äiti ja melukylän lapset - Banneri

Olen kärsinyt ikävästä raskausajan vaivasta, nimittäin turvotuksesta. Varsinkin sormet ja nilkat tuntuvat olevan jatkuvasti turvoksissa ja välillä olo on aika tukalakin. Pitkin päivää joudun ottamaan sormuksia pois (ja välillä ne on monta päivää pois sormista), mitä en ole missään edellisessä odotuksessa joutunut tekemään. Turvotusta ei itsellä ole vain illoissa, vaan välillä sitä on myös pitkin päivää.

Koska moni odottaja tästä kärsii, päätin kirjoittaa siitä, miten voi koittaa vähentää turvotusta raskauden aikana. Ainakin itse olen näitä testannut ja osan jopa todennut auttavan. Mutta koska jokainen on erilainen, toimii meillä tietysti eri jutut. Mutta näitä kannattaa ainakin koittaa, sillä se sitten selviää, mikä voisi toimia omalla kohdalla.

Kannattaa testata esimerkiksi näitä vähentämään turvotusta

Ensimmäisenä suosittelen juomaan paljon vettä, useamman lasillisen ja mieluiten minimissään toista litraa päivässä, mieluiten ylikin. Itse huomaan, jos jätän juomisen vähemmälle, on turvotus heti voimakkaampaa. Välillä arjen kiireessä se vesi kuitenkin unohtuu. Niinpä olen koittanut jättää vesilasin näkyvälle paikalle, jotta muistaisin juoda usein.

Liika suolaisen ruuan syöminen lisää itselläni ainakin turvotusta huimasti. Varsinkin jos niitä erehtyy syömään illalla. Yksi heikkouteni on nyt ollut sipsit ja ne vasta suolaisia ovatkin. Kyllä huomaa kun niitä on tullut syötyä. Tuntuu kuin koko kroppa turpoaisi kuin pullataikina. Kannattaa siis välttää liian suolaisia ruokia tai ainakin syödä niitä kohtuudella. Tämän koitan itsekin muistaa, toteutus on sitten eri asia.

Olen kuullut, että ananaksen syöminen vähentäisi turvotusta. Itse olen välillä ostanut ananasta vain siitä syystä, jotta saisin sillä tapettua makeanhimoani. En sitten tiedä pitääkö ananaksen olla tuoretta vai käykö suoraan purkista ja että kuinka paljon ja usein sitä ananasta pitää syödä jotta se tehoaa. Pitääkin ottaa testiin, että syö sitä viikon verran joka ilta ja katsoo onko siitä apua. Myös kurkun pitäisi vähentää turvotusta. Taidan siis vaihtaa suklaat noihin kahteen pikimmiten, tai ainakin yrittää.

raskaus ja turvotus

Monesti kun sormia turvottaa paljonkin nostan kädet suoraksi kohti kattoa. Turvotuksen aiheuttama paineen tunne sormista alkaa kadota heti. Samalla puristan käsiäni hieman nyrkkiin ja avaan. Tuota liikettä toistan muutaman kerran. Lasken kädet alas ja nostan jälleen ylös. Ainakin hetkellistä helpotusta olen tuosta saanut. Jos taas nilkat turpoavat niin, että sukista jää nilkkoihin huomattavat painautumat, nostan jalat ylös. Se auttaa yhtä nopeasti kuin käsien nostaminen ylös. Jos turvotus taas tulee päivällä, olen käynyt suihkuttamassa jalkoja viileällä vedellä, joka sekin tuntuu auttavan hyvin.

Sopivasti lepoa ja liikuntaa

Liian pitkään seisomista tai istumista kannattaa myös välttää. Tai jos sellaista mahtuu paljon päiviin, kannattaa asentoa vaihtaa usein. Pieni venyttely tai nilkkojen pyörittely päivän aikana ei ole ollenkaan pahitteeksi. Itse ainakin huomaan pyöritteleväni nilkkoja heti kun turvotus alkaa vähääkään vaivata.

Liikkeessä pysyminen esimerkiksi kävelylenkin muodossa tekee myös hyvää, ainakin jaloille. Käsissä puolestaan se jopa välillä pahentaa turvotusta. Silloinkin olen sitten kesken lenkin nostanut käsiä ylös, jolloin turvotus on helpottanut. Talvella siihen auttaa myös se, kun ottaa hanskat pois ja viileän ilman vuoksi turvotus helpottaa. Liikunnan lisäksi kannattaa muistaa myös levätä ja kuunnella mitä se oma kroppa juuri sillä hetkellä tarvitsee.

Pukeutumisellakin on väliä. Ei siis kannata pukea päälle yhtään mitään, joka kiristää tai puristaa inhottavasti. Itse olen lainannut välillä mieheltä housuja, jotka eivät purista mistään. Olen ollut paljon ilman sukkia pelkät villasukat jalassa ja rintaliivitkin ovat jääneet usein kaappiin. Ei ainakaan kannata pitää mitään puristavia housuja, tai turvotus jaloissa on taattu. Tosin tuntuu niistä löysistäkin sukista jäävän välillä renkaat nilkkoihin, kun oikein turvottaa.

On muuten jännä huomata, että monet kärsivät turvotuksesta raskausaikana pahimmillaan aina kesäaikaan. Itselläni taas se turvotus on ollut voimakkainta juuri kevätvauvoja odottaessa. Mistäköhän sekin mahtaa oikein johtua?

Kannattaa kuitenkin muistaa, että joskus se turvotus ei ole harmitonta, vaan kyseessä voi olla merkki alkavasta raskausmyrkytyksestä. Kannattaa siis tarkkailla oireita ja soittaa neuvolaan, jos turvotus alkaa huolestuttamaan.

Oletko sinä kärsinyt raskaana ollessa turvotuksesta? Mikä siihen auttoi parhaiten?

Kommentit (2)

Olen kärsinyt! (Tosin minulla on ollut myös kolme kertaa raskausmyrkytys)
Itse menin turvotuksen ehkäisyssä niinkin pitkälle, että leivoin itselleni suolatonta leipää. Ei auttanut, eikä näin jälkeenpäin arvioituna ollut minkään arvoista.
Juoda pitää paljon (mikä tietysti johtaa tolkuttomaan vessassa juoksuun). Samoin liikunta ylläpitää aineenvaihduntaa.
Ananaksen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä se nostaa verensokeria. Että ei nyt ihan tolkuttomasti voi syödä sitäkään. Kurkku on yli 90 prosenttisesti vettä, joten edullisemmin saman vaikutuksen saa toki juomalla vesijohtovettä. Mutta onhan kurkku mitä parahinta naposteltavaa.
Jalat koholle ei varsinaisesti estä nesteen kerääntymistä, mutta helpottaa toki.

Voi ei, todella ikävä, että noin monta kertaa ollut vielä tuo raskausmyrkytys. 🙁
Juu vessassa saa kyllä ravata, kun juo paljon. Mutta heti kyllä huomaa jos on juonut liian vähän. Pitääkin muistaa tuo ananaksen syömisen kanssa, joten enemmän sitten sitä kurkkua. Ja jos veden juominen välillä tökkii, on tuo kurkku ihan hyvä vaihtoehto 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X