Synnytys 28.02.2017 Päivitetty 19.08.2019

Naistenklinikan uusi synnytysosasto avautuu – nämä asiat paranevat ja nopeutuvat

Helsingin Naistenklinikan uusi synnytysosasto tulee käyttöön maaliskuun alussa. Samalla avautuu uusi vastasyntyneiden teho-osasto.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
Saga Wiklund

Naistenklinikan lisäsiivessä aloittaa toimintansa naistentautien ja synnytysten päivystys, synnytysosasto, vastasyntyneiden teho-osasto, leikkaus- ja anestesiaosasto sekä kahden laitteen magneettikuvausyksikkö.

Naistenklinikalla hoidetaan terveiden synnyttäjien lisäksi HUS:n alueen vaikeimmat riskiraskaudet sekä hyvin ennenaikaiset keskossynnytykset.

Vastasyntyneen tehohoitoon pääsy nopeutuu, kun teho-osasto on suoraan synnytysosaston yläkerrassa. Uudella vastasyntyneiden teho-osastolla vanhemmat voivat osallistua lapsensa hoitamiseen ympäri vuorokauden.

Leikkaussali synnytysosaston yhteydessä

Parannus entiseen on sekin, että leikkaussali on synnytysosaston yhteydessä. Tämä käytäntö on havaittu hyväksi ja tehokkaaksi monessa muussakin maassa; kun hätäsektiota tarvitaan, sikiön vointi kärsii pienestäkin viivytyksestä.

– Synnytys voi muuttua hätäsektioksi synnytyshuoneessa. Hätäsektioon voi päästä jatkossa jopa muutamassa minuutissa, arvioi HYKSin synnytysten klinikkaylilääkäri Mika Nuutila.

Leikkaussalin heräämössä voi jatkossa olla vauvan kanssa, jos sektiovauva on täysiaikainen ja hyvävointinen. Perheheräämö mahdollistaa vastasyntyneen ihokontaktin ja perheen yhdessäolon keisarileikkauksen jälkeen.

Keisarileikkaus tehdään vain lääkärin päätöksellä

Osassa synnytyshuoneista on amme

Naistenklinikan täysin uudella synnytysosastolla on 16 viihtyisää ja tilavaa synnytyshuonetta.

Epiduraalipuudutteen ja ilokaasun lisäksi synnyttäjille halutaan tarjota myös pehmeitä kivunlievitysmenetelmiä.

– Veteen synnyttäminen on nyt meilläkin mahdollista, sillä osa synnytyshuoneista (kuusi) on sellaisia, joissa pääsee käyttämään ammetta, Mika Nuutila kuvaa.

Naistenklinikalle odotetaan tulevina vuosina 6 500 synnyttäjää vuodessa. Kätilöopiston sairaala ja Jorvi säilyvät edelleen muina pääkaupunkiseudun synnytyspaikkoina.

Lääkäri: Alatiesynnytystä suositaan sektionkin jälkeen

naistenklinikan uusi synnytysamme

Vuodeosaston uusiminen seuraavana listalla

Huippumodernista synnytyshuoneesta mennään kuitenkin jatkossakin vanhalle vuodeosastolle, jossa on neljän hengen huoneita. Nuutilan mukaan vuodeosasto on seuraavaksi uudistuslistalla, mutta remontin ajankohtaa ei ole päätetty.

Nyt tehty remontti maksoi noin 48 miljoonaa. Hanke viivästyi pääurakoitsijan konkurssin vuoksi vielä rakennusvaiheessa.

Kevään 2017 mittaan Naistenklinikalla aloittaa uutena yksikkönä myös seksuaalista väkivaltaa kokeneiden tukikeskus.

Synnytykseen valmistautuminen: 12 asiaa, jotka on hyvä tietää

Naistenklinikan lisäsiipi ulkoapäin

Naistenklinikan lisäsiipi Haartmaninkadulta katsottuna.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X