Raskaus ja masennuslääkkeet? ”Jos lääkitys on alkanut ennen raskautta, sitä pääsääntöisesti jatketaan – omatoimisesti ei pidä missään nimessä lopettaa”
Kun kyseessä on äidin ja sikiön kokonaishyvinvointi, yleensä lääkehoidon jatkaminen on jopa suotavaa. Lääketieteen tohtori kertoo, mitä asioita tulee ottaa huomioon.
Masennuslääkitys raskauden aikana on melko yleistä: noin 10 prosenttia odottavista äideistä käyttää masennus- ja mielialalääkkeitä.
Raskaaksi tulevalla lääkkeiden käyttäjällä kuitenkin tulee usein ensimmäiseksi mieleen epäilys, voiko niitä käyttää raskauden aikana, ovatko ne turvallisia sikiön kannalta, pitäisikö lääkitys pikimmiten lopettaa?
– Lähtökohtaisesti masennuslääkkeitä pidetään varsin turvallisina raskaana olevalle, ja on olemassa monta tutkittua, odottajille sopivaa valmistetta, vastaa lääketieteen tohtori, dosentti Maarit Leinonen.
– Ihannetilanne tietysti olisi, että jo raskautta suunnitellessa olisi mahdollisuus keskustella lääkärin kanssa käytössä olevasta lääkkeestä ja vaihtaa mahdollisesti haitallinen valmiste toiseen. Masennuslääkkeiden kanssa tosin tulee harvoin tilanne, että lääkettä joutuu vaihtamaan.
Tosielämässä ei ole aina mahdollisuutta suunnitella elämää etukäteen, vaan raskaus voi alkaa yllättäen tai mahdollisuutta lääkärikontaktiin ei ole. Siinäkään tapauksessa ei tarvitse hätääntyä – eikä edes silloin, vaikka käytössä olisi vähemmän tutkittu, vaihdettavaksi suositeltu lääkevalmiste.
Leinonen painottaa, että sikiönkehityksessä on lukemattomia suojaavia tekijöitä, jotka estävät esimerkiksi lääkehaittojen realisoitumista.
– Sikiönkehitys on hämmästyttävän moniulotteinen prosessi, emmekä edes tiedä kaikkia niitä mekanismeja, jotka suojaavat sikiötä ulkoisilta vaurioilta ja esimerkiksi lääkehaitoilta. Kuvaavaa on, että enemmistö niistäkin raskauksista, joissa on käytetty tunnetusti sikiöhaitallista keskushermostolääkettä esimerkiksi epilepsiaan, päättyvät täysin terveen vauvan syntymään.
Lue myös: Raskausajan masennus – jopa yleisempää kuin synnytyksen jälkeinen masennus
Hyödyt ja haitat puntarissa
Masennuslääkkeitä käyttäneiden äitien vauvoilla voi syntymän jälkeen esiintyä lieviä lääkkeeseen liittyviä oireita, kuten ärtyneisyyttä, hengitysvaikeutta ja lisääntynyttä jäntevyyttä. Ne ovat kuitenkin ohimeneviä haittoja.
Joillakin valmisteilla on todettu mahdollisesti lisääntynyttä synnynnäisten sydänvikojen, autistmin ja ADHD:n riskiä, mutta näissäkin tapauksissa mahdollisten muiden syiden vaikutusta ei ole voitu sulkea pois.
Leinonen muistuttaa, että masennuslääkkeiden kohdalla joudutaan aina punnitsemaan, kumpi riski on suurempi, lääkkeiden käyttö vai hoitamaton masennus. Mitä vaikeampi masennus, sitä herkemmin vaaka kallistuu siihen, että lääkkeitä käytetään.
– Jos lääkitys on alkanut ennen raskautta, sitä pääsääntöisesti jatketaan raskauden aikana. Lääkäri myös arvioi, onko annostusta mahdollisesti tarpeen nostaa, kuten joskus voi käydä raskauden aiheuttamien, psyykelääkkeiden vaikutusta muuttavien fysiologisten muutosten takia.
Lue myös: Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsinyt Reena: ”En pystynyt edes viemään roskapussia”
Lopettaminen aina lääkärin ohjeiden mukaan
Entä jos kuitenkin haluaa lopettaa masennuslääkkeen käytön raskaaksi tultuaan?
– Ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä siihen tahoon, jossa oma hoitosuhde on tai neuvolaan. Lääkäri arvioi aina tapauskohtaisesti, onko edellytyksiä purkaa tai keventää lääkitystä vai aiheuttaako se liian suuria riskejä masennuksen uusiutumiselle, Leinonen neuvoo.
Lopettaminen voi tulla kyseeseen esimerkiksi tilanteissa, joissa oireet ovat olleet poissa jo hyvin pitkään ja lääkitys on ikään kuin jäänyt päälle, ilman että sen tarpeellisuutta on arvioitu. Myös tällaisissa tapauksissa päätöksen tekee aina lääkäri ja antaa ohjeet lääkityksen asteittaiseen lopettamiseen.
– Omatoimisesti ei lääkitystä pidä missään nimessä lopettaa, paitsi vierotusoireiden, myös masennuksen uusimisriskin vuoksi, painottaa Leinonen. Hän muistuttaa, että äidin psyykkinen hyvinvointi on erittäin tärkeä raskauden aikana ja vauvan syntymän jälkeen. Se vaikuttaa niin raskauden aikaiseen hyvinvointiin kuin vuorovaikutukseen vauvan kanssa.
Positiivisen raskaustestin jälkeen tehty omatoiminen lääkkeen lopetus voi pahimmillaan aiheuttaa tilanteen, että masennus uusiutuu juuri silloin, kun sitä kaikkein vähiten kaivattaisiin: loppuraskaudesta ja vauvan syntymän aikoihin.
Anna.fi: Masennus ei parane tsemppaamalla – 5 lausetta, joista on masentuneelle oikeasti apua
Neuvolasta ei-lääkkeellistä apua masennukseen
Toisaalta raskauden aikainen hoitamaton mielenterveydenhäiriö kuten masennus voi altistaa niin raskauskomplikaatioille kuten ennenaikaiselle synnytykselle kuin riskikäyttäytymiselle raskauden aikana: tupakoinnille, päihteiden käytölle, huonoille elintavoille, infektioille altistumiselle.
Tällöin riskit sikiön turvalliselle kehitykselle ovat huomattavia. Masennus myös liittyy odottajan vähäisempään neuvolapalvelujen käyttöön.
– Se on harmi, sillä raskaus nimenomaan on aikaa, jolloin masennusta sairastavalla on normaalitilannetta paremmat mahdollisuudet saada hoitoa. Neuvolassa pyritään pitämään mahdollisimman hyvä huoli äidistä ja syntymättömästä lapsesta, ja väylä on auki moniin matalan kynnyksen terapiapalveluihin ja lääkärin apu lähellä.
Neuvolan tarjoamia terapiapalveluja kannattaa käyttää kaikissa mielenterveyden ongelmissa, niin myös masennuksessa.
Joskus odottajan ennen raskautta alkanut masennuslääkkeiden syönti voi kertoa siitä, että psykoterapeuttiset hoitomuodot eivät ole riittäneet tai niitä ei ole ollut saatavilla. Neuvolan kautta voi avautua ei-lääkkeelliseen hoitoon lisää vaihtoehtoja.
– Ainahan masennuksen hoito ei välttämättä edes ole psykoterapiaa, vaan muuta tukea arjessa selviämiseen, mikä lisää äidin hyvinvointia. Myös erilaiset vertaistukiryhmät ja kriisipalvelut voivat auttaa mielialan ongelmissa, Leinonen huomauttaa.
Jaa oma kokemuksesi