Raskaus 04.12.2017 Päivitetty 13.08.2019

Sikiö kuulee jo raskauden puolesta välistä lähtien - Miten vauva kuulee kohdussa?

Sikiö kuulee raskauden puolivälistä lähtien kohdun ulkopuolelta tulevia ääniä. Vauvan kohdussa kuulemat äänet auttavat häntä sopeutumaan ympäristöön, jonka hän kohtaa syntyessään.

Teksti
Anniina Nirhamo

Sikiö oppii tunnistamaan äidin äänen ja muita toistuvia, tuttuja ääniä jo kohdussa. Siksi vauvalle kannattaa jutella, lukea ääneen ja laulaa jo ennen syntymää. Puheen kuuleminen ennen syntymää hyödyttää myös tulevaa puheenoppimista.

Sikiön kuulo kehittyy nopeasti

Kuudennen raskausviikon tienoilla alkio on vielä hernettä pienempi, mutta solut alkavat jo järjestyä aivoiksi, kasvoiksi, silmiksi, nenäksi ja korviksi. Ulkoiset korvanlehdet alkavat kehittyä kahdeksannen raskausviikon kohdalla, mutta sisäkorvat jo ensimmäisten raskausviikkojen aikana.

Sikiön sisäkorvat kehittyvät ensimmäisen ja toisen kolmanneksen aikana niin, että kuulosta vastaavat hermosolut yhdistyvät korvan rakenteisiin ja alkavat välittää tietoa aivoihin. Noin 17. raskausviikon tienoilla sikiön on mahdollista kuulla esimerkiksi äidin puhetta, vatsan kurnimista, sydämen ääniä ja ilman huminaa keuhkoissa.

Sikiön kuulo kehittyy tässä vaiheessa nopeasti ja 25. raskausviikon jälkeen ulkopuolelta tulevat äänet aiheuttavat hänessä reaktioita. Sikiö voi esimerkiksi käännellä päätään vastauksena ääniin ja meluun.

Miltä kohdussa kuulostaa?

Sen lisäksi, että sikiö kelluu lapsivedessä, kohdussa olevan vauvan ja maailman välissä on äidin keho. Siksi äänet kuuluvat kohdussa vaimeampana kuin sen ulkopuolella, vaikka sikiön korvat olisivat jo täysin kehittyneet.

Sikiön kohdussa kuulemat äänet kuulostavat samalta kuin puhuisit käsi suun edessä. Äänen sävy ja puheen korkeus kuuluvat selvästi, mutta kaikista sanoista ei saa selvää. Mitä kovempi ääni on, sitä todennäköisemmin vauva kuulee sen.

Esimerkiksi koiran haukunta tai hälytysajoneuvojen sireenit kuuluvat selvemmin kuin hiljainen taustamusiikki. Sikiö myös tottuu ääniin, joita kuulee jo kohdussa, eikä välttämättä säikähdä niitä syntymän jälkeen niin helposti.

Äidin ääni kuuluu selkeimmin

Siinä missä muut äänet välittyvät kohdussa olevalle vauvalle ensin ilman ja sitten vasta äidin kehon kautta, äidin ääni välittyy suoraan kehon osien kautta. Siksi äidin ääni kuuluu sikiölle selkeimmin ja voimakkaimmin. Tutkimusten mukaan sikiön sydämen syke kiihtyy, eli hän valpastuu kuullessaan äitinsä äänen.

Vauva tunnistaa kuitenkin myös muita ääniä, joita he kuulevat ennen syntymäänsä, esimerkiksi isän äänen. Ääneen lukeminen, juttelu ja lauleskelu vauvalle siis totuttavat vauvaa äidin ja muiden läheisten ääniin jo kohdussa.

Lähteet: What to expect, Terveyskirjasto

Lue myös:

Vauvan puheen oppiminen alkaa jo kohdussa

Raskaus kuukausi kuukaudelta

Lue, laula ja loruttele – helpotat vauvan kielen oppimista

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X