Raskaus 05.10.2015 Päivitetty 04.04.2024

Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä – katso kattava lista alkuraskauden yleisimmistä oireista

Alkuraskauden oireet voivat aikaisimmillaan alkaa jopa viikko hedelmöittymisen jälkeen. Raskausoireet ovat yksilöllisiä, mutta raskauden ensioireita voivat olla esimerkiksi pahoinvointi, väsymys, vihlonta alavatsalla, flunssainen olo tai päänsärky.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
Colourbox
10 kommenttia

Alkuraskaus mullistaa naisen kehon, ja siksi monet raskausoireet ovatkin voimakkaimmillaan juuri raskauden alussa. Joskus raskauden ensioireet voivat antaa vihiä vauvasta jo ensimmäisinä viikkoina hedelmöittymisen jälkeen.

Listasimme oireet, jotka voivat paljastaa raskauden jo ennen kuin kuukautisten olisi pitänyt alkaa tai raskaustesti näyttää plussaa.

1. Alavatsan nipistely tai vihlonta

Ensimmäiset raskausoireet vaihtelevat ja ovat yksilöllisiä, mutta moni kertoo tunteneensa vatsallaan kihelmöintiä aivan raskauden alussa.

Alkio kiinnittyy kohtuun 5–8 päivää hedelmöittymisen jälkeen. Kiinnittyminen saattaa aiheuttaa alavatsassa nipistelyä tai vihlontaa, jotka voivat muistuttaa kuukautiskipuja. Alkuraskauden oireet voivatkin olla erilaisia tuntemuksia alavatsalla.

Lue myös: Raskaus voi aiheuttaa kovaakin vatsakipua

2. Pahoinvointi

Monet raskausoireet ovat odottajalle ikäviä, ja etova olo on ehkä niistä kiusallisimpia.

Alkuraskaus onkin monelle pahoinvoinnin aikaa. Se kuitenkin vaihtelee yksilöllisesti, kuinka pian hedelmöittymisen jälkeen mahdolliset pahoinvointioireet alkavat.

Useimmiten raskauspahoinvointi alkaa kuudennen raskausviikon tienoilla, mutta joillain etova olo iskee jo hyvissä ajoin ennen plussaa.

3. Iho kukkii

Raskauden nostattamat hormonit voivat näkyä iholla nopeastikin: finnit ovat ikävä raskausoire.

Alkuraskauden oireet saattavat ilmetä kukkivana ihona, ja kasvoihin, selkään tai rintakehään voi ilmestyä finnejä jo aivan raskauden alussa. Yleensä iho-ongelmat helpottavat, kun hormonitasot asettuvat, mutta joillakin naisilla raskaus laukaisee aknen.

4. Flunssainen tai kuumeinen olo

Alkuraskauden oireet voivat tuntua kipeänä olona ja joskus jopa lämpöilynä. Joidenkin kokemusten mukaan kuumeinen tai flunssainen olo on ollut aivan ensimmäisiä hedelmöittymisen jälkeisiä oireita.

Raskaus muuttaa vastustuskykyä, jotta äidin keho ei torjuisi sikiötä. Kehossa tapahtuvat muutokset voivat heikentää vastustuskykyä ja altistaa flunssalle.

5. Ällötys hajuja kohtaan

Alkuraskauden oireet voivat tuntua nenässä. Herkistynyt hajuaisti voi olla ensimmäinen hedelmöittymisen jälkeinen merkki siitä, että olet raskaana.

Etenkin rasvankäry ja muut voimakkaat hajut saattavat ällöttää monia alkuraskauden aikana. Monella tämä oire saattaa ilmetä jo ennen kuin raskaustesti näyttää plussaa. Suurimmalla osalla vaiva helpottaa raskauden edetessä.

6. Hengästyminen

Raskauden ensioireet tuntuvat joskus rintakehässä: keuhkot laajenevat ja hengitys syvenee. Vaikka hengität samaan tahtiin kuin ennenkin, syventynyt hengitys voi saada aikaan hengästymisen tunteen.

7. Hiivatulehdus

Hiivatulehdus on harmillinen raskausvaiva, ja joskus se voi olla jopa raskauden ensioire.

Raskauden aikana hormonitasot muuttuvat, mikä altistaa hiivatulehdukselle. Ennen plussaa iskevä hiivatulehdus voi olla yksi ensimmäisistä raskausoireista.

Lue lisää: Ehkäise raskausajan hiivatulehdus

8. Raskausoireet voivat tuntua huimauksena

Raskaus sekoittaa kehon, joten ei ole ihme, että päässä saattaa huipata, jos nouset ylös liian nopeasti. Jos huimaus on jatkuvaa, on syytä sulkea pois anemia ja muut sairaudet.

9. Kipeät ja turvonneet rinnat

Joillakin alkuraskaus tuntuu ensimmäisenä rinnoissa. Tuntemukset rinnoissa ovatkin hyvin yleinen raskausoire.

