Raskaus 03.06.2021 Päivitetty 07.09.2021

Laura Lepistö joutui ”kuuluisille käyrille” ja makaa selällään ensi kerran loppukesästä – tästä postauksessa on kyse

Laura Lepistön raskaus on edennyt viikolle 34. Selällään nukkuminen on sallittua seuraavan kerran loppukesästä.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Sampo Korhonen

Ex-taitoluistelija Laura Lepistö, 33, kertoo joutuneensa ”Naistenklinikan kuuluisille käyrille” uusimmassa Instagram-postauksessaan. Käyrillä tarkoitetaan sykekäyrää, jolla seurataan raskausaikana sikiön sydänääniä.

– Opittiinpa neuvolahoitajan kanssa että selällään maataan seuraavan kerran sitten loppukesästä, Lepistö kirjoittaa.

Selällään nukkuminen ei ole suositeltavaa raskausvatsan kasvettua. Tutkimuksissa on havaittu, että selällään nukkuminen loppuraskaudessa liittyy istukan verenkierron heikentymiseen sekä suurentuneeseen sikiökuoleman vaaraan.

Lepistö onneksi kertoo julkaisunsa ohessa, että sekä hän että vatsassa kasvava vauva voivat hyvin.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Laura Lepistö (@lauralepisto) jakama julkaisu


Lepistö ja hänen aviopuolisonsa Tommi Huovinen odottavat esikoistaan. Taannoin haastattelussa Lepistö paljasti, että raskaus ei ole ollut itsestäänselvyys. Hän oli ehtinyt jopa pelätä, tuleeko saamaan koskaan lasta.

Lopulta oli selvinnyt, että Lepistön keho kävi yhä kierroksilla kilpauran seuraksena. Nyt hartaasti toivottu raskaus on edennyt viikolle 34.

Sykekäyrää koskevan postauksen yhteydessä Lepistö kertoo, että raskausaikaan on mahtunut äärettömän onnen ja kiitollisuuden lisäksi paljon epävarmuutta ja jännitystä, jopa ristiriitaisia tuntemuksia.

– Nekin kuuluu prosessiin, ja kovasti vaan sitä yrittää hyväksyä kaikenlaiset ajatukset ja tunteet, Lepistö kirjoittaa.

Lepistö on aiemmin somessa myös vihjaillut, mitä sukupuolta syntyvä vauva on. Hän ei ole kertonut asiasta suoraan julkisuuteen, mutta siniset koristelut, siniset sydämet saateteksteissä ja ystävien antamaan onnittelukortiin kirjoitettu nimitys ”Rekkamies junior” puhuvat puolestaan.

Selällään nukkuminen ja raskaus – yllättävä yhteys sikiön kasvuun

Selällään nukkuminen raskaana ei pelkästään aiheuta istukan heikentynyttä verenkiertoa ja siten vaikuta sikiön sykkeeseen. Parin vuoden takainen tutkimus osoittaa, että selällään nukkuminen loppuraskaudessa on haitallista sikiön kasvulle.

Sikiön kasvua haittaa todennäköisesti juuri heikentynyt verenkierto, kertoo lääkäriseura Duodecim.

Tutkimuksessa saatiin selville, että loppuraskaudessa selällään nukkuvien äitien lapset olivat keskimäärin 140 grammaa pienempiä kuin ne lapset, joiden äidit eivät nukkuneet selällään.

Raskauden tavallisiin vaivoihin lukeutuva supiinioireyhtymä on pelottavasta nimestään huolimatta varsin helppohoitoinen. Supiinioireyhtymä tarkoittaa sitä, että äidin maatessa selällään loppuraskaudessa kohtu painaa alaonttolaskimoa niin, että äidille tulee huonovointisuutta ja huimausta. Samalla sikiön sydämensyke hidastuu, koska istukan verenkierto heikentyy.

Vaiva väistyy yksinkertaisesti vaihtamalla asentoa kyljelleen. Tällöin äidille eikä sikiölle aiheudu pysyvää vaaraa.

Loppuraskaudessa suositellaan nukkumaan ja makaamaan kyljellään.

Lue myös: Laura Lepistö paljastaa Annassa lapsettomuuskamppailunsa – kova urheilu-ura jätti jälkensä: ”Pelkäsin, saanko koskaan lasta”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X