Synnytys 19.05.2020 Päivitetty 12.08.2020

Näin sairaalassa toimitaan, jos synnyttäjällä on korona – HUSin alueella hoidettu jo monta synnytystä, jossa äiti on ollut koronaviruspositiivinen

Koronaviruksen tarttumista estetään suojavarustein, kun synnyttäjällä on koronavirustartunta tai sitä epäillään.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Jos synnyttäjällä on koronavirustartunta, synnytyssairaalassa pyritään estämään monin keinoin viruksen leviäminen henkilökuntaan, muihin sairaalan asiakkaisiin ja vauvaan.

Jokaiselta synnyttäjältä kysytään jo puhelimitse ennen sairaalan tuloa mahdollisista oireista tai altistuksesta koronavirukselle.

– Jos synnyttäjällä on todettu tai hänellä epäillään koronavirustartuntaa, häntä tullaan vastaan sairaalan ulko-ovelle ja hänelle puetaan suu-nenäsuojain, HUSin naistentautien ja synnytysten tulosyksikön ylihoitaja Katja Koskinen kertoo.

Sen jälkeen synnyttäjä siirretään lyhintä reittiä synnytyshuoneeseen, jossa hänet ja tukihenkilö ohjataan pesemään kätensä ja käyttämään käsihuuhdetta.

Myös koronaviruspositiivisella synnyttäjällä saa olla tukihenkilö mukana synnytysosastolla. Tukihenkilön tulee olla terve ja oireeton.

Suojavarusteet käytössä sekä hoitajilla että synnyttäjällä

Synnyttäjä ja hänen tukihenkilönsä eivät voi poistua huoneesta synnytyksen aikana, jos synnyttäjällä on koronavirustartunta.

– Lisäksi kaikissa siirroissa asiakkaan tulee käyttää suu-nenäsuojainta, Katja Koskinen sanoo.

Synnytyshetkellä terveen tukihenkilön suojapukeutumiseen ei nähdä tarvetta, sillä tukihenkilöllä, joka useimmiten on puoliso, on ollut riski tartuntaan jo ennen sairaalaan saapumista.

Sen sijaan kaikki koronaviruspositiivista synnyttäjää hoitavat pukeutuvat suojavaatteisiin eli suojatakkiin, suu-nenäsuojaimeen ja suojalaseihin/visiiriin. Myös suojakäsineitä käytetään, kun synnyttäjään kosketaan.

Myös vastasyntynyttä vauvaa pyritään suojaamaan virukselta.

– Äidin tulee pestä kätensä ja käyttää käsihuuhdetta aina ennen vauvan käsittelyä. Lasta hoitaessa ja imettäessä koronaviruspositiivisen äidin tulee käyttää suu-nenäsuojainta.

Koronavirusposiviinen äiti imettää lastaan kasvomaski kasvoilla.

Koronaviruspositiivisen äidin pitää käyttää kasvomaskia, kun hän imettää vauvaa. Kuvituskuva.

HUSilla ollut yli 10 koronapositiivista raskaana olevaa ja synnyttäjää

Sekä koronaviruspositiivisia raskaana olevia että synnyttäjiä on hoidettu HUSin eri yksiköissä jo useita, yli 10. Yksityisyydensuojan takia HUS ei pysty antamaan tätä tarkempia lukuja tai muita tietoja.

Nykytiedon valossa näyttää siltä, ettei raskaana olevien riski saada vakava koronavirustauti ole suurempi kuin muilla samanikäisillä naisilla. Covid-19-infektion sairastaminen loppuraskauden aikana ei myöskään ole johtanut vakaviin seurauksiin.

– Yksittäisistä maailmalta raportoiduista äitikuolemista huolimatta raskaus ei näytä lisäävän riskiä saada Covid-19-tartuntaa, eikä pahentavan tautia tai sen ennustetta, HUSin naistentautien ja synnytysten tulosyksikön osastonylilääkäri Aydin Tekay sanoo.

Toistaiseksi virusta ei ole pystytty eristämään vastasyntyneen napasuonista tai lapsivedestä. Se tarkoittaa, että viruksen tarttumisesta äidiltä sikiölle ei ole saatu näyttöä.

– Raportit vastasyntyneen seerumin SARS-CoV-2-IgM-tasoista viittaavat siihen, että tartunta ädiltä sikiölle voi olla mahdollinen, mutta tämä vaatii lisänäyttöä, koska satojen raskauksien joukosta Covid-19-positiivisia vastasyntyneitä on todettu vasta kourallinen.

Lue myös: Rajoituksia, etävastaanottoja ja videovalmennuksia – tällaista on olla raskaana juuri nyt

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X