Näitä neljää asiaa synnytyksestä jokainen ensikertalainen panikoi
Jokainen synnytys on omanlaisensa. Siihen liittyy kuitenkin samoja tavallisia pelkoja, jotka mietityttävät lähes kaikkia ensisynnyttäjiä. Kerromme, miten kestät kipua ja löydät voimia.
Milloin on oikeasti lähdettävä synnyttämään?
• Synnytys on käsillä, kun supistukset tulevat alle viiden minuutin välein.
• Supistukset ovat niin voimakkaita, että niihin on keskityttävä, eikä niiden aikana pysty puhumaan.
• Synnyttäjä alkaa supistusten välilläkin vaipua omaan maailmaansa, ei halua puhua tai touhuta muuta.
• Kotona olo ei tunnu enää hyvältä.
• Kun omat konstit eivät enää riitä tai olo kotona alkaa tuntua epävarmalta, soita synnytysosastolle.
Mitä jos en kestä kipua?
Minkälaista ajattelet kivun olevan? Synnytyskipua ei voi verrata mihinkään muuhun kipuun. Se on myönteistä kipua, sillä jokainen supistus edistää synnytystä. Supistuskivuissa on myös taukoja, joiden aikana voi yrittää rentoutua.
Mieti ennen synnytystä, mitkä voisivat olla sinun voimavarojasi kivun kestämiseen. Voisiko musiikki tai tukihenkilön kosketus auttaa sinua rentoutumaan? Rentoutumista on myös hyvä harjoitella etukäteen.
Sairaalassa on käytössä monia kivunlievityskeinoja, ja voit laatia synnytyssuunnitelman esimerkiksi synnytyspelkokeskustelussa yhdessä kätilön kanssa.
Pidä mielessä, että synnytyskipu voi myös yllättää. Se saattaa olla pahempaa kuin osasit ikinä kuvitella, mutta toisaalta se voi osoittautua siedettävämmäksi.
Entä jos en tule toimeen kätilön kanssa?
Jokainen kätilö hoitaa synnytykset omalla persoonallaan. Joskus kätilön ja äidin kemiat eivät kohtaa, mutta ammattitaitoinen kätilö ei anna sen vaikuttaa äidin hoitoon.
Sinulla on oikeus kertoa, jos haluat, että toinen kätilö hoitaa synnytyksesi. Tosin kätilön vaihtaminen ei välttämättä ole mahdollista, jos sairaalassa on kova kiire.
Voivatko voimani loppua kesken?
Jos voimat uhkaavat loppua, tukeudu kätilöön tai tukihenkilöösi. Heidän tehtävänsä on pitää yllä luottamustasi siihen, että pystyt kyllä.
Jos uuvut täysin, paikalle voidaan kutsua lääkäri, joka arvioi tilanteen.
Yritä olla ajattelematta, että et enää jaksa. Keskity sen sijaan maailman parhaaseen palkintoon, jonka uurastus tuottaa.
Lähde: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Jaa oma kokemuksesi