Raskaus 13.11.2015 Päivitetty 17.09.2024

Raskauden vaiheet: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat alkuraskaudessa

Raskauden ensimmäinen kolmannes eli viikot 1–12 ovat vauvan kannalta ratkaisevin vaihe. Tämän kolmanneksen aikana sikiön kasvu ja kehitys on kaikkein nopeinta koko raskausaikana.

Teksti
Jaana Sarkki
Kuvat
Colourbox

Raskausviikot 3–6: Solut kiinnittyvät kohtuun, keho herkistyy

Vauva

Hedelmöittynyt munasolu saapuu munanjohtimesta 16–32-soluiseksi ryppääksi jakaantuneena kohtuun kiinnittyäkseen sen limakalvolle. Samalla rykelmän solut alkavat erilaistua osiin, joista kehittyvät alkio, istukka ja sikiökalvot. Vaikka raskaus on aivan alkuvaiheessa, lasketaan, että meneillään on kolmas raskausviikko.

Laskennalliset raskausviikot alkavat kertyä viimeisten kuukautisten alkamispäivästä, vaikka itse hedelmöitys tapahtuu vasta noin kaksi viikkoa myöhemmin. Täysiaikaisessa raskaudessa viikkoja on 40. Neljännellä raskausviikolla kaikki sikiön rakennusvaiheet ovat olemassa.

Viidennellä raskausviikolla aletaan puhua alkiosta, joka alkaa jo saada ihmisen ominaispiirteitä. Kahden millimetrin pituisesta alkiosta kehittyvät aivot, selkäydin, hermoradat, iho, karvat sekä luu-, lihas- ja sidekudokset, verenkiertoelimistö, sukurauhaset ja munuaiset sekä ruoansulatuselimistö ja keuhkot.

Kuudennen raskausviikon lopulla alkio on noin kuusimillinen, mutta sen alkeellinen sydän sykkii kiivaasti, 140–150 kertaa minuutissa. Pää ja selkänikamapylväs sekä tuleva selkäranka erottuvat jo selvästi, ja alkio on voimakkaasti vatsapuolelle käyristynyt.

Sinä

Raskauden ensimmäiset merkit ovat saattaneet jo ilmaantua. Rinnat voivat aristaa, tuntua pinkeiltä ja raskailta. Moni (noin 70–80 prosenttia odottajista) kärsii myös eriasteisesta pahoinvoinnista ja kuvotuksesta heti ensiviikoilla. Myös voimakas väsymys on yleistä.

Haju- ja makuaisti herkistyvät: moni tuoksu ja maku kuvottaa tai tuntuu oudolta. Aineenvaihdunnan vilkastuessa myös virtsaamistarve saattaa lisääntyä.

Lue lisää: Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä

Raskausviikot 7–9: Neuvolakäyntejä ja hurjaa kasvua

Vauva

Elintoiminnot kehittyvät ja ihmisalku kasvaa hurjasti. Alkiolla on likimain kaikki elimet. Suolisto ja munuaiset kehittyvät, ja näihin aikoihin lapsiveteen lirahtaa jo pikkutippa virtsaa. Aivosolut muodostavat alkeellisia hermoratoja. Pian keskushermosto lähettää viestejä elimistöön, ja jotkut refleksit alkavat jo olla toimintakykyisiä.

Alkion kasvoissa kaikki alkaa jo olla periaatteessa kohdallaan, vaikka nenä on vielä leveä ja tummat silmät ovat suuret ja melko loitolla toisistaan.

Sinä

Odottajan ensimmäinen neuvolakäynti ajoittuu tavallisesti näille raskausviikoille. Ensikäynnillä terveydenhoitaja mittaa verenpaineen ja odottajan pituuden, punnitsee kilot ja laskee painoindeksin. Virtsanäytteestä tutkitaan valkuainen, sokeri ja tarvittaessa bakteerit. Verikoe kertoo äidin veriryhmän sekä mahdolliset hiv-, hepatiitti B- ja kuppavastaaineet sekä hemoglobiinin.

Äidille lasketaan laskettu aika, jota voidaan myöhemmin ultraäänitutkimuksessa tarkentaa, mikäli odottaja osallistuu siihen. Odottaja saa neuvolakortin ja täyttää muun muassa lomakkeen, jossa kartoitetaan elintavat, työtausta ja sen riskit. Raskausviikolla yhdeksän kohtu on pienen appelsiinin kokoinen.

Raskausviikot 10–12: Sikiö treenaa hengitystä

Vauva

Raskausviikon kymmenen tietämillä sikiön kehityksen kannalta kriittisimmät vaiheet alkavat olla takana. Epämuodostumien syntyriski vähenee ja keskenmenot harvinaistuvat. Sikiö on noin viinirypäleen kokoinen.

Raskausviikolla yksitoista ihmisenalkua aletaan kutsua sikiöksi. Maksa, perna ja pian myös luuydin tuottavat jo verisoluja, ja aivot hermoratoineen tulevat jatkuvasti yhä merkityksellisemmiksi. Kasvot muodostuvat yhä ja silmät peittyvät silmäluomilla, jotka pysyvät vielä tiukasti kiinni. Sikiö säpsähtelee, avaa ja sulkee nyrkkejään, kurtistaa silmäkulmiaan, ojentelee ja kääntelee päätään.

Kehitys etenee ensin päästä varpaisiin, minkä takia jalat tottelevat käskyjä hieman myöhemmin. Vauvanalku harjoittelee hengitysliikkeitä, aukoo ja sulkee suutaan ja nikottelee.

Sinä

Äiti ei vielä tunne sikiön voimisteluharjoituksia, koska lapsella on vielä runsaasti tilaa liikkua. Lisäksi kohtu on yhä lantion luumaljassa, minkä takia muksahdukset eivät välity vatsanpeitteisiin. Rinnat kasvavat ja nännit tummenevat. Nyt myös vatsa alkaa tulla näkyväksi kohdun kasvettua noin greipin kokoiseksi. Myös omituiset mielihalut yllättävät monet.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X