Synnytys on vanhempien yhteinen kokemus – isällekin hyvä antaa oma rooli
Tulevan isän osallistuminen raskausaikaan ja synnytykseen lisää paitsi synnyttävän äidin turvallisuuden tunnetta, myös auttaa isän ja lapsen luonnollisen suhteen muodostumista.
Ensimmäinen synnytys on merkittävä tapahtuma paitsi tuoreelle äidille, myös isälle. Synnytyksessä syntyy vauvan lisäksi myös kaksi vanhempaa. Erityisesti isälle oman vastasyntyneen lapsen näkeminen tekee uuden elämän ja oman roolin vanhempana konkreettiseksi.
Kun vanhemmat sitoutuvat kulkemaan yhdessä raskausajan aina synnytykseen asti, auttaa se sekä isää että äitiä sopeutumaan tuleviin elämänmuutoksiin. Tulevan äidin on hyvä pitää mielessä, että raskausaika ja synnytyskokemus ovat mullistavia myös puolisolle. Kumppanin tuki on tärkeää isän rooliin kasvamisessa.
Synnytys voi pelottaa myös isää
Isän tuki on tärkeää jo paljon ennen kuin synnytys käynnistyy. Kun vanhemmat osallistuvat yhdessä neuvolakäynteihin, perhevalmennukseen ja vauvan tuloon valmistautumiseen, pääsee isä totuttelemaan vanhemmuuden ajatukseen. Isä myös huolehtii siitä, että tuleva äiti saa levätä tarpeeksi eikä joudu stressaamaan turhasta.
Ennen synnytystä monilla isillä on huolia siitä, osaavatko he toimia oikein synnytyksen aikana. Joillain isillä saattaa olla myös voimakkaita pelkoja sairaaloihin liittyen. Pelot voivat olla lähtöisin omista kokemuksista, mutta myös hurjat synnytyskertomukset voivat aiheuttaa pelkoa ja huolta.
Pian synnyttävästä äidistä isän pelot voivat tuntua tarpeettomilta, mutta tulevan isänkään tunteita ei tule vähätellä. Peloista kärsivän kannattaa keskustella puolison kanssa avoimesti, mutta huojennusta voi hakea myös neuvolasta, kätilöltä tai perhevalmennuksesta. Tieto lisää isän rohkeutta osallistua aktiivisesti lapsensa syntymään, ja auttaa ymmärtämään, että isältä ei vaadita synnytyssalissa mitään erityistaitoja.
Jos isä kuitenkin kokee synnytykseen osallistumisen mahdottomana ajatuksena, kannattaa miettiä yhdessä, löytyisikö lähipiiristä vaihtoehtoinen tukihenkilö synnytykseen.
Suurin osa suomalaisista isistä pitää synnytykseen osallistumista itsestään selvänä. Myös odottavat äidit tavallisesti toivovat puolisonsa osallistuvan synnytykseen.
Tutkimusten mukaan isän mukanaolo synnytyksessä lisää turvallisuuden tunnetta sekä vahvistaa äidin luottoa omaan pärjäämiseensä. Isän osallistuminen on siis todella merkityksellistä synnytyksen edistymiselle ja luonnolliselle kululle.
Isä rohkaisee ja kannustaa
Kun synnytyksen hetki on käsillä, on isän tehtävä rohkaista ja kannustaa. Saattaa olla, että isälle muistuvat myös supistelevaa äitiä paremmin mieleen perhevalmennuksen opit. Jo pelkästään läsnäolo ja niitä näitä jutustelu voivat olla kullanarvoisia keinoja saada äidin ajatukset pois kivusta.
Isä ei ole synnytyksessä mukana yleisönä, vaan hänen roolinsa on myös aktiivinen. Rohkaiseva ja turvallinen kumppani auttaa merkittävästi synnyttäjää pysymään rauhallisena. Isä toimii usein myös synnyttävän kumppanin puolestapuhujana, sillä hän tuntee puolisonsa tarpeet ja toiveet paremmin kuin yksikään lääketieteen ammattilainen.
Konkreettista helpotusta isä voi tarjota synnyttäjälle esimerkiksi hieromalla kipeää selkää tai käsittelemällä kätilön neuvomia akupisteitä, tarjoamalla juotavaa ja muistuttamalla hengittämisestä ja rentoutumisesta sekä tukemalla synnyttäjää ponnistusvaiheessa hyvän asennon löytymisessä.
Myös isän suhde lapseen muodostuu luontevammin, kun isä on mukana ikimuistoisessa syntymän hetkessä. Isä pääsee vastasyntyneen kanssa kontaktiin pian syntymän jälkeen, kun hän saa mahdollisuuden katkaista napanuoran tai kylvettää vauvan. Yhteisen synnytyskokemuksen nähdään vahvistavan parisuhdetta ja vanhempien keskinäistä yhteishenkeä.
Synnytyksen jälkeen isä voi ottaa tehtäväkseen toimittaa iloiset uutiset perheen ja läheisten tietoon.
Lähteet: Väestöliitto: Isän rooli synnytyksessä ja Siirtymä vanhemmuuteen
Lue myös:
Näin isät sekoilevat synnytyssalissa
Miten mies kokee synnytyksen? Seitsemän isää kertoo
5 asiaa, joihin isän kannattaa valmistautua synnytystä varten
Jaa oma kokemuksesi