Synnytys 25.12.2017 Päivitetty 13.08.2019

Isä, sinua tarvitaan synnytyksessä! Vinkit puolison aktiiviseen rooliin

Synnytys voi jännittää myös isää, eikä hän välttämättä oikein tiedä, miten voisi toimia synnytyssalissa antaakseen äidille parhaan mahdollisen tuen.

Teksti
Anniina Nirhamo
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Aina isä ei syystä tai toisesta ole mukana synnytyksessä, mutta useimmat haluavat osallistua lapsensa syntymään aktiivisesti. Äidit taas yleensä kokevat kumppaninsa olevan paras mahdollinen tuki ja turva. Yhdessä koettu synnytys on ainutlaatuinen tapahtuma, ja se yleensä myös vahvistaa parisuhdetta ja me-henkeä.

Synnytyksen avautumisvaihe voi kestää jopa 12 tuntia, joten tutun ja turvallisen ihmisen seura on synnyttävälle äidille tärkeää. Säilyttämällä oman rauhallisuutensa hän voi luoda tilanteeseen turvallisuuden tunnetta ja valaa äitiin luottamusta.

Kun synnytys alkaa

Synnytyssalissa isä voi auttaa äitiä rentoutumaan sekä hengittämään oikein ja rauhallisesti. Konkreettista apua isä voi tarjota esimerkiksi hieromalla synnyttäjän selkää tai akupisteitä, auttaa häntä vaihtamaan asentoa tai liikkumaan, jos hän haluaa. Isä voi tarjota juomista, lisäpeittoa tai muuta, mitä äiti tarvitsee.

Isä voi myös muistuttaa levähtämisestä supistusten välillä. Hän voi kellottaa supistusten kestoa ja laskea sitä ääneen. Tällöin synnyttäjä tietää, koska olo taas helpottuu hetkeksi, sillä supistus kestää kerrallaan enintään puolitoista minuuttia.

Isän tärkeä tehtävä on myös toimia viestinviejänä äidin ja sairaalan henkilökunnan välillä. Kun synnyttävä äiti on todella väsynyt, isä voi toimia hänen puolestapuhujanaan ja kertoa henkilökunnalle äidin toiveista ja tarpeista.

Ponnistusvaiheessa

Kun synnytys on edennyt ponnistusvaiheeseen, isä voi edelleen muistuttaa synnyttäjää hengittämään ja välillä myös rentoutumaan. Isä voi auttaa äitiä löytämään hyvän ponnistusvaiheen asennon ja myös auttaa huolehtimaan, että väsynyt ja kipeä synnyttäjä ymmärtää kätilön ohjeet.

Isän tehtävä on auttaa saattamaan urakka loppuun. Ääneen rohkaisu ja kannustaminen voivat auttaa synnyttäjää, mutta kannattaa myös olla herkkänä siinä, millaista tukea äiti tarvitsee. Isä voi esimerkiksi pyyhkiä hikeä äidin otsalta tai pitää kädestä, mutta ennen kaikkea olla läsnä.

Syntymän jälkeen

Kun vauva on lopulta syntynyt, isällä on yleensä mahdollisuus katkaista napanuora ja kylvettää vastasyntynyt. Tällöin isä saa lapseen kontaktin heti ensihetkillä. Äidin levätessä synnytyksen jälkeen isän tehtävä voi olla esimerkiksi kertoa iloinen uutinen perheen läheisille.

Lähteet: Perheaikaa.fi, Terve.fi

Lue myös:

Synnytys on vanhempien yhteinen kokemus – isällekin hyvä antaa oma rooli

Miten mies kokee synnytyksen? Seitsemän isää kertoo

5 vinkkiä tuoreelle isälle: näin luot oman suhteen vauvaan

Isän synnytyksen jälkeinen masennus on luultua yleisempää

Kommentit (2)

Miten niin kylvettää vatasyntynyt? Ei kai sitä vauvaa hannata kylvettää, ennen kuin kinat ovat imeytyneet? Meitin muksu oli reilun viikon ennen kuin kylveteltiin…

Isä ollut mukana kaikissa 4 :ssä synnytyksessä. Ekassa ei kumpikaan tiedetty mitä tuleman pitää…isän auttoi olemalla vieressä, toi juomista kun pyysin, hieroi selkää kun komensin, pyyhki kylmällä rätillä otsaa, kun hiki vaan valui sekin omasta pyynnöstä. Mistäpä tuo voi toinen sitä tietää ennenkun sanoo tai huutaa!
Ite olin ekan pitkän synnytyksen jälkeen niin uupunut…halusin vaan hetken hegähtää ja levätä, ei jaksanut edes puhua. Mies pesi lapsen ja piti sylissään varmaan reilun puoli tuntia pesun jälkeen, sain levätä. Jälkeiset tuli jossain vaiheessa, mut se ei enää koskenut sai vain levätä. Mut reilun puolen tunnin jälkeen pesusta ja isin sylissä olosta, vauvalla oli jo kiljuva nälkä. Sit siinä tissille aseteltiin kätilön voimin. Isi oli läsnä ja mukana…apupoikana, mitä äiti tarvitsee ja haluaa. :)

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X