Raskauden aiheuttamat hormonimuutokset lisäävät veren virtausta rintoihin, mikä voi aiheuttaa ylävartalossa tuntuvat alkuraskauden oireet: rintakudoksen aristuksen ja turpoamisen.

10. Jatkuva jano

Joskus alkuraskaus myös kuivaa suuta. Yksi hedelmöittymisen jälkeinen raskausoire saattaa myös olla lisääntynyt janoisuus. Verenkierron tehostuminen voi paitsi pissattaa myös tehdä janoiseksi.

11. Mielialat vaihtelevat

Monet lapsen saaneet kertovat, että mielialan vaihtelut ja itkeskely olivat heillä ensimmäiset raskausoireet, jotka saivat epäilemään raskautta.

Kiukkukohtaukset ja itkuherkkyys voivat viestittää alkaneesta raskaudesta. Toisaalta monet kärsivät mielialan vaihteluista aina ennen kuukautisia, eli kaikilla kyseessä ei ole raskausoire.

Lue lisää: Raskausmasennus – jopa yleisempää kuin synnytyksen jälkeinen masennus

12. Tukkoinen nenä

Joskus alkuraskauden oireet voivat olla yllättäviäkin. Yksi hieman harvinaisempi raskausoire on tukkoinen nenä.

Raskausaikana veren määrä kehossa lisääntyy. Se voi saada nenätiehyet turpoamaan, ja tuloksena voi olla tukkoinen nenä etenkin öisin.

13. Jatkuva nälkä ja himo tiettyihin ruokiin

Alkuraskauden oireet voivat ilmetä pohjattomana ruokahaluna, sillä kehon valtavat, äkilliset muutokset vaativat energiaa heti raskauden alusta alkaen. Mieliteot ovat usein myös varhainen raskausoire.

Lue lisää: Painonnousu ja odotus: Näin estät lihomisen raskausaikana

14. Paineen tunne alavatsassa

Alkuraskauden oireet tuntuvat joskus paineena alavatsassa. Raskaus paisuttaa kohtua, mikä voi tuntua paineena alavatsassa.

15. Palelu

Alkuraskaus saa tulevan äidin palelemaan, kun keltarauhashormoni nostattaa lievästi ruumiinlämpöä noin viikko ovulaation jälkeen.

16. Raskausoireet pissattavat

Raskausoireet voivat tuntua myös virtsarakossa. Pissahätä on yleinen raskausoire, ja jatkuva hätä voi joskus alkaa vaivata jo ennen plussaa.

Kasvava kohtu painaa virtsarakkoa, mutta tihentyneen virtsaamistarpeen syynä voi olla myös se, että tehostunut verenkierto työllistää maksaa.

17. Päänsärky

Joillekin päänsärky on ensimmäinen merkki raskaudesta hedelmöittymisen jälkeen. Päänsäryn voi laukaista raskaushormonitasojen äkillinen nousu tai raskauden aiheuttama verenkierron tehostuminen.

18. Alkuraskauden oireet: Ruoka ei maistu

Joskus raskausoireet tuntuvat ruokahaluttomuutena.

Koska haistaminen ja maistaminen kulkevat käsi kädessä, tututkin ruoat saattavat tuntua vastenmielisiltä, jos alkuraskaus on herkistänyt hajuaistin.  Monet huomaavat, että erityisesti kahvi maistuu oudolta.

19. Tiputteluvuoto

Yksi hedelmöittymisen jälkeinen oire saattaa olla tiputteluvuoto. Alkuraskaus eli alkion kiinnittyminen voi aiheuttaa vaaleanruskeaa tai vaaleanpunaista tiputteluvuotoa noin 2–7 päivää ennen kuukautisten oletettua alkamispäivää.

Lue lisää: Alkuraskauden ruskea vuoto – milloin on syytä huoleen?

20. Selkäkipu

Raskausoireet voivat tuntua myös selkäkipuna. Kiinnittymiskivut, turvotus ja ummetus voivat aiheuttaa selkäkipua jo alkuraskaudessa.

21. Nännipihat tummuvat

Alkuraskauden oireet voivat aiheuttaa muutoksia kehossa. Joskus nännipihat alkavat tummua ja levitä jo raskauden alussa. Jotkut huomaavat muutokset jo viikko tai kaksi hedelmöittymisen jälkeen.

22. Ummetus

Raskauden ensioireet saattavat joskus näkyä vatsan toiminnan muutoksina. Raskaushormonien aiheuttama aineenvaihdunnan hidastuminen voi aiheuttaa ummetusta jo aivan raskauden alussa.

Lue lisää: Näin hoidat raskausajan ummetuksen

23. Univaikeudet ja kummalliset unet

Odotuksen ensioireet, kehossa tapahtuvat muutokset ja mielenmyllerrys voivat häiritä unta. Kummalliset unet voivat olla raskausajan ensioireita, kun alitajuiset pelot ja huolenaiheet hiipivät uniin.

Lue lisää: Raskausajan painajaisilla on tärkeä viesti

24. Lisääntynyt valkovuoto

Joskus alkuraskauden oireet näkyvät lisääntyneenä valkovuotona. Valkovuoto lisääntyy ovulaation aikaan ja yleensä vähenee loppukierroksi. Jos vuoto pysyy runsaana, se voi olla raskauden merkki.

25. Alkuraskaus turvottaa vatsaa

Monilla alkuraskaus turvottaa vatsan ennen kuukautisia, mutta entistä kovempi turvotus voi olla merkki raskaudesta. Silloin turvotus voi johtua kohdun sisäpinnan paksuuntumisesta tai aineenvaihdunnan hidastumisesta.

26. Väsymys

Alkuraskaus voi väsyttää rajustikin ja väsymys onkin monelle yksi varhaisimmista raskausoireista.

Raskauden ensioireet voivat iskeä väsymyksenä jo viikko ovulaation jälkeen, kun keltarauhashormonin eritys lisääntyy. Pahimmillaan tämä raskausoire voi jatkua raskauden puoliväliinkin asti, mutta usein se helpottaa jo aikaisemmin.

Lue lisää: Kuvottaa ja väsyttää – nämä ovat alkuraskauden oireet

+ Joskus sen vain tietää, vaikka raskausoireet eivät olisi vielä alkaneet

Joillekin naisille tulee vahva tunne raskaudesta jo kauan ennen plussaa. Jotenkin sen vain alitajuisesti tietää, että nyt tärppäsi, vaikka alkuraskauden oireet eivät vielä asiaa paljastaisikaan.

Muistathan, että kaikki raskausoireet ovat hyvin yksilöllisiä, joten liikaa itseään ei kannata vertailla muihin.

Lue myös: Kaikki alkuraskaudesta – vointi, oireet ja raskauden seuranta

Lue myös: Yllättävät vaikutukset: Näin hormonit muuttavat odottajaa

Lähteet: Just MommiesTerveyskirjastoMedical News TodayNew Kids-CenterPregnancy WeeklyGood to KnowParenting.com

Lue myös

Kommentit (10)

Itselläni alkuraskaus oli täynnä näitä kaikkia! Pahimmat raskausoireet oli ehdottomasti pahoinvointi ja se, että kaikki ruuat ja jopa niiden hajut oksetti ja ällötti

Mun raskauden oireet oli lähinnä päänsärky, pahoinvointi ja väsymys

Lilja kyllähän toi siltä kuulostaa että olet raskaana! Ei raskaustesti näytä plussaa syyttä ja sulla on raskausoireitakin. Voisiko olla tuulimunaraskaus tms? Mene lääkäriin, jooko?

Mulla ainoat raskaus oireet oli palelu ja lämpöily. Ja okei toi että sen vain sitten tiesi (ehkä niistä oireista :D)

mä en tiedä mikä mun kehoa vaivaa, mahassa on ollut paineentuntua, vihlaisuita juuri ennen pissalle menoa, tissit vuotaa ja kuumottelee niin että paita kastuu. En saa tavalliseen raskaustestiin mitään, herkkään testiin kylläkin oudointa tässä on että tää jatkunut aika pitkään jos olisin raskaana olisin jo 12 kyllähän sen testissä pitäisi näkyä netistä kyllä löytää tarinoita että ei oo näkynyt vaikka on ollut raskaana mutta olisi se kyllä erikoista.

Tästä listasta puuttuu esim ne joita minulla on ollut: nännien kuumuus ja ikenien turvotus, punaisuus ja kipu harjatessa (verenkierron lisääntyy), ja toki kohtuun tai emättimeen voi myös voi ihan tuikkia kipeästi, ei pelkästään paineen tunnetta

Monet noista luetelluista ”oireista” johtuvat kyllä ihan kuukautiskierrosta, eli keltarauhashormonin vaikutuksesta ovulaation jälkeen. Kohtu kasvaa ja sen verenkierto lisääntyy, rinnat turpoavat, mielialat vaihtelevat jne., oli raskaana tai ei. Testiäkään ei ole mitään järkeä tehdä hurjan varhaisessa vaiheessa, sillä moni raskaus päättyy melkein heti alettuaan, kun kiinnittynyt munasolu ei vaan lähde kehittymään. Kyse ei silloin ole mistään varsinaisesta keskenmenosta, koska ei ole edes ollutkaan mitään sikiötä tai edes alkiota vielä. Kyllä sen 9 kk päästä huomaa, oliko raskaanavai ei!

Hei! Mitä tehdä kuukautiset myöhässä kohta kolmeviikkoo testi näyttää miinusta

Miettinyt nuita raskausoireita kun ollut etovaa oloa ja nippailua/vihlontaa ala mahalla ja tullut ruskehtavaa tuhrua oisko mahdollista että alkio olis kiinnittynyt??? Kertokaa kokemuksia ja omia oireita??

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X