Raskaus 06.05.2022

Raskausdiabetekseen on kehitetty riskipisteytys – näin elintapaneuvonta auttoi tutkittavia

Diabetesriski on mahdollista kumota, jos siihen puututaan tarpeeksi varhain.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Raskausdiabetes todetaan Suomessa jo joka viidennellä odottajalla. Raskausdiabetes aiheuttaa terveysriskin niin odottajalle kuin sikiölle, joten sen ehkäiseminen on valttia.

Nyt tutkijat ovat kehittäneet geneettisen riskipisteytysmallin. Sen avulla voidaan löytää odottajat, jotka hyötyisivät eniten elintapaneuvonnasta.

Lue myös: Puhkesiko raskausdiabetes? Näin hoidat sen hyvin

Ehkäisemällä raskausdiabetesta voidaan myös ehkäistä diabeteksen puhkeamista synnytyksen jälkeen, sillä raskausdiabetes lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen myöhemmin elämässä.

Sikiön tapauksessa riski liittyy hyvin suureen kokooon. Erittäin kookas sikiö voi aiheuttaa synnytystilanteessa komplikaatioita, kuten synnytysvaurioita ja sikiön hapenpuutetta.

Tutkimuksessa riskiodottajat saivat tukea ja neuvontaa muun muassa liikuntaan. Kuvituskuva.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa tarjottiin elintapavalmennusta niille odottajille, joiden katsottiin olevan suuressa riskissä sairastua diabetekseen. Tähän kuului liikunta- ja ruokavalioneuvontaa raskauden ja synnytyksen jälkeisen vuoden ajan.

Tutkittavilta laskettiin geneettinen riskipisteytys. Kävi ilmi, että tyypin 2 diabeteksen riskipisteet olivat yhteydessä kohonneisiin glukoosiarvoihin keski- ja loppuraskaudessa sekä vuosi synnytyksen jälkeen.

– Korkeamman pistemäärän saaneilla oli myös enemmän raskausdiabetesta ja esidiabetesta sekä diabetesta vuosi synnytyksen jälkeen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Emilia Huvinen kertoo tiedotteessa.

Lue myös: Raskausdiabeetikoilla on suurentunut riski sikiön hapenpuutteeseen, osoittaa uusi suomalaistutkimus

Elintapaneuvonnasta hyötyivät vain ne, joilla on kaikista suurin diabetesriski

Liikkumisen ja ravitsemuksen ohjaaminen tehosi tutkimuksen mukaan vain niiden odottajien diabetesennusteeseen, keillä oli kaikista suurin perinnöllinen riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Tulokset ovat maailmanlaajuisesti kiinnostavia, sillä raskausdiabetes ei ole vain suomalaisten odottajien ja sikiöiden uhka.

Ennaltaehkäisytoimia kannattaisikin tutkimuksen tulosten perusteella suunnata ennen kaikkea korkeimman riskin odottajiin.

– Samalla on tärkeää huomata, ettei perinnöllinen arpamme ole ”kiveen hakattu totuus” diabeteksen suhteen. Terveellisten elintapojen avulla myös suuren perinnöllisen diabetesriskinsä vaikutuksen voi kumota, Huvinen kannustaa.

Kommentit (1)

Tekstistä lainattua:
”Terveellisten elintapojen avulla myös suuren perinnöllisen diabetesriskinsä vaikutuksen voi kumota, Huvinen kannustaa.”

Ihan näin yksinkertaista tämä ei kuitenkaan valitettavasti ole. Minulla on ollut molemmissa raskauksissa raskausdiabetes. Minulle ei missään vaiheessa ole selvinnyt, mitä olisin voinut tehdä toisin. Syön todella terveellisesti, liikun päivittäin, BMI ennen raskauksia oli 19 (ja on edelleen nyt raskauksien jälkeen). Syön paljon kasviksia, saan reippaasti kuituja, proteiinia sopivasti. En pidä makeasta, en herkuttele nopeilla hiilareilla enkä sokerilla. Olen aina ollut hoikka ja urheilullinen. Silti vaan raskausdiabetes vaivasi ja aika pahasti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X