Synnytys 29.05.2017 Päivitetty 29.01.2021

MRSA-epidemia rauhoittuu Tyksin synnytysosastolla

Turun yliopistollisen keskussairaalan synnytysvuodeosastolla ei ole todettu uusia tartuntoja MRSA-epidemian selvityksessä. Valtaosa altistuneista on tutkittu, ja sairaala toivoo, että loputkin MRSA-seulontaan kutsuttavat potilaat tulisivat antamaan näytteen.

Teksti
Saga Wiklund

MRSA eli metisilliini-antibiootille vastustuskykyinen stafylokokki todettiin Tyksin synnytysvuodeosastolla huhtikuun lopulla. Tartunta todettiin neljällä potilaalla. Tämän jälkeen aloitettiin epidemian laajuuden selvittäminen, ja synnytysvuodeosastolla 1 tehtiin tapausten vuoksi tilojen tehostettu siivous. Osaston hygieniaa on myös tehostettu.

Tyksin synnytysvuodeosastolla MRSA:lle altistuneista on otettu seulontanäytteet, eikä niistä 26.5.2017 mennessä ole löytynyt uusia MRSA-tapauksia. Kaikkiaan altistuneista noin 80 prosenttia on nyt seulottu.

Varmuuden vuoksi myös Tyksin synnytysosastolla ensimmäisen MRSA-tapauksen kanssa samaan aikaan olleet äidit ja heidän lapsensa tullaan seulomaan MRSA:n suhteen. Seulottaviin ollaan lähipäivinä yhteydessä henkilökohtaisesti.

Epidemiatilannetta seuraa Tyksin Naistenklinikan, Lastenklinikan ja Sairaalahygieniayksikön työryhmä.

Synnytysosastolla MRSA-bakteeritartuntoja Turussa

 MRSA on haitallinen sairaalaoloissa

MRSA on Staphylococcus aureus -bakteeri ja sinänsä yleinen ihon ja limakalvojen bakteeri. Nenänielussa tai iholla se on joka neljännellä terveellä suomalaisella. Sairaalaoloissa levitessään bakteeri on kuitenkin haitallinen.

Bakteeri leviää kosketustartuntana eli käsien välityksellä. Sairaaloissa tavallisin tartuntatapa on, että hoitohenkilökunta siirtää bakteerin hoidossa olevasta toiseen. On harvinaista, että hoidossa oleva saa tartunnan kosketuksesta sairaalaympäristöön, vaikka bakteeri voikin säilyä kuukausia kuivilla pinnoilla. Tätä tartuntatietä estetään sairaalasiivouksella.

Suomessa todettujen uusien MRSA-tartuntojen määrä on ollut viime vuosina noin 1 300 uutta tartuntaa vuodessa. 2010-luvulla tartuntoja on ollut eniten Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla. Vuonna 2015 bakteeri aiheutti Suomessa 46 verenmyrkytystä (sepsistä). Bakteeri ei ole yhtä yleinen Suomessa ja muissa Pohjoismaissa kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Naistenklinikan uusi synnytysosasto avautui

MRSA voi tulehduttaa leikkausalueen

Vakavimpia infektioita, joita bakteeri aiheuttaa, ovat yleisyysjärjestyksessä leikkausalueen märkäinen tulehdus, muu märkäpesäke (absessi), keuhkoputkitulehdus tai keuhkokuume ja verenmyrkytys.

MRSA aiheuttaa samanlaisia infektioita kuin antibiooteille herkkä stafylokokki, mutta infektioiden hoito on hankalampaa, kun tehoavien antibioottien valikoima on vähäisempi. Bakteerin yleistymisen estämiseen käytetään hyvää sairaalahygieniaa ja bakteerin kantajiksi todettujen potilaiden hoitamista muista potilaista erillään.

MRSA on yleensä vastustuskykyinen kaikille penisilliineille ja kefalosporiineille. Siksi sen aiheuttamien infektioiden hoito on hankalaa, hoitoon käytettyihin lääkkeisiin liittyy enemmän haittavaikutuksia, paraneminen voi viivästyä ja hoito voi olla kallista.

Lähteet: STT sekä Jukka Lumion artikkeli MRSA (Duodecim)

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X