Raskaus 10.09.2023

Somessa kiertää kotitekoisen raskaustestin ohje – toimiiko se?

Istukkahormonia alkaa erittyä pian hedelmöittymisen jälkeen. Sen pitoisuuden voi mitata kotona vain yhdellä luotettavalla tavalla.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Sosiaalinen media on kaikenlaisten villitysten areena. Nyt someen on uinut uusi omituinen trendi: kotitekoisen raskaustestin ohje.

Epäilyttävän testin ohje leviää muun muassa lyhytvideopalvelu TikTokissa. Ohjeessa neuvotaan sekoittamaan pissaa tavalliseen sokeriin. Jos seos paakkuuntuu, on kuulemma raskaana.

Yhdysvaltalaismedia Parents kiinnitti huomionsa tähän netti-ilmiöön ja kysyi asiantuntijoilta, onko ohjeessa mitään perää. Kuten arvata saattaa, yksinkertainen vastaus kysymykseen kuuluu, että ei.

Alkuperäisen, englannin kielellä julkaistun artikkelin voi lukea täältä.

Asiantuntija tyrmäävät

Testin toimivuudesta ei ole tieteellistä näyttöä, korostavat Parentsin haastattelemat lääkärit.

– [Testi] ei perustu tieteeseen eikä sokeri kerää hCG-hormonia, lääkäri Sarah Jordan toteaa jutussa.

Istukkahormoni hCG on aine, jonka pitoisuutta perinteiset raskaustestit mittaavat virtsasta. Hormonia alkaa erittyä pian hedelmöittymisen jälkeen.

Luotettavia kotiraskaustestejä saa nykyään apteekista ja päivittäistavarakaupoista. Oikein käytettynä niiden tulos on 99-prosenttisen luotettava.

Lue myös: Karmea haaste leviää somessa: Vanhemmat rikkovat kananmunia pikkulasten päähän

Kummallisia testejä löytyy menneisyydestäkin

Luotettavat raskaustestit ovat ilmestyneet apteekkeihin ja kauppoihin vasta kolmisenkymmentä vuotta sitten. Sitä ennen raskaudesta varmistuttiin antamalla virtsanäyte terveyskeskuksen laboratorioon.

Kuitenkin vasta ultraäänitutkimus kertoo, onko kyse normaalista raskaudesta vai esimerkiksi kohdunulkoisesta raskaudesta.

Kaksplussan kaksi vuotta sitten haastattelema emeritusprofessori Pentti Jouppila kertoi, että nykyisten raskaustestien mekanismiin perustuva todentaminen alkoi vasta 1960-luvulla. Sitä ennen raskauden alkamisen pystyi päättelemään itse vain mahdollisista oireista, kuten pahoinvoinnista.

Historian saatossa on keksitty muitakin varmentamistapoja raskaudelle. Eräät saksalaiset tiedemiehet tekivät 1920-luvulla erikoisen havainnon: jos ruiskutti naisen virtsaa naarashiiriin tai -kaniineihin ja eläimen munasarjat turposivat, nainen oli raskaana. Testi oli julma, sillä eläin piti tappaa ja avata asian varmistamiseksi.

1930-luvulla tutkija Lancelot Hogben puolestaan havaitsi, että jos kynsisammakkoon ruiskuttaa härän käpyrauhasuutetta, naarassammakko alkaa kutea 18 tunnin sisällä. Hogben äkkäsi, että käpyrauhasuutteessa oli samankaltaista hormonia kuin raskaana olevan naisen virtsassa.

Onneksi raskauden varmentaminen ei nykypäivänä edellytä eläinten satuttamista tai sorkkimista. Asian toteaminen on todella helppoa apteekin tai kaupan raskaustestillä. Eiköhän siis jätetä epäluotettavat sokerit ja työläät sammakot sikseen, ja kipaistaan mieluummin ostoksille!

Lue myös: Sammakko raskaustestinä – näin raskaus todennettiin mummon nuoruudessa

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X