Synnytys 11.02.2024 Päivitetty 12.02.2024

Kannattaako doula ottaa mukaan synnytykseen? Minua hän veti tukasta

Joskus tukihenkilön käytös synnytyksessä voi yllättää. Tutkitusti doulasta voi olla monenlaisia hyötyjä.

Teksti
Maria Aalto
Kuvat
iStock

Huusin kivusta synnytyssairaalan ammeessa ja puristin sen reunaa rystyset valkoisina. Puolisoni yritti auttaa minua parhaansa mukaan hieromalla alaselkääni. Samassa doula kumartui puoleeni, pyöritti hiukseni yhdeksi nipuksi ja veti napakasti. Ensihämmennyksen jälkeen huomasin, että alaselän hieromisen lisäksi myös tukasta vetäminen lievitti kipua.

Ääneni kiristyessä jälleen huudoksi supistuskivun tullen, doulan matala ”oooo”-äänne ohjasi minut lempeästi takaisin lantionpohjaa rentouttavaan ääntelyyn. Doula myös kehotti minua rentouttamaan leukalihaksiani ja lantionpohjan aluetta, jotta vauva pääsisi helpommin etenemään.

Supistusten lomassa huomasin, että ammeen reunalle oli ilmestynyt laventelin tuoksuinen liina, ja pian doula ojensi minulle juotavaa. Taustalla soi rauhoittava musiikki, ja valot oli himmennetty. Omat voimavarani eivät riittäneet muuhun kuin supistuksista selviämiseen. Ajatus kotoisasta valaistuksesta tai lempeästä musiikista tuntui synnytystuskissa kaukaiselta, mutta doulan niistä huolehtiessa, huomasin että ne toivat rentoutta synnytykseen.

Yhteistyömme tuntui saumattomalta. Otin vastaan jokaisen supistuksen puolisoni ja doulan tukemana, enkä kokenut tarvetta epiduraalipuudutukselle.

Lopulta sylissäni oli pieni ihmisen alku.

Doulapalvelu on kallis, mutta hintansa arvoinen

Olin harkinnut puolisoni kanssa pitkään ottaako doulan mukaan synnytykseen vai ei. Doulapalvelun hinta hirvitti, mutta lopulta vaakakupissa painoi enemmän minun ja vauvamme hyvinvointi. Näin jälkikäteen voin sanoa, että doula oli jokaisen maksetun euron arvoinen.

Doulan eli synnytystukihenkilön läsnäolon on todettu parantavan synnytyskokemusta, lyhentävän synnytyksen kestoa sekä vähentävän tarvetta lääkkeelliselle kivunlievitykselle, imukuppiavustukselle ja keisarinleikkaukselle. Doulan läsnäolon on myös havaittu ehkäisevän vauvojen matalia Apgarin pisteitä.

Näistä syistä suosittelen doulapalvelun käyttöä:

Doula auttaa hahmottamaan omia toiveita ja lievittää pelkoja

Yhteiset tapaamiset ennen synnytystä tarjoavat mahdollisuuden keskustella synnytyksen kulusta ja siihen liittyvistä toiveista ja peloista. Doulan kanssa keskusteleminen voi auttaa jäsentämään synnytykseen liittyviä toiveita ja lievittää pelkoja.

Doula voi tulla tueksi jo kotiin

Synnytyksen alkuvaiheeseen ja sairaalaan lähdön ajoittamiseen liittyvät epävarmuudet hälvenevät, kun kotona on asiantunteva henkilö tukena.

Kätilötaustainen doula voi tarvittaessa hoitaa synnytyksen itsenäisesti

Mikäli doula on taustaltaan kätilö, on synnytysten ammattilainen apuna, jos synnytys tapahtuisi kotona tai tien päällä.

Myös kumppani saa tukea ja ohjausta

Kivuista kärsivän synnyttäjän tukeminen ei välttämättä ole helppoa, ja tilanne voi herättää kumppanissa hyödyttömyyden ja avuttomuuden tunteita. Tieto siitä, että synnyttäjä saa ammattimaista tukea omista taidoista riippumatta, voi olla kumppanille helpotus. Doula voi myös opastaa kumppania synnyttäjän tukemisessa.

Doula auttaa sietämään kipua

Doula voi lievittää synnyttäjän kipuja monin eri tavoin. Keinovalikoimaan voivat kuulua esimerkiksi opastaminen erilaisten asentojen ja liikkeiden sekä äänenkäytön kanssa, kosketus ja hieronta, akupainanta sekä aquarakkuloiden tekeminen. Doulalla saattaa olla käytössä myös esimerkiksi gua sha -kampa, TENS -laite ja rebozo-liina.

Synnytys etenee paremmin

Doula auttaa synnyttäjää rentoutumaan ja ohjaa häntä toimimaan tavoilla, jotka edistävät lantionpohjan lihasten rentoutumista. Tämä on eduksi niin äidille kuin lapselle, sillä rennot lantionpohjan lihakset edistävät synnytystä.

Doula tuntee synnyttäjän toiveet

Yhteiset tapaamiset ennen synnytystä mahdollistavat sen, että doula tuntee synnyttäjän toiveet sairaalan kätilöitä syvällisemmin.

Doula huolehtii siitä, että synnyttäjä saa mahdollisuuden seurata synnytykseen liittyviä toiveitaan, vaikka ne meinaisivat synnyttäjältä itseltään unohtua kipujen tai väsymyksen takia.

Sairaalan henkilökunta vaihtuu, doula pysyy

Sairaalan kätilö ei välttämättä ehdi olla synnyttäjän tukena koko ajan, ja lisäksi kätilöiden työvuorot saattavat loppua synnytyksen yhä jatkuessa. Doula sen sijaan keskittyy tukemaan ainoastaan omaa asiakastaan (ja tämän kumppania) ja on varautunut olemaan läsnä pitkään.

Mahdollisuus jälkipuintiin

Doula tarjoaa mahdollisuuden keskustella synnytyksestä jälkikäteen. Keskustelussa on mahdollista käydä läpi synnytystä ja jutella esimerkiksi mieltä vaivaamaan jääneistä asioista.

Lue myös: Doula voi olla synnytyksessä suuri turva – Mitä palkattu tukihenkilö maksaa?

Lähteet: Duodecim

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X