Raskaus 02.07.2020 Päivitetty 04.11.2020

Synnyttäjän ylipaino: Katso rajat, paljonko lähtöpainosi sallii raskauskiloja

Ylipainoisen synnyttäjän ihanteellinen painonnousu raskaudessa jää välille 7,5–11,5 kiloa. Normaalipainoisella yläraja on ihanteellisesti 16 kiloa.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Ylipainoinen synnyttäjä ei saisi suositusten mukaan kerryttää kiloja raskaudessa samalla tavalla kuin normaalipainoinen.

Raskauskilot ovat suositusten mukaan normaalipainoisella kertyneet synnytyksen hetkellä 11,5–16 kiloon. Normaali painoindeksiluku on 18,5–25.

Ylipainoisilla ja lihavilla on omat suositusrajansa. Ylipainoisiksi lasketaan heidät, joilla painoindeksi on 25,0–29,9. Heillä ihanteellinen painonnousu raskaudessa jää välille 7,5–11,5 kiloa.

Jos painoindeksi on 30,0 tai sen yli, odotusaikana painonnousua saisi mielellään kertyä vain 5–9 kiloa.

Paino on arka aihe, mutta tietoa on tärkeä jakaa

Raskaus on monille naisille erinomainen motivaattori tehdä elämäntapamuutoksia. Raskausaika on hyvä ajankohta tarkastella koko perheen terveystottumuksia, koska ne tutkitusti vaikuttavat monin tavoin lapsen terveyteen ja hyvinvointiin myös syntymän jälkeen.

”Tulisi pyrkiä keskustelemaan asiasta rakentavasti, ei syyllistävästi.”

Tutkimuslääkäri Susanna Savukoski Oulun yliopistollisesta sairaalasta tietää, että ylipainosta puhuminen voi olla arkaluontoista. Synnyttäjän painosta keskusteleminen herättää usein ahdistusta sekä terveydenhuollon henkilökunnassa että potilaassa.

– Tiedetään myös, että painonhallinta on toisille merkittävästi vaikeampaa kuin toisille. Kuitenkin kaikilla raskautta suunnittelevilla ja lasta jo odottavilla naisilla on oikeus saada tietoa terveellisten elämäntapojen tärkeydestä äidille ja sikiölle. Meidän tulisi pyrkiä keskustelemaan asiasta rakentavasti, ei syyllistävästi.

Mistä kilot koostuvat? Näin paljon ekstraa raskaudessa painavat veri, rinnat, istukka ja lapsivesi

Synnyttäjän ylipaino on uusi normaali

Joka kolmas suomalaisista 18-29 vuotiaista naisista on vähintään ylipainoisia (painoindeksi ≥ 25), ja lähes viidesosa on lihavia (≥ 30). Ylipainosta on tullut tällä vuosituhannella merkittävästi yleisempi ongelma. Vielä vuonna 2001 ylipainon yleisyys saman ikäryhmän naisilla oli 23 prosenttia ja lihavuuden 7 prosenttia.

Ylipainoisina hedelmöittyneiden synnyttäjien osuus on jatkuvasti kasvussa.

Ylipainoisina hedelmöittyneiden synnyttäjien osuus on jatkuvasti kasvussa.

Tämä näkyy myös synnytyssaleissa.

Vuonna 2018 synnyttäjien raskautta edeltävän painoindeksin keskiarvo oli ensimmäistä kertaa yli 25. Synnyttäjistä 41 prosenttia oli ylipainoisia ja 16 prosenttia lihavia.

Vuonna 2010 lihavien synnyttäjien osuus oli 12 prosenttia, eli määrä on jatkuvasti nousussa.

Raskaus ei aina ala silloin kuin toivoisi, ja ylipaino voi vaikuttaa hedelmällisyyteen. Moni onnistunut plussaaja on huomannut, miten pienestä rutiinimuutoksesta on apua painonhallinnassa: säännöllinen ateriarytmi on auttanut useita hillitsemään myös raskaudenaikaisia mielihaluja.

Näin estät lihomisen odotusaikana

Lähde: Finnterveys 2017, Terveys 2000, syntymärekisteri

Oulun yliopistossa on juuri alkanut laaja, naisten terveyteen keskittyvä tutkimus, johon kutsutaan 4500 Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1986 kuuluvaa naista. Vastaavaa tutkimusta ei ole tehty ennen. Naisten terveystutkimuksessa selvitetään mm. painon sekä kehonkoostumuksen vaikutuksia hormonitoimintaan sekä yleiseen hyvinvointiin.  

Lue myös

Kommentit (1)

Painoindeksini raskauksien alussa oli reilusti yli 30, ja painoa tuli raskaana ollessa etenkin lopussa runsaasti lisää. Silti synnytykset sujuivat nopeasti ja kyllähän kilot viimein karisivatkin, että nyt kun lapset on jo isoja, oma paino on alempana kuin vuosiin. Eli ei lihavuus aina tarkoita ongelmia raskaudessa ja synnytyksessä, tai runsaatkaan raskauskilot eivät tule aina jäädäkseen.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X