Raskaus 10.10.2024

Saako Heimlichin otetta tehdä raskaana olevalle? Näin vastaa lääkäri

Samat ensiapuohjeet pätevät niin raskaana oleviin kuin muihin aikuisiin. Odottajan hoitaminen on myös paras tapa varjella vauvaa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Heimlichin ote on ensiaputoimenpide, jolla pyritään poistamaan vierasesine tukehtumisvaarassa olevan henkilön hengitysteistä.

Heimlichin otteessa asetutaan autettavan taakse, laitetaan toinen käsi nyrkkiin pallean kohdalle ja tartutaan nyrkkiin toisella kädellä. Sitten nykäistään rivakasti niin, että paine kohdistuu samaan aikaan sekä taakse- että ylöspäin.

Ensihoidon osastonylilääkäri Heini Harve-Rytsälä HUSista kertoo, että Heimlichin otteen saa hätätilanteessa tehdä myös raskaana olevalle riippumatta siitä, miten pitkällä raskaus on.

– Ensiapuohjeet ovat samoja raskaana oleville kuin muillekin aikuisille. Lähtökohtana on se, että syntymättömän vauvan parasta hoitoa on äidin paras hoito. Jos äidillä on vierasesine hengitysteissään ja hän ei saa kunnolla happea, ei vauvakaan saa kunnolla happea.

Oikein tehtynä Heimlichin otteesta ei muutenkaan aiheudu haittaa sikiölle. Vaikka kohdun pohja ulottuu ylävatsaan asti loppuraskaudessa, nykäyksen paine kohdistetaan ylöspäin miekkalisäkkeeseen eikä kohtuun.

Heimlichin ote on viimeinen keino

Harve-Rytsälä tähdentää, että Heimlichin otteeseen tulee turvautua vasta, kun muut toimenpiteet eivät ole auttaneet – oli tukehtumisvaarassa oleva henkilö raskaana tai ei.

Ensisijaisesti vierasesine yritetään poistaa aikuisen hengitysteistä niin, että ylävartaloa taivutetaan alaspäin ja lyödään kämmenellä lujasti lapaluiden väliin yskimisen tehostamiseksi.

– Jos lyönnit lapaluiden väliin eivät auta ja hengitystiet ovat niin tukossa, että ihminen ei pysty puhumaan ja pahimmillaan taju alkaa jo hämärtyä, muuta vaihtoehtoa kuin Heimlichin ote ei ole.

Ensiavun antamista ei tule Harve-Rytsälän mukaan arastella, vaikka autettava olisi raskaana. Todennäköisesti enemmän vahinkoa aiheutuu siitä, ettei tee mitään.

Maallikko ei pysty tekemään muuta kuin lyömään tukehtumisvaarassa olevaa selkään, soittamaan hätänumeroon ja suorittamaan Heimlichin otteen. Jos henkilö menee elottomaksi, tulee aloittaa elvytys.

Harve-Rytsälä huomauttaa myös, että tukehtumisvaarassa olevalle vauvalle tai pikkulapselle ei saa tehdä Heimlichin otetta samoin kuin aikuiselle. Pikkulasta tai vauvaa käsitellessä otteet ovat hellempiä: lapsi asetetaan selälleen aikuisen syliin ja rintalastan päältä painetaan sen verran, että rintalasta joustaa alaspäin.

Lohdullinen viesti lääkäriltä

Mikäli ruokaa päätyy henkitorveen yksin ollessa eikä tilanne pian helpota, olisi hyvä soittaa hätänumeroon 112 vielä, kun pystyy puhumaan.

– Olisi myös tärkeää hakeutua ihmisten ilmoille eikä esimerkiksi piiloutua vessaan yskimään, Harve-Rytsälä toteaa.

Harve-Rytsälä painottaa, että terveen aikuisen ihmisen tukehtuminen ruokaan tai muuhun vierasesineeseen on äärimmäisen harvinaista. Kuolemaan johtavissa tapauksissa on useimmiten taustalla jokin nielemistä vakavasti vaikeuttava neurologinen sairaus tai päihtymystila.

– Raskaana moni asia huolettaa, mutta tätä ei tarvitse pelätä tai miettiä, uskaltaako yksin enää syödä. Onneksi nielemisrefleksissä on turvamekanismeja: jos ruokaa meinaa mennä väärään kurkkuun, yleensä kurkun kansi ehtii sulkeutua. Ja jos henkitorveen pääsee jotain, alkaa automaattisesti yskittää.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X