Raskaus 13.11.2015 Päivitetty 30.08.2021

Raskauden vaiheet: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa

Keskiraskaus eli viikot 13–27 ovat monelle odottajalle energistä, ihanaa kautta. Pahoinvointi ja väsymys ovat väistyneet, eikä vatsa ole vielä liian suuri. Raskauden riskialtein aika on ohi ja vauvan tulo alkaa tuntua todellisemmalta.

Teksti
Jaana Sarkki
Kuvat
Colourbox

Raskausviikot 13–15: Painonnousu ja vauvan sukupuoli

Vauva

Sikiön käsivarret ovat kasvaneet niin, että hän ylettyy imemään peukaloaan. Sikiön aistijärjestelmät kypsyvät kaiken aikaa, ja rustomainen tukiranka rakentuu yhä lujemmaksi. Sormissa ja varpaissakin on jo kynnet. Raskausviikolla neljätoista sikiön ulkoiset sukupuolielimet ovat jo niin kehittyneet, että lapsen sukupuoli voidaan erottaa ultraäänitutkimuksessa. Untuvainen lanugokarvoitus alkaa pikkuhiljaa kehittyä ja peittää ihon kauttaaltaan.

Täydellisimmillään nukkapeite on seitsemännellä kuukaudella, mutta se häviää hiuksia ja kulmakarvoja lukuun ottamatta ennen syntymää. Karvoituksen merkitystä ei tarkkaan tunneta.

Sinä

Moni odottaja nauttii kovasti syömisestä nyt, kun pahoinvoinnit ovat jääneet taakse ja ruoka maistuu taas. Määrän sijasta kiinnitä huomiota erityisesti ravinnon laatuun ja monipuolisuuteen. Muista myös kohtuus, kahden edestä ei tarvitse syödä. Toisilla saattaa iho alkaa kukkia, mutta se tuskin jatkuu läpi raskauden.

Odota hormonitoiminnan rauhoittumista. Moni malttamattomana mahakummun pyöristymistä odottanut äiti saa nyt palkintonsa. Toiset nauttivat kehonsa ulkoisista muutoksista ja tuntevat olonsa naiselliseksi. Toisille alkava tukevoituminen on kauhistus. Kun raskaus alkaa näkyä, yksityisasia muuttuu herkästi kaikkien omaisuudeksi. Moni kokee vatsan ihastelun myös piinallisena.

Lue lisää: 20 kysymystä odottajan ruokavaliosta

Raskausviikot 16–18: Vauva kuulee äidin puheen

Vauva

Vauva on nyt noin 15 cm:iä pitkä, ja hänen kasvonpiirteensä kaunistuvat nenän ja huulten saadessa lopullisen muotonsa. Selkeistä kasvonpiirteistä puuttuu vielä vauvamainen pyöreys. Silmät ovat ulkonevat ja pää on edelleen suuri: se muodostaa vielä kolmasosan koko lapsen pituudesta. Ulkokorvan lehtitaitos aukeaa ja muotoutuu valmiin korvan näköiseksi.

Myös korvan sisäosat ovat kehittyneet. Sikiö pystyy jo 17. raskausviikon lopulla kuulemaan kohtuun äidin puheen sekä sydämen ja suoliston ääniä.

Sinä

Suurin osa äideistä alkaa tuntea vauvansa liikkeet viidennellä kuulla. Uudelleensynnyttäjät ovat saattaneet erottaa perhosten siipien hipaisuja tai pientä kuplintaa muistuttavia tuntemuksia jo 16. raskausviikolla, ensikertalaiset yleensä 2–4 viikkoa myöhemmin.

Moni odottaja puhkeaa hehkuun: iho kuultaa, silmät ovat kirkkaat ja tukka tuuhea. Toisaalta keskiraskauden riesoja voivat olla myös raskausarvet, suonikohjut, peräpukamat, suonenvedot, kuuma olo, valkovuoto, sienitulehdus, ummetus ja edelleen tiheä virtsaamisen tarve.

Lue lisää: Lapsi voi oppia kehtolaulun jo kohdussa

Raskausviikot 19–21: Raskaus yli puolivälin

Vauva

Lapsi on varreltaan vielä hentoinen. Iho on punakka ja ryppyinen, ja sitä peittää lanugokarvoituksen lisäksi valkoinen ja tahnamainen lapsenkina, jota on eniten poimupaikoissa. Kina suojaa lasta hänen nestemäisessä ympäristössään.

Sen lisäksi, että vauva kuulee, hän alkaa myös reagoida kohdun ulkopuolisiin tapahtumiin ja saattaa säpsähtää kovia ääniä.

