Lähes jokaiselle odottajalle tuttu vaiva – Näin hoidat raskausajan ummetuksen
Raskausajan ummetus on odottajan harmillisen tavallinen seuralainen. Ummetuksen hoidossa on kolme kulmakiveä, joilla vaivan saa kuriin: ravitsemus, veden juominen ja liikunta.
Ummetus ja raskaus ovat ikävä, mutta yleinen yhdistelmä. Jo alkuraskauden pahoinvointi saattaa muuttaa syömistä niin, että uloste kovettuu.
Lisäksi raskausaikana relaksiini-hormoni hidastaa suolen toimintaa, ja ruoka kulkeutuu hitaammin sen läpi. Se on vauvan kannalta hyödyllistä, sillä ravintoaineet ehtivät imeytyä paremmin ja kulkeutua istukan läpi sikiöön. Hidastuneen ruoansulatuksen seuraus on usein raskausajan ummetus.
Loppuraskaudessa vaiva on yleensä pahimmillaan, sillä kasvava kohtu painaa suolistoa ja estää sen liikettä. Myös raskausaikana mahdollisesti tarvittava rautalääke voi pahentaa odottajan ummetusta.
Ummetuksen hoidossa on kolme kulmakiveä: ravitsemus, veden juominen ja liikunta.
Riittävästi täysjyvää ja hedelmiä
Jos odottaja kärsii ummetuksesta, kannattaa ensimmäisenä huolehtia siitä, että ravinto on riittävän kuitupitoista. Lisää ruokavalioosi täysjyväviljatuotteita, marjoja, pähkinöitä, kasviksia ja juureksia.
– Hedelmistä ummetukseen auttavat erityisen hyvin esimerkiksi päärynä ja luumu. Puuroihin ja jogurttiin voi lisätä leseitä tai auringonkukansiemeniä, terveydenhoitaja Tuula Kangas vinkkaa.
Tuotteiden kuitupitoisuus selviää tuoteselosteesta. Esimerkiksi leipä on runsaskuituista, kun sadassa grammassa leipää on yli kuusi grammaa kuitua.
Ummetus ja raskaus: Vesi on odottajalle tarpeen
Veden juominen on tärkeä keino ehkäistä ummetusta: odottaja tarvitsee jopa 1,5-2 litraa vettä päivässä.
Vettä kannattaa juoda heti aamulla ensimmäiseksi tyhjään vatsaan lasillinen tai pari. Sokeripitoiset juomat pahentavat ummetusta, joten niitä ei kannata suosia.
Lue lisää ummetuksesta ja vatsavaivoista.
Liikunta tekee vatsalle hyvää
Päivittäinen liikunta aktivoi suolen toimintaa. Ummetus onkin usein pahimmillaan vasta loppuraskaudessa, kun liikkuminen käy työlääksi.
Jos kärsit raskausajan ummetuksesta, kannattaa liikuntaa pyrkiä lisäämään mahdollisuuksien mukaan. Kun raskaus on pitkällä, voi uiminen olla hyvä liikuntamuoto, sillä vesi kannattelee mukavasti.
Pitkä paikallaan olo pahentaa yleensä ummetusta, joten pyri tauottamaan istumista.
Lue lisää raskaudesta ja liikunnasta.
Lääkehoitona kuitupitoiset ravintolisät
Jos kuidun lisääminen ruokavalioon ja muut lääkkeettömät hoitokeinot eivät auta ummetukseen, kannattaa kokeilla kuitupitoisia ravintolisiä, kuten psylliumia tai esimerkiksi Vi-Siblin-valmistetta. Näiden kaveriksi tarvitaan riittävästi nestettä.
– Lempeä lääke on myös apteekista saatava magnesiamaito, joka auttaa ummetuksen lisäksi myös närästykseen ja suonenvetoon. Jotkut voivat hyötyä myös laktuloosivalmisteista ummetuksen hoidossa, niitä ovat esimerkiksi Levolac tai Duphalac, Tuula Kangas sanoo.
Jos tilanne menee erityisen hankalaksi, muitakin keinoja on olemassa.
– Toimimaton suoli voi tehdä olon tuskalliseksi. Joskus voi olla, että tilanne täytyy laukaista pienoisperäruiskeella, jotta päästään hoidon alkuun, Kangas kuvaa.
Lue lisää loppuraskauden vaikeasta ummetuksesta.
Ummetus ja raskaus voivat johtaa peräpukamiin
Joskus raskausajan ummetus johtaa myös kipeisiin peräpukamiin, joita voi hoitaa apteekista saatavilla reseptivapailla voiteilla. Varmista kuitenkin, että tuote sopii raskaana olevalle.
Peräpukamat saattavat olla sitkeä vaiva, ne voivat olla kipeitä vielä hyvän aikaa synnytyksen jälkeenkin. Voiteiden lisäksi pukamiin auttaa viileä vesi.
Odottajalla saattaa ilmetä myös äkkinäisiä, poikkeavia vatsavaivoja. Tällöin kannattaisi koettaa erottaa toisistaan suolistoperäinen vatsakipu ja gynekologinen alavatsakipu.
– Lääkäriin kannattaa lähteä, jos vatsakipu on uusi, poikkeava ja kova, Tuula Kangas opastaa.
Keskustele ummetuksesta ja raskaudesta
Jaa oma kokemuksesi