. Jokaisella mittaajalla voi myös olla erilainen tapa mittauksen suorittamiseen, siksi olisi hyvä, että mittaaja pysyisi aina samana.
Voiko sf-mitta oikeasti paljastaa vauvan ison tai pienen koon?
Kohdun sf-mittaa verrataan raskauden aikaiseen keskiarvoon. Alakäyrillä kulkeva mitta ei välttämättä tarkoita, että vauva olisi pienikokoinen tai yläkäyrää kulkeva mitta, että vauvasta olisi tulossa kovin suuri. Tärkeintä olisi, että kohtu kasvaa omalla kasvulinjallaan.
Sf-mitta voi heittää voimakkaastikin, jos vauva on ehtinyt vaihtaa asentoa kohdussa. Siksi yhden mittauksen perusteella ei voida vielä tehdä tulkintaa vauvan kasvusta.
– Vauva on voinut mittausten välissä kääntyä niin, että hän on kohdussa pää alaspäin ja seuraavalla mittauksella jo poikkitilassa. Jos vauva on poikkitilassa, kohdunpohja on matalammalla. Silloin muutos sf-mitassa voi olla huomattava, kun vauva siirtyy kohdussa pää alaspäin, Starck muistuttaa.
Sf-mitta pitäisi aina ottaa kohdunpohjan korkeimmasta kohdasta, jotta mittaustulos olisi mahdollisimman totuudenmukainen.
– Joskus mitta otetaan keskeltä navan yläpuolelta siitä huolimatta, että vauvan pylly onkin äidin vasemmassa kyljessä. Silloin kohdun pohja on todellisuudessa paljon korkeammalla kuin navan yläpuolella.
Vaikka sf-mitta heittäisi voimakkaasti yhden mittauskerran aikana, se ei vielä johda suurempiin toimiin. Silloin sovitaan yleensä uusi mittauskerta viikon päähän.
Mikäli sf-mitta tuntuu koko ajan laskevan, on ehdottomasti tarpeen katsoa ultralla vauvan tilanne.
– Silloin on syytä tarkistaa ultralla, mitä vauvalle kuuluu kohdussa, onko kyse vauvan kasvusta tai lapsiveden määrästä vai onko vauva sattunut vaihtamaan asentoa poikkitilaan, jolloin kohdun pohja laskeutuu alemmas.
– Joskus myös äidin keho voi olla sellainen, että vauva pääsee piiloutumaan sinne niin hyvin, ettei sf-mitta sen vuoksi tunnu kasvavan mittanauhalla riittävästi.
Odottavalle äidille tulisi kertoa tarkkaan, mistä muutokset sf-mitassa voivat johtua
Jos sf-mitta on poikkeuksellinen usealla mittauskerralla peräkkäin, tehdään lähete äitiyspoliklinikalle, jossa lääkäri tarkistaa vauvan kasvun. Jos vauvan koko näyttää ultrassa normaalilta ja istukan toiminta hyvältä, ei muita toimia tarvita.
– Mikäli tutkimuksissa havaitaan, että vauvan kasvu kulkee alakäyrillä, ultraus toistetaan parin viikon päästä, jotta nähdään, onko vauvan kasvu hidastunut vai kasvaako hän vain omalla linjallaan.
Ultran käytössäkin on virhemarginaalinsa, vaikka seurantatapa on sf-mittaa huomattavasti tarkempi.
– Raskauden aikaisissa mittauksissa on aina kyse arvioista, sillä emme saa vauvaa kohdusta vaa’alle, Starck muistuttaa.
Kätilön mielestä odottaville vanhemmille tulisi tarkentaa, etteivät muutokset sf-mitassa välttämättä kerro mistään huolestuttavasta. Hän ei itse laittaisi kovin suurta painoarvoa sf-mitalle, joka on seurantamenetelmänä ainoastaan suuntaa antava.
– Useinkaan tilannetta ei selitetä odottavalle äidille kunnolla ja kerrota, mistä muutokset sf-mitassa voivat johtua. Pelkän sf-mitan tuijottamisesta ja siitä aiheutuvasta epätietoisuudesta voi aiheutua turhaa huolta.
Starck toteaakin, että kaikissa raskauteen liittyvissä asioissa olisi tärkeää, että vanhemmille jaettaisiin oikeaa tietoa asioista, jotta vältyttäisiin turhalta huolelta.
– Jos vauvan kasvun pienuutta tai suuruutta lähdetään arvioimaan sf-mitalla, alle puolessa tapauksista, joissa äiti lähetetään sf-mitan heiton vuoksi eteenpäin arvioitavaksi, on oikeasti kyse vauvan kasvuun liittyvistä asioista. Sf-mitta ei siis ole erityisen luotettava mittari, vaikka se neuvolan rutiineihin kuuluukin, Starck painottaa.
Jaa oma kokemuksesi