Sinä

Onneksi olkoon, raskaus on jo yli puolivälin. Kehosi estrogeenipitoisuuden kasvaessa alavatsaasi saattaa näihin aikoihin ilmestyä tumma pystyviiva (linea nigra). Lantiopohjan lihasten harjoittelu auttaa jaksamaan painavan kohdun kanssa ja vähentää synnytyksen jälkeisiä vaivoja. Treenattu emätin myös toipuu synnytyksen venytyksestä hyvin.

Raskausviikon 20. paikkeilla on myös mahdollisuus käydä toisessa kunnallisessa ultraäänitutkimuksessa, niin halutessaan.

Kun raskaus on kestänyt 154 päivää, odottaja voi hakea Kelasta äitysrahaa ja äitiysavustusta, jonka saa joko äitiyspakkauksena tai rahana. Hakemukseen tarvittavan raskaustodistuksen saa neuvolasta.

Keskustele: Miten usein treenaatte lantiopohjan lihaksia?

Raskausviikot 22–24: Vauva liikkuu ja harjoittelee

Vauva

Silmät kehittyvät rakenteellisesti valmiiksi, mutta näkökyky kypsyy vielä pitkään syntymän jälkeen. Vauvan liikkeissä on jo havaittavissa kokonaisvaltaisuutta. Kun kädet liikkuvat, myös jalat liikkuvat. Tämä osoittaa sen, että sikiön hermoradat ovat alkaneet kytkeytyä toisiinsa.

Lapsi venyttelee ja harjoittelee tarttumista sekä vartalon ja raajojen ojentamista. Se on välttämätöntä luuston ja lihaksiston kasvulle.

Sinä

Sikiön jatkuvaa kasvua mukaillen, äidin hormonit jatkavat kehon lihasten ja nivelsiteiden pehmentämistä auttaen näin kehoa sopeutumaan jatkuvaan kasvuun. Sydän tekee enemmän töitä kuin koskaan, pumpatessaan joka minuutti kuutta litraa verta ympäri kehoa.

Toisilla kohtu supistelee enemmän tai vähemmän koko raskausajan. On myös naisia, joiden kohtu supistelee ensi kertaa vasta synnytyksessä. Kun supistus tulee, vatsakumpu kiristyy hetkeksi aivan kovaksi, kunnes vatsan pinta palautuu taas pehmeäksi. Harjoitussupistukset eivät ole kipeitä eivätkä vaarallisia.

Odottajan painonnousu raskauden aikana on erittäin yksilöllistä. Yleensä pienikokoisten naisten paino nousee 8–9 kiloa, kookkailla 10–15 kiloa – keskimäärin noin 12 kiloa.

Lue lisää: Supistukset raskauden aikana ovat osalle arkipäivää

Raskausviikot 25–28: Raskausarvet riesana

Vauva

Vauva on jo sen kokoinen, että liikkuminen kohdussa alkaa olla hankalaa. Tukalaa vauvalla ei silti ole, sillä hänen tukirankansa on yhä pehmeä ja taipuu ahtaudessa uskomattomille mutkille. Lapsi myös avaa ensi kertaa ripsien reunustamat luomensa. Kun lapsi ei voi enää tehdä voltteja, hän testaa tasapainoaistiaan vaihtelemalla asentojaan. Äiti tuntee liikkeet järistyksinä, jotka siirtävät mahakumpua puolelta toiselle. Jumppa auttaa lapsen hermostoa kypsymään ja on perusta motoriikan kehitykselle.

Sinä

Moni saa ensimmäiset raskausarpensa näillä paikkeilla. Niitä voi esiintyä rintojen ja lantion seudulla sekä reisissä. Myös suonenvedot jaloissa ovat yleisiä. Huolehdi erityisesti kalkin saannistasi. Matkaillessa odottajan on syytä huolehtia hygieniasta samoin kuin valikoida syömisensä tavanomaista tarkemmin.

Myös lentäminen aiheuttaa omat rajoituksensa odottajalle. Mannertenvälisiä lentoja ei suositella enää 28. raskausviikon jälkeen. Euroopan maihin voi
lentää viikolle 36 ja Pohjoismaihin viikolle 38 saakka. Loppuraskaudesta odottaja tarvitsee lentomatkailua varten myös lääkärintodistuksen siitä, että raskaus on sujunut normaalisti.

Jos aiot hakea vauvalle vakuutusta jo raskausaikana, hae vakuutus mahdollisimman aikaisin, sillä äidin terveydentila vaikuttaa vakuutuksen myöntämiseen ja sen ehtoihin.

Lue lisää: Vauvan vakuuttaminen

Keskustele: Miettikää, mistä otatte vauvavakuutuksenne

Lue myös:

Näin äidin keho ja vauva muuttuvat alkuraskaudessa

Näin äidin keho ja vauva muuttuvat loppuraskaudessa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X