Raskaus 20.04.2020

Rajoituksia, etävastaanottoja ja videovalmennuksia - tällaista on olla raskaana juuri nyt

Raskautta seurataan yhtä tarkasti kuin normaalioloissa, mutta osa neuvolakäynneistä saatetaan järjestää etänä. Puoliso ei välttämättä pääse mukaan.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Koronavirus on muuttanut paitsi synnytyskäytännöt, myös neuvolakäynnit. Selvitimme, miten raskaana olevien neuvolapalveluja järjestetään koronaepidemian keskellä.

Huomioi! Käytännöt voivat poiketa eri kunnissa toisistaan, ja ohjeistukset voivat muuttua valtakunnallisten suositusten muuttuessa. Varmista oman paikkakuntasi ajantasaiset käytännöt neuvolasta.

Raskaana olevan ensikäynti voidaan hoitaa jossain kunnissa etänä

Ainakin Vantaalla ja Espoossa raskaana olevan ensikäyntejä voidaan hoitaa nyt etänä: puhelimitse tai videoyhteyden kautta. Jos odottajalla on syystä tai toisesta tarvetta hoitaa neuvolakäynnit vastaanotolla, se ei kuitenkaan ole poissuljettua.

– Kun ensikäynti varataan puhelinpalvelusta, asiakkaan tilanne kartoitetaan ja valitaan hänelle paras vaihtoehto, Vantaan neuvolatoiminnan osastonhoitaja Anni Paaskoski kertoo.

Raskauden edetessä määräaikaistarkastukset kuitenkin hoidetaan neuvolassa, jotta fysiologiset mittaukset saadaan tehtyä.

Puoliso ei välttämättä saa tulla neuvolaan mukaan

Tampereella kumppani sallitaan äitiysneuvolan vastaanotolle esikoisraskaudessa. Muun muassa Kuopiossa, Turussa ja Vantaalla vastaanottohuoneeseen pääsee vain äiti, lukuun ottamatta isyyden/äitiyden tunnustamiskäyntiä, jolloin kumppanin on välttämätöntä olla mukana. Jyväskylässä puolisot saavat tulla tunnustamiskäynnin lisäksi laajoihin terveystarkastuksiin.

”Neuvolakäynnit ovat vanhemmaksi kasvamisessa tärkeitä elementtejä.”

Monelle lasta odottavalle perheelle on tärkeää, että molemmat vanhemmat pääsevät seuraamaan raskauden etenemistä neuvolakäynneillä. Joissain kunnissa puolison voi pian olla mahdollista päästä neuvolaan mukaan videon välityksellä.

Tampereella puolison on jo mahdollista osallistua vastaanotolle etäyhteydellä, ja Vantaalla videovastaanottoa ollaan parhaillaan kehittämässä.

–Neuvolassakin toivotaan, että puoliso tai tukihenkilö on mukana raskaudessa. Neuvolakäynnit ovat vanhemmaksi kasvamisessa tärkeitä elementtejä. Toiveissa ja tahtotilassa on mahdollistaa puolisoille läsnäolo videoyhteydellä.

Pääseekö kumppani mukaan ultraan?

Ainakin HUSin alueella, Tampereella, Turussa ja Kuopiossa raskauden ajan ultraäänitutkimukseen pääsee vain vauvaa odottava äiti.

Neuvolakäynnit

Puoliso ei tällä hetkellä pääse mukaan ultraan.

Neuvolakäynnit kuin normaalistikin, lisäkäynnit etänä

Raskautta seurataan neuvolakäynneillä yhtä usein kuin normaalissakin tilanteessa. Jos odottajalla on tarvetta lisäkäynneille esimerkiksi synnytyspelon vuoksi, esimerkiksi Vantaalla ne voidaan hoitaa etänä joko puhelimitse tai videon välityksellä.

Ylimääräiset neuvolakäynnit on kuitenkin mahdollista järjestää myös vastaanotolla tarpeen vaatiessa.

Perhevalmennukset on peruttu – jatkossa videovalmennuksia?

Vauvaa odottaville perheille tarkoitetut perhevalmennusryhmät on koko Suomessa peruttu. Perhevalmennuksiin voi joissain kunnissa pian osallistua etänä.

– Todennäköisesti huhtikuun aikana saamme Vantaalla ensimmäiset videovälitteiset ryhmät toteutumaan. Haluamme, että asiakkaat saavat palvelut olosuhteista huolimatta niin hyvinä kuin mahdollista.

Neuvolakäynnit kasvomaskissa vai ilman?

Neuvolat noudattavat koronavirukselta suojautumisen suhteen valtakunnallista ohjeistusta. Ainakaan toistaiseksi neuvoloilla ei ole suositusta kasvomaskien käytöstä asiakkaille.

Neuvolat ottavat vastaan vain terveitä asiakkaita ja myös työntekijöiden on oltava ehdottomasti terveitä.

Lue myös: Vauvaneuvolan näkemys 7 koronahuoleen: Saako isovanhempi tulla katsomaan vauvaa? Pääseekö vauva neuvolaan?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X