Raskaus 05.04.2015 Päivitetty 29.09.2021

Seksiä raskaana? 7 kysymystä ja vastausta

Onko raskaana turvallista harrastaa seksiä? Voiko sikiötä vahingoittaa? Milloin seksiä pitää välttää? Lue, mitä pitää ottaa huomioon ja mitä jättää huomiotta.

Teksti
Else Turunen
Kuvat
Pixabay
4 kommenttia

Moni odottaja miettii, millaista seksiä raskaana uskaltaa harrastaa. Selvitimme vastaukset seitsemään yleiseen kysymykseen.

Millainen seksi on raskaana turvallista?

Seksi on turvallista, kunhan naisen alavatsalle ei kohdistu suurta painetta. Kun vatsa kasvaa, painoa vatsalle ei voi laittaa, mutta esimerkiksi kylkiasento ja yhdynnät takaapäin ovat edelleen mahdollisia.

Yhdyntöjen lisäksi kannattaa miettiä muita seksitapoja: hyväilyjä käsin, seksivälineitä tai suuseksiä.

Miksi seksistä puhuminen nolottaa?

Avoimus on tärkeää ja seksistä ja parisuhteesta kannattaisi yrittää puhua sekä puolison kanssa että tarvittaessa neuvolassa tai lääkärissä.

Kerro kumppanillesi, millaiset asiat tuntuvat sinusta hyvältä ja millaiset ahdistavat, mistä saat iloa.

Mieheni pelkää, että vahingoittaa sikiötä

Sikiö on kohdun sisällä suojassa eikä säikähdä siitä, että peniksen työntää emättimeen. Seksi raskausaikana voi turvallisesti olla hyvinkin kokeilevaa ja villiä, vain luovuus on rajana.

Keskustelussa: Olen raskaana, eikä mies halua seksiä

Milloin pitää välttää seksiä raskaana?

Yhdyntöjä ei suositella, jos raskaana oleva nainen vuotaa verta tai hänellä on voimakkaita ennenaikaisia supistuksia.

Lääkäri voi kieltää yhdynnät, jos äidin terveyttä tai raskautta pitää lääketieteellisestä syystä erityisesti suojella. Syynä voi olla esimerkiksi kohdun kaulaosan heikkous tai tukiompeleet kohdun suulla.

Voinko harrastaa seksiä raskaana, jos minua supistelee?

Seksiä voi harrastaa, jos supistukset eivät ole voimakkaita. Synnytys ei käynnisty pienistä supistuksista.

Harjoitussupistuksia esiintyy hyvin varhain ennen synnytysaikaa, eikä niillä ole tekemistä varsinaisten synnytyssupistusten kanssa. Synnytys käynnistyy vasta kun luonto on siihen valmis, eikä sitä voi käynnistää yhdynnällä esimerkiksi puolessa välissä raskautta.

Saako virtsatietulehduksen helposti, jos harrastaa seksiä raskaana takaapäin?

Virtsatietulehdukset ovat melko yleisiä raskausaikana. Monesti oireettomana esiintyvä tulehdus saattaa provosoida supistuksia ja siksi virtsanäytteitä tutkitaan neuvola- ja lääkärikäyntien yhteydessä.

Mitään asentoja ei kannata välttää tulehduksen pelossa tai muutenkaan, vaan seksiä kannattaa harrastaa rohkeasti ja leikitellen.

Voiko suuseksiä harrastaa? Voiko emätin vuotaa?

Suuseksiä voi hyvin harrastaa, jos siitä pitää. Se on hyvä puolison hellintäkeino myös silloin, kun emätinyhdyntä on kiellettyä.

Emätin vuotaa normaaliraskauden aikana, kun valkovuoto lisääntyy. Veriset niukat vuodot ovat alkuraskaudessa melko tavallisia. Jos vuodot huolettavat, yhdynnästä kannattaa pidättäytyä siihen asti, kunnes lääkäri on tutkinut tilanteen ja antanut hoito-ohjeet.

Entä jos vain tuntuu, etten jaksa harrastaa seksiä raskaana?

Jokaisella on oikeus kieltäytyä seksistä, mutta se kannattaa tehdä niin, ettei loukkaa tai torju toista tylysti.

Seksi raskausaikana on upea juttu, joka tekee hyvää mielialalle, fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnille sekä pariskunnan keskinäisille väleille. Läheisyydelle kannattaa antaa tilaisuuksia ilman suorittamispaineita.

Asiantuntijana kätilö Heidi Leivoja, HUS Porvoon sairaala. Lähteinä myös: Terveyskirjasto ja Väestöliitto

Lue myös:

Raskaus ja seksi: Tiesitkö nämä 8 asiaa seksistä raskauden aikana?

Odottava äiti, älä pelkää seksiä! Vinkit seksuaalisen itsetunnon vaalimiseen

7 toimivaa seksiasentoa myös silloin, kun olet 40. viikolla raskaana

Lue myös

Kommentit (4)

Toisessa jutussa kyllä todettiin että verinen vuoto on normaalia jossain vaiheessa raskautta. Eli siis onko nyt kyse tiputtelu-vuodosta vai siankurkusta-vuodosta mitä artikkelissa tarkoitetaan? Ei kai se ole tarkotus että jokaisen veritipan jälkeen juostaan lääkärille tarkistuttamaan josko viellä voi sekstailla? Ja ihmettelen kyllä tota suuseksikysymystä… Siis kysyykö joku tollasta ihan tosissaan? Mitä ihmettä varten mies ei voisi nuolla? Jos penis yhdynnässä ei normaalitilanteessa vahingoita vauvaa niin en ole kyllä kuullut että kukaan saisi kieltäkään niin syvälle että siitä voisi olla sikiölle mitään haittaa. Ainoa mikä tulee mieleen milloin suuseksi olisi vahingollista niin jos toisella on joku aktiivinen herpes (en sillon harrastaisi muutenkaan) tai jos saa niin voimakkaita orgasmeja että se voi laukasta supisteluja, mutta ei sekään kai ole mahdollista ennen loppuraskautta… Joten todellakin puoliso saa helliä minua niin paljon kun jaksaa ennenkun lapsi tulee. Sen jälkeen kuulemma pitää tyytyä pikapanoihin ja ne ei kyllä innosta :(

Onko se kiva

ei

testi